Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Klasickou nástrahu vyrobíte za pakatel a funguje perfektně

aktualizováno 
Dnešní rybařina překypuje různými moderními nástrahami, za jejichž úspěšnost by někteří prodejci dali snad i ruku do ohně, jen aby je rybářům za nemalý peníz prodali. Ne vždy je ale nutné volit tu nejdražší variantu, někdy stačí sáhnout po staré klasice.

I na levnou nástrahu můžete chytit kapitálního kapra. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Do sorty klasických nástrah patří určitě těsto. To si můžete vyrobit v pohodlí domova v různých barvách, vůních a příchutích. Jeho zhotovení vám nezabere moc času a nijak drasticky nezatíží peněženku.

Pomůcky a suroviny

Těsto je vhodné vyrábět na kuchyňské lince, vše potřebné budete mít totiž po ruce. K výrobě budete potřebovat i pár kuchyňských pomůcek, mezi které patří miska, lžíce nebo vařečka. Základních surovin pro výrobu této nástrahy není mnoho a téměř všechny najdeme doma ve spížce.

Budete potřebovat

  • 1 vejce
  • cukr
  • barvivo požadovaného odstínu
  • sójovou mouku nebo krupici

Do misky rozbijeme slepičí vejce, které rozmícháme s dvěma polévkovými lžícemi cukru. Jestli chceme, aby těsto atraktivně vonělo, můžeme do něj přidat i tekutou esenci.

Do sladkého základu se povětšinou přidávají esence ovocné vůně. Následně přidáme trochu barviva, jež dá těstu požadovaný odstín, a vše důkladně promícháme.

Toto těsto je určeno pro kaprovité ryby, které mají vcelku dobrý zrak. Velmi dobře rozpozná kontrasty, například skvěle vidí světlé věci na tmavém dně. Takže pokud nahodíte tuto nástrahu někde na tmavé bahnité dno, tak ji ryba snadněji najde.

Barevná škála těchto barviv je široká, koupíte je v obchodech pro rybáře. Pak za stálého míchání pomalu přisypávejte do misky sójovou mouku či krupici až do doby, kdy vše pěkně ztuhne. Poté těsto vyjměte z misky a na kuchyňské lince z něj uválejte kouli.

Vejce smíchejte s cukrem.

Vejce smíchejte s cukrem.

Přidejte barvivo.

Přidejte barvivo.

Správnou konzistenci těsta poznáte tak, že se nedrolí a nelepí se na prsty. Pokud se těsto drolí, je příliš suché. To se dá napravit přidáním rostlinného oleje. Když se těsto příliš lepí na prsty, přisypte mouku nebo krupici. Těstu totiž chybí pojivo a je stále moc řídké. Po vychytání těchto nedostatků dáte uválené těsto do mikrotenového sáčku a uložíte je do ledničky, aby trochu ztuhlo.

Vmíchejte sójovou mouku nebo krupici, dokud nedosáhnete odpovídající...

Vmíchejte sójovou mouku nebo krupici, dokud nedosáhnete odpovídající konzistence.

Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte zchladit v lednici.

Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte zchladit v lednici.

Můžeme si vyrobit i těsto s masem. Postup výroby je naprosto totožný jako u sladkého těsta, jen suroviny jsou odlišné. K výrobě tohoto typu těsta potřebujete pojivo živočišného původu (například rybí moučku). Do základu živočišného charakteru je nejvhodnější přidávat esence vodních živočichů (mušle, krab, oliheň).

Lov s těstem

Pomocí těsta můžete zatraktivnit spoustu dalších nástrah jako je vařená kukuřice, hrách či různé "křupky". Stačí je jen těstem obalit. To se pak z nástrah postupně uvolňuje a tím vypouští do vody jakousi pachovou stopu, která ryby láká.

Nástrahy obalené v těstě můžete napíchnout přímo na háček anebo je umístit na šňůrku pod háček. Vše už záleží na vaší fantazii.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

U vody je nyní božský klid.

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle...

Candáti, štiky a okouni. Takhle se závodí na World Predator Classic 2018

Unikátní fotografie z letošního  mistrovství z lovu dravců v Nizozemsku.

Český tým ve složení Radek Filip a Martin Štěpka se i letos vydal na světový šampionát v lovu dravců z lodi – World...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz