Diskuze
Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se
Děkujeme za pochopení.
P95a27v56e28l 64R34y96b69e25c29k48y
světe zboř se co je to za novinku. Jabčák se dělal v našich zemích ještě před vinnou révou a v Sudetech byl Apfelwein běžnější než pivo.....ale musí přijít nějaký "odborník" aby tvrdil, že anglická receptura je to pravé...... PS: po přečtení jsem se utvrdil, že mezi novinářem a tasemnicí není žádný rozdíl.....čas od času každému vyjde článek...
A44l90e33š 12P35r67o29c61h98á60z15k81a
Jablka budou asi až za 2 měsíce zralá - jste mimo...a nikodo si to nebude za ty 2 měsíce ani pamatovat - zas nějakej pisálek, kterej netuší o čem má vlastně psát....
J45a33n 90M52e21r64t87a
Nedávno jsem ochutnával Prager cider a překvapilo mě, jak mi připomínal lambic (spontánně kvašené pivo). Velmi příjemný počin. Zmiňovaný cider je sířený pro zastavení kvašení. V článku taková možnost není zmíněna. Jinak je možné dát cider do lednice, pokud možno s co nejnižší teplotou, ale pokud si člověk nechce vyhradit lednici jen na cider, tak to značně omezuje uchovávané množství i možnou teplotu (při 2 °C třeba takové máslo není moc roztíratelné).
Spontánní kvašení je možné a může vést k velmi zajímavým výsledkům, ale také k výsledkům nepovedeným. Spolehlivější je použít ušlechtilé kultury, kde ovšem hrozí, že divoké kmeny převládnou. Při výrobě jablečného vína jsem si proto vyhřál mošt na teplotu kolem 50 °C, která zahubí divoké kvasinky, ale prakticky neovlivní chuť moštu. Použil jsem vinné kvasinky a kvasil za pokojové teploty. Pro trvanlivé víno je potřeba mošt dosladit, ale pokud člověk nechá mošt prokvasit jen částečně, doslazovat netřeba. S uvedeným postupem částečně zkvašený mošt vůní silně připomínal vinný burčák a byl příjemný z pití, ale velmi odlišný než zmiňovaný Prager cider.
V11o74j85t22ě27c90h 40K95o48m63á90r84e22k
''...v letních měsících velmi osvěžující.'' Paradox je, že ho musím vypít už do února
F26r85a36n34t66i68š15e98k 17L47u54p37í89n44e21k
Do cideru je nejlepsi prilit tak centimetr dva guinnessa, pak se hodne zjemni a chutna lip.
M94i73r81o85s15l37a28v 73S58t77e15i20n93e70r
Guinness jsem si dal, jako nezkušený jinoch, v Irish Pub ve Varšavě. Nóbl putyka, s předzahrádkou, tak nevím, co to do mně vjelo a jako frajer jsem si objednal Guinness. Přinesli mi něco, vypadalo to jako kafe ve sklenici, ochutnal jsem a hned vyplivl. V předzahrádce měli smrčky v bednách s hlínou, tak jsem jeden tím nápojem pohnojil, doufám, že neuschl.
Abych si spravil chuť, dal jsem si v blízké restauraci Žywieckie, dobře vychlazené, s pěknou pěnou, no lahůdka. Měli tam i zajímavý zvyk, k pivu dvě mističky s pomazánkou a výborný chléb. Do irského nebo britského pubu už ani nepáchnu- v Anglii jsem si pochutnal na Chips and Fish, ale denně by to asi také lezlo krkem. Na jaře je sezóna na matjesy, z Scheveningen jsou ty nejlepší, s cibulkou a Holsten pivem, ty bych si dal třeba i ke snídani.
R79o97b17e74r92t 65K58r95a65h84u51l58e87c
Jabčák ze selika vám přestal chutnat neřádi teď se vám líbí cider :-D
P92a37v40e84l 36R56y29b11e74c81k15y
to byl aspoň jabčák... ten měl dvojí použití. polovina se vypila a druhou polovinou se poté čistila ta poblitá garáž....
J79a84k96u22b 77F55e60i57f21a37r
"Není silný jako víno nebo pivo..." co je to za nesmysl, cidery maji bežně kolem 4,5% alkoholu, tedy srovnatelně s pivem.
M36i48l46a62n 96Š77e61l97i17g95a
Muj oblibeny Don Cidre ma dokonce 7,3 %, "dan" za to, ze se vykvasi vsechen cukr.
M71a76r59t61i82n 93K46o67ž31í32n
Myslím, že tímto postupem vznikne spíš jabčák, neboli čůčo. Cider se zakvašuje speciální kulturou kvasinek a jedná se o řízené pomalé kvašení a nesmí prokvasit úplně.
J44a67r88m19i25l78a 96P71í49c17h88o68v56á
Lepší je pít samotný nenakvašený mošt. Lehce nakvašený už chutná jako burčák a zcela zkvašený je už nepitelný
B62o49r68e51k 33T68o23m32i27s
Súhlasím s Jarmilou. Čistý jablečný mošt je paráda.
M55a13r29i35e 89M43u18c39h11o82v91á
Nevim, proc se to sem dostalo, ale tohle piti mi v Anglii fakt nechutnalo.
M30i49c15h97a33l 89F74r18a98n26c
tak to asi nebyl ten správný cider ;-)
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek
V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu
Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...
Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc
Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů
Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti
Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...
Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů
Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
Pronájem bytu 1+kk se zahradou, Milovice
Armádní, Milovice - Mladá, okres Nymburk
11 000 Kč/měsíc