Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Výroba filcového hakisaku v několika jednoduchých krocích

aktualizováno 
Práce s vlněným rounem je nejen velmi příjemná, ale i poměrně jednoduchá. Má dokonce i terapeutické vlastnosti. Nic vám tedy nebrání, abyste si ji také nevyzkoušeli, dokonce i s poměrně malými dětmi. Můžete začít s výrobou vlněného antistresového míčku, zvaného hakisak.

Hotové antistresové filcové míčky, použitelné jako hračka pro menší děti i jako hakisak pro děti větší. | foto: Jana Svobodová

Plstění či filcování je technika ručního zpracování ovčího rouna. Provádí se za sucha i za mokra. Na plstěný míček využijete "mokrou" variantu. Pro mokré plstění je vhodná zvláště drsnější vlna, nebo naopak velmi jemná. V žádném případě na ni ale nepoužívejte vlnu s dlouhým vlasem. Kromě rouna a vody se při práci neobejdete bez mýdla, můžete použít klasické pevné i tekuté mýdlo.

Materiál potřebný na hakisak

Bílé nebarvené ovčí rouno, barevné ovčí rouno, nafukovací míček, mouka, rýže či jiné vhodné plnidlo, pevné nebo tekuté mýdlo, kus záclony nebo jiné prodyšné látky, kterou bude mýdlo dobře prostupovat.

Pracovní postup:

Pomocí trychtýře míček naplňte moukou nebo třeba rýží.1/ Nafukovací  míček naplňte pomocí trychtýře moukou, rýží, případně třeba špaldovými slupkami. S každým tímto plnícím materiálem bude příjemný na omak, čím bude těžší, tím se s ním bude lépe házet.

Naplněný míček uzavřete zasukováním a pěkně vytvarujte. 2/ Naplněný míček pěkně vytvarujte a "zasukujte", tedy zavažte na uzlík a pevně zatáhněte. Uzlík by měl být co nejmenší a schovaný dovnitř.

Míček nejprve zabalte do bílého nebarveného rouna.3/ Připravený míček obalte bílým nebarveným rounem tak, aby povrch míčku nikde neprosvítal. 


4/ Takto obalený míček poté stejně obalte i rounem barevným. Přitom nepoužívejte velké kusy, spíše jakoby pavučinkové kousky, které pevně přikládejte kolem dokola.


Míček obalený bílým i barevným rounem pevně zabalte do prodyšné látky.5/ Rounem ze všech stran dobře obalený míček vložte do připravené prodyšné látky a napevno ho v ní zatáhněte. Pak ho pomalu namáčejte do vlažné mýdlové vody a ze všech stran ho přes látku dostatečně dlouho mydlete a mydlete, přitom ho stále držte pevně zabalený v látce.

Téměř hotový, neusušený hakisak - po vytažení z vody.6/ Po vyjmutí míčku z látky se z něj nesmí nic odlupovat jako slupka od pomeranče. Pokud ano, vraťte ho do látky a pokračujte s mydlením, dokud nebude dokonale hladký a kompaktní. Pak ho nechte uschnout, na topení vám uschne do druhého dne, a je hotovo.

OvČÍ rouno na mokré i suché plstění:

Surová ovčí střiž poté, co ji oddělíte od ovčího hřbetu, představu příjemného a heboučkého materiálu zrovna nenaplňuje. Musí se nejprve vyprat v teplé vodě (nejlépe s přídavkem ekologického čistícího prostředku) a vysušit. Poté se může i obarvit, ať už přírodními pigmenty nebo běžnými barvami typu Cheds či Iberia. V každém případě se při barvení nešetří octem, který barvy nejen zafixuje, ale prospěje i dalšímu pročištění vlněného rouna. Po dalším usušení se vlna vyčeše kovovými hřeby. Výsledkem je hladké a hebké ovčí rouno, se kterým je radost dále pracovat.
V této formě ho také dostanete koupit ve výtvarných ateliérech či dílnách. Jakmile tento materiál "objevíte" vyzkoušíte si na vlastní kůži, jak příjemné je brát ho do ruky. Pak už vás nepřekvapí, jak je práce s ním uklidňující. První nápad na další zpracování ovčího rouna máte před sebou, další vám budeme přinášet.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Maturitní zkoušky může mladým chovatelům narušit zajíc i přežraný pes

Praktická část maturit oboru chovatel na České zemědělské akademii v Humpolci.

Loukou nad Humpolcem se nese ostrý hvizd píšťalky. A také zazní příkaz: „Hledej, Blue, hledej!“ Feně českého fouska...

Další z rubriky

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...

Africké fialky snadno namnožíte. A můžete je měnit s dalšími blázny

Mateční rostlina africké fialky s popisem nejvhodnějších listů k množení řízky.

Milovníkům afrických fialek se nedá říci jinak než sběratelé, protože kdo jejich půvabu propadne, nezůstane u jedné....

Najdete na iDNES.cz