Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyrobte si zvířátka z ovčího rouna, půvabnou dekoraci nejen na Velikonoce

aktualizováno 
Blíží se Velikonoce a je čas připravit výzdobu. Plstěná neboli filcová zvířátka se z ovčího rouna vyrábějí ručně, suchou technikou plstění čili filcování, pouze za pomoci plstící jehly. Jejich výsledná podoba záleží jen na vaší fantazii a šikovnosti.

Z ovčího rouna lze vytvořit naprosto originální dekorace nejen pro velikonoční svátky. | foto: Jana Svobodová

Ovčí rouno je samo o sobě pro tvorbu nejrůznějších dekorací jako stvořené. Zvládnete-li podle našeho návodu základy vytváření trojrozměrných tvarů, nemusíte se nutně pouštět zrovna do zvířátek. Princip výroby zůstává stejný, i když budete chtít vytvářet figurky, ploché či trojrozměrné květy apod.

5 praktických rad pro suché plstění: - Počítejte s tím, že se během plstění, tedy během tvarování rouna plsticí jehlou, velikost plstěného tvaru postupně zmenší zhruba o třetinu. - Bílé ovčí rouno používejte jako základ pro trojrozměrné části zvířátek či postaviček. Menší detaily, případně kytičky, lístečky a podobně, tvarujte rovnou z barevného rouna. - Pokud chcete vytvořit zvířátko či figurku s pohyblivými končetinami, zapomeňte na připevnění plstěním, tedy pomocí vpichů jehlou. To, co má být pohyblivé, k tělu pouze jednoduše přišijte. - Pokud chcete vyrobit několik kusů stejných zvířátek stejné velikosti, nejprve si najednou připravte všechny základy tělíček, případně končetin, vymodelované z bílého rouna. - Barevným rounem můžete základnímu tvaru vymodelovanému z nebarveného rouna podle potřeby přidávat objem do nekonečna (během práce s plsticí jehlou jednoduše přidáváte další a další vrstvy.

Materiál potřebný pro suché plstění:

Přírodní (nebarvené) ovčí rouno, barevné ovčí rouno, hrubá i jemná jehla na plstění (speciální jehly určené pro tuto techniku), podložka na plstění (nejlépe molitan, který ovšem můžete nahradit i starým polštářem, popřípadě kouskem polystyrenu), špejle, korálky na dozdobení (skleněný rokail), tavná pistole či jiné lepidlo.

postup Výroby plstěného ptáčka: 1/ Základ ptačího těla vytvořte tak, že kus bílého ovčího rouna namotáte na špejli do tvaru kapky, a přitom ho pevně utahujte. Když jste s tvarem a velikostí spokojeni, sejměte základ tělíčka ze špejle. 2/ Na řadu přijde vlastní plstění pomocí plstící jehly tak, že si základ tělíčka na podložce podle potřeby otáčíte a opakovanými vpichy jehlou ho tvarujte tak, aby bylo co nejkompaktnější. 3/ Stejným způsobem připravte i hlavičku ptáčka. Vždy použijte nejprve hrubou jehlu pro zpevnění a vytvarování základního tvaru. Pak teprve přijde na řadu jemná jehla, kterou základní tvar podle potřeby doladíte. 4/ Pak celé tělíčko, stejně jako hlavičku, obalte jemnou vrstvou barevného rouna, aby zcela překrylo bílou barvu základního tělíčka. Přitom platí, že lepší je namotat více slabších vrstev než jednu silnou. 5/ Vrstvu barevného rouna je pak nutné pečlivě spojit se základem tělíčka, rychlými opakovanými vpichy jemné jehly. (Tělíčko může být i vícebarevné, kousky barevného rouna můžete navzájem překrývat, tedy jakoby zapouštět do sebe.) 6/ Stejně dotvořte i hlavičku a pomocí jehly ji tzv. „připlstěte“ k tělíčku. Přechod mezi tělíčkem a hlavou můžete podle potřeby kolem dokola vyplnit smotkem stejně barevného rouna, které pomocí jehly opět pečlivě zapracujete. 7/ Z chomáčku červeného rouna vytvarujte pomocí jehel (nejprve hrubé, potom jemnější) patřičně velký zobáček. Zobáček k hlavě připevněte opět pomocí plsticí jehly. Vpichy opakujte tolikrát, kolikrát je potřeba, aby pevně držel. 8. Pak si připravte křidýlka tak, že si na podložku položíte dva kousky rouna (podle velikosti ptáčka) a vymodelujete z nich pomocí jehel dvě křídla. Opět je pomocí plsticí jehly připevněte k tělíčku. 9/ Oči můžete ptáčkovi vytvořit z chomáčku tmavého rouna, které na patřičné místo připevníte několika vpichy plsticí jehlou. Můžete je ovšem vytvořit i z korálků, které jednoduše přišijete jehlou a nití. Na větvičku plstěné ptáčky připevníte pomocí tavné pistole. Případně je můžete jednoduše napíchnout na špejli a volně zasunout do květináče.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz