Klasickou nástrahu vyrobíte za pakatel a funguje perfektně

aktualizováno 
Dnešní rybařina překypuje různými moderními nástrahami, za jejichž úspěšnost by někteří prodejci dali snad i ruku do ohně, jen aby je rybářům za nemalý peníz prodali. Ne vždy je ale nutné volit tu nejdražší variantu, někdy stačí sáhnout po staré klasice.

I na levnou nástrahu můžete chytit kapitálního kapra. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Do sorty klasických nástrah patří určitě těsto. To si můžete vyrobit v pohodlí domova v různých barvách, vůních a příchutích. Jeho zhotovení vám nezabere moc času a nijak drasticky nezatíží peněženku.

Pomůcky a suroviny

Těsto je vhodné vyrábět na kuchyňské lince, vše potřebné budete mít totiž po ruce. K výrobě budete potřebovat i pár kuchyňských pomůcek, mezi které patří miska, lžíce nebo vařečka. Základních surovin pro výrobu této nástrahy není mnoho a téměř všechny najdeme doma ve spížce.

Budete potřebovat

  • 1 vejce
  • cukr
  • barvivo požadovaného odstínu
  • sójovou mouku nebo krupici

Do misky rozbijeme slepičí vejce, které rozmícháme s dvěma polévkovými lžícemi cukru. Jestli chceme, aby těsto atraktivně vonělo, můžeme do něj přidat i tekutou esenci.

Do sladkého základu se povětšinou přidávají esence ovocné vůně. Následně přidáme trochu barviva, jež dá těstu požadovaný odstín, a vše důkladně promícháme.

Toto těsto je určeno pro kaprovité ryby, které mají vcelku dobrý zrak. Velmi dobře rozpozná kontrasty, například skvěle vidí světlé věci na tmavém dně. Takže pokud nahodíte tuto nástrahu někde na tmavé bahnité dno, tak ji ryba snadněji najde.

Barevná škála těchto barviv je široká, koupíte je v obchodech pro rybáře. Pak za stálého míchání pomalu přisypávejte do misky sójovou mouku či krupici až do doby, kdy vše pěkně ztuhne. Poté těsto vyjměte z misky a na kuchyňské lince z něj uválejte kouli.

Vejce smíchejte s cukrem.

Vejce smíchejte s cukrem.

Přidejte barvivo.

Přidejte barvivo.

Správnou konzistenci těsta poznáte tak, že se nedrolí a nelepí se na prsty. Pokud se těsto drolí, je příliš suché. To se dá napravit přidáním rostlinného oleje. Když se těsto příliš lepí na prsty, přisypte mouku nebo krupici. Těstu totiž chybí pojivo a je stále moc řídké. Po vychytání těchto nedostatků dáte uválené těsto do mikrotenového sáčku a uložíte je do ledničky, aby trochu ztuhlo.

Vmíchejte sójovou mouku nebo krupici, dokud nedosáhnete odpovídající...

Vmíchejte sójovou mouku nebo krupici, dokud nedosáhnete odpovídající konzistence.

Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte zchladit v lednici.

Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte zchladit v lednici.

Můžeme si vyrobit i těsto s masem. Postup výroby je naprosto totožný jako u sladkého těsta, jen suroviny jsou odlišné. K výrobě tohoto typu těsta potřebujete pojivo živočišného původu (například rybí moučku). Do základu živočišného charakteru je nejvhodnější přidávat esence vodních živočichů (mušle, krab, oliheň).

Lov s těstem

Pomocí těsta můžete zatraktivnit spoustu dalších nástrah jako je vařená kukuřice, hrách či různé "křupky". Stačí je jen těstem obalit. To se pak z nástrah postupně uvolňuje a tím vypouští do vody jakousi pachovou stopu, která ryby láká.

Nástrahy obalené v těstě můžete napíchnout přímo na háček anebo je umístit na šňůrku pod háček. Vše už záleží na vaší fantazii.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Jeseter je pravěké monstrum. Dnes ho najdete hlavně na soukromých revírech

Jeseteři jsou velmi aktivní i v teplé vodě.

Zmíníte-li se někomu o jeseterovi, většina lidí si vzpomene na Rusko a kaviár. V minulých časech, dokud bylo ještě...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Najdete na iDNES.cz