Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

aktualizováno 
Cider je v podstatě zkvašený jablečný mošt, který je v letních měsících velmi osvěžující. Není silný jako víno nebo pivo a druhý den nebudete pociťovat nepříjemné následky.

„Zjednodušeně řečeno je to v podstatě jablečné víno. Takže budete potřebovat jablka. Ideální jsou taková, které máte doma na zahradě a čím je pestřejší skladba jejich odrůd, tím lépe,“ popisuje Ondřej Frunc z Prager Cider, který se při výrobě tohoto nápoje inspiroval hlavně starými britskými cidery s tím, že se do výsledku pokusil vnést ryze český duch za použití starých českých odrůd.

Jak na to

Prvním krokem je jablka odšťavnit, což se dá v malém zvládnout i na odšťavňovači, ale možná na chalupě najdete malý starý lis. Takto dostanete mošt, do kterého už nic nemusíte přidávat, protože stačí kvasinky, které jsou na jablkách.

Musíte sehnat čistou nádobu s kvasnou zátkou a tu umístíte na dva až tři měsíce do chladu kolem 10 °C, například do nějakého sklípku. Kvasná zátka zajišťuje, aby při kvašení odcházel CO2 a k nápoji se nedostal vzdušný kyslík.

Fotogalerie

První zásadou, která se týká všeobecně potravinářského průmyslu, je udržovat úzkostlivě čistotu. Sterilně čistá musí být nádoba i hadice na přepouštění a do nápoje se nesmí sahat, aby se nezavlekly cizí bakterie.

Velkým rizikem je průběžné koštování. „Jakmile se do kvasné nádoby dostane vzduch, je stále větší a větší šance, že se cider pokazí. Ideální je cider nalahvovat,“ doporučuje specialista.

Při lahvování je možné vzít trochu cukru nebo jablečného moštu, který můžete mít schovaný v mrazničce a přidat jej do lahví, aby byly dokonale naplněné. Pak lahve zavřete a opět uložte někam do sklípku. Tam pak dojde ke druhému kvašení, takže cider bude perlivý.

Nevydrží věčně. „Rozhodně když budete moštovat například v říjnu, kdy jsou jablka, tak kolem února už je čas dopít veškeré zásoby,“ radí Frunc. To je daň za to, že jde o čistě přírodní produkt bez veškerých konzervantů.

Které odrůdy jsou vhodné

Jde o to, aby nápoj nebyl jenom sladký. „Vyberte část kyselejších odrůd, klidně přidejte třeba padesát procent hořčích, kořeněnějších a ten zbytek klidně doplňte z těch sladkých,“ radí Frunc. Rozhodně neradí používat jablka z obchodu, protože pak získáte jen sladkou vodu bez patřičného aromatu.

Doporučuje například odrůdy panenské české jablko, různé druhy renet, oldenburgovo, matčino jablko, prostě jablka, která jsou zajímavá chuťově.

Existují dvě varianty, jak dosáhnout patřičné chuti. První se říká blending, kdy se zmoštují jednotlivé odrůdy jablek a sléváním těchto moštů se dosáhne požadované chuti.

Druhá metoda je obvyklejší, v tomto případě mívají výrobci už „vychytané“ odrůdy jablek, které míchají v určitém poměru už před lisováním.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Najdete na iDNES.cz