Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrobil Colu podle prozrazeného receptu. Prý nebyla špatná

aktualizováno 
Angličana Vincenta Graffa nadchla zpráva o úniku tajného receptu na výrobu Coca-Coly. A ptal se stejně jako všichni ostatní: seznam ingrediencí je sice pěkná věc, ale jak se vlastně taková limonáda vyrábí.

Britský novinář Vincent Graff ochutnává svoji po domácku připravenou coca colu | foto: Profimedia.cz

"Kdybych se to naučil a vynalezl stroj času, mohl bych se vrátit ještě do doby před vynálezcem Coca-Coly Pembertonem a byl bych pohádkově bohatý," napsal pro list Daily Mail. Proto se ještě během toho dne, kdy se seznam surovin objevil v médiích, rozběhl po obchodech shánět ingredience.

Čtěte: Tajemství Coca-Coly prozrazeno

Cukr, vanilkový extrakt nebo limetkovou šťávu koupíte v samoobsluze. "Kyselinu citronovou máme doma, protože její pomocí odstraňuji vodní kámen ze sterilizátoru dětských lahví," popisuje. Velké problémy měl se sháněním dalších přírodních extraktů, jako například neroli, olej z muškátového oříšku či koriandru. Uspěl až ve specializované prodejně suchých plodů. U nás byste je nejspíše sehnali v prodejnách bylinek a přírodní bylinné kosmetiky.

Ingredience pro přípravu coca coly, jak se je podařilo poshánět bristkému novináři

Ingredience pro přípravu coca coly, jak se je podařilo poshánět britskému novináři

Zcela bezradný zůstal u koky. Ptal se v lékárně. "To nás chcete dostat oba do vězení?" dostalo se mu odpovědi. Jako oříšek se ukázalo i shánění kofeinu. Nakonec ho nahradil kofeinovým přípravkem, který používal k povzbuzení před zkouškami ve škole. Ten anglický se jmenuje Pro-Plus, u nás existují podobné přípravky, například v lékárně je koupíte jako doplněk stravy. A alkohol. "Co s ním, v jaké fázi výroby ho mám přidat?"

Ingredience jsou poměrně drahé, stály Graffa 65 liber. A to se vzdal umělého barviva E150D, které samozřejmě v původní receptuře chybělo, ale v současné Coca-Cole se používá.

Krok za krokem

Soupis ingrediencí, který se objevil na internetu, najdete ZDE. Začněte karamelem. Zahřejete na pánvi cukr, nechejte za stálého míchání zhnědnout. Graff hotový karamel vlil do hrnce s vařící vodou a přidával další ingredience: kyselinu citronovou, limetkovou šťávu, vanilkový extrakt a kofeinový přípravek. "Jenže kolik cukru? Tady je recept nejasný. Na čtyři litry nápoje jsem zkusmo dal 750 gramů," vypočítává.

Karamel připravíte z běžného krupicového cukru

Karamel připravíte z běžného krupicového cukru

Karamel by měl nápoji dodat tu správnou hnědou barvu

Karamel by měl nápoji dodat tu správnou hnědou barvu

Zbytek karamelu si schovejte do vhodné nádobky, abyste mohli podle potřeby limonádu dochucovat

Zbytek karamelu si schovejte do vhodné nádobky, abyste mohli podle potřeby limonádu dochucovat a dobarvovat

V této fázi jeho pití prý chutnalo jako sud kapek proti nachlazení. Ale jak by ne, chybí mu to nejdůležitější: bylinné extrakty. A taky byl nápoj málo hnědý, přidal proto karamel. 

Do připravené vroucí vody přidal Graff nejprve karamel

Do připravené vroucí vody přidal Graff nejprve karamel

Další výraznou ingrediencí je limetková šťáva

Další výraznou ingrediencí je limetková šťáva

Jednou z ingrediencí je kyselina citrónová

Jednou z ingrediencí je kyselina citrónová

"Po přidání olejů jsem si připadal jako v lázních zamořených květinovou vůní. A z nápoje také podezřele silně stoupala vůně citrusů. Myslím, že jsem to přehnal s limetkovou šťávou. Ale nechal jsem přesto nápoj vychladnout a vychladit a nasadil ledový do svého výrobníku bublinek," popisuje.

Jak to dopadlo

"Myslím, že to vůbec nedopadlo špatně, moje limonáda není tak tmavá jako současný originál, ale to bude tím, že jsem nepoužil předepsané barvivo. Možná jsem ji mírně přesladil a přehnal to s aromatickými oleji a limetkou. Ale v podstatě mi vznikla moc dobrá limonáda," hodnotí svůj experiment. "Kdybych to trénoval tak dlouho jako Pemberton, bude vynikající," hodnotí s nadsázkou.

Britský novinář Vincent Graff ochutnává svoji po domácku připravenou coca colu

Britský novinář Vincent Graff ochutnává svoji po domácku připravenou coca colu

Otestoval ji na sousedovi, jedenáctiletém Charliem, který je na Coca-Colu expert. "Jo, kola to není, ale chci přidat. Chutná mi ta citronová příchuť," reagoval kluk. "Bodejť by mu to nechutnalo, je v tom skoro celý pytel cukru," komentuje Vincent Graff.

Zkoušeli jste experimentovat jako anglický novinář? Napište svůj postup společně s obrázky z výroby do redakce na adresu marek.burza@idnes.cz. Nejpovedenější návod zveřejníme a odměníme honorářem.

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.