Diskuze
Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se
Děkujeme za pochopení.
P13a40v36e42l 84R36y65b64e36c70k11y
světe zboř se co je to za novinku. Jabčák se dělal v našich zemích ještě před vinnou révou a v Sudetech byl Apfelwein běžnější než pivo.....ale musí přijít nějaký "odborník" aby tvrdil, že anglická receptura je to pravé...... PS: po přečtení jsem se utvrdil, že mezi novinářem a tasemnicí není žádný rozdíl.....čas od času každému vyjde článek...
A13l91e35š 14P79r89o49c10h31á92z95k93a
Jablka budou asi až za 2 měsíce zralá - jste mimo...a nikodo si to nebude za ty 2 měsíce ani pamatovat - zas nějakej pisálek, kterej netuší o čem má vlastně psát....
J29a60n 71M70e42r75t11a
Nedávno jsem ochutnával Prager cider a překvapilo mě, jak mi připomínal lambic (spontánně kvašené pivo). Velmi příjemný počin. Zmiňovaný cider je sířený pro zastavení kvašení. V článku taková možnost není zmíněna. Jinak je možné dát cider do lednice, pokud možno s co nejnižší teplotou, ale pokud si člověk nechce vyhradit lednici jen na cider, tak to značně omezuje uchovávané množství i možnou teplotu (při 2 °C třeba takové máslo není moc roztíratelné).
Spontánní kvašení je možné a může vést k velmi zajímavým výsledkům, ale také k výsledkům nepovedeným. Spolehlivější je použít ušlechtilé kultury, kde ovšem hrozí, že divoké kmeny převládnou. Při výrobě jablečného vína jsem si proto vyhřál mošt na teplotu kolem 50 °C, která zahubí divoké kvasinky, ale prakticky neovlivní chuť moštu. Použil jsem vinné kvasinky a kvasil za pokojové teploty. Pro trvanlivé víno je potřeba mošt dosladit, ale pokud člověk nechá mošt prokvasit jen částečně, doslazovat netřeba. S uvedeným postupem částečně zkvašený mošt vůní silně připomínal vinný burčák a byl příjemný z pití, ale velmi odlišný než zmiňovaný Prager cider.
V45o69j55t81ě12c10h 35K32o46m48á68r32e81k
''...v letních měsících velmi osvěžující.'' Paradox je, že ho musím vypít už do února
F81r33a54n12t86i83š89e11k 15L98u34p80í16n45e17k
Do cideru je nejlepsi prilit tak centimetr dva guinnessa, pak se hodne zjemni a chutna lip.
M81i22r65o32s88l35a35v 41S56t20e32i14n53e66r
Guinness jsem si dal, jako nezkušený jinoch, v Irish Pub ve Varšavě. Nóbl putyka, s předzahrádkou, tak nevím, co to do mně vjelo a jako frajer jsem si objednal Guinness. Přinesli mi něco, vypadalo to jako kafe ve sklenici, ochutnal jsem a hned vyplivl. V předzahrádce měli smrčky v bednách s hlínou, tak jsem jeden tím nápojem pohnojil, doufám, že neuschl.
Abych si spravil chuť, dal jsem si v blízké restauraci Žywieckie, dobře vychlazené, s pěknou pěnou, no lahůdka. Měli tam i zajímavý zvyk, k pivu dvě mističky s pomazánkou a výborný chléb. Do irského nebo britského pubu už ani nepáchnu- v Anglii jsem si pochutnal na Chips and Fish, ale denně by to asi také lezlo krkem. Na jaře je sezóna na matjesy, z Scheveningen jsou ty nejlepší, s cibulkou a Holsten pivem, ty bych si dal třeba i ke snídani.
R13o60b62e69r23t 21K94r15a69h82u58l84e98c
Jabčák ze selika vám přestal chutnat neřádi teď se vám líbí cider :-D
P95a63v28e50l 33R82y45b43e56c56k91y
to byl aspoň jabčák... ten měl dvojí použití. polovina se vypila a druhou polovinou se poté čistila ta poblitá garáž....
J96a90k63u79b 46F44e12i48f71a21r
"Není silný jako víno nebo pivo..." co je to za nesmysl, cidery maji bežně kolem 4,5% alkoholu, tedy srovnatelně s pivem.
M33i22l75a52n 81Š73e13l36i95g71a
Muj oblibeny Don Cidre ma dokonce 7,3 %, "dan" za to, ze se vykvasi vsechen cukr.
M35a20r36t49i35n 26K78o76ž26í35n
Myslím, že tímto postupem vznikne spíš jabčák, neboli čůčo. Cider se zakvašuje speciální kulturou kvasinek a jedná se o řízené pomalé kvašení a nesmí prokvasit úplně.
J66a64r12m18i77l28a 78P48í64c37h31o59v87á
Lepší je pít samotný nenakvašený mošt. Lehce nakvašený už chutná jako burčák a zcela zkvašený je už nepitelný
B16o73r79e11k 71T39o29m59i30s
Súhlasím s Jarmilou. Čistý jablečný mošt je paráda.
M71a79r37i39e 20M27u32c70h55o85v35á
Nevim, proc se to sem dostalo, ale tohle piti mi v Anglii fakt nechutnalo.
M19i67c74h62a94l 64F71r67a49n75c
tak to asi nebyl ten správný cider ;-)
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje
Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...
Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník
Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?
Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.