Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

aktualizováno 
Cider je v podstatě zkvašený jablečný mošt, který je v letních měsících velmi osvěžující. Není silný jako víno nebo pivo a druhý den nebudete pociťovat nepříjemné následky.

„Zjednodušeně řečeno je to v podstatě jablečné víno. Takže budete potřebovat jablka. Ideální jsou taková, které máte doma na zahradě a čím je pestřejší skladba jejich odrůd, tím lépe,“ popisuje Ondřej Frunc z Prager Cider, který se při výrobě tohoto nápoje inspiroval hlavně starými britskými cidery s tím, že se do výsledku pokusil vnést ryze český duch za použití starých českých odrůd.

Jak na to

Prvním krokem je jablka odšťavnit, což se dá v malém zvládnout i na odšťavňovači, ale možná na chalupě najdete malý starý lis. Takto dostanete mošt, do kterého už nic nemusíte přidávat, protože stačí kvasinky, které jsou na jablkách.

Musíte sehnat čistou nádobu s kvasnou zátkou a tu umístíte na dva až tři měsíce do chladu kolem 10 °C, například do nějakého sklípku. Kvasná zátka zajišťuje, aby při kvašení odcházel CO2 a k nápoji se nedostal vzdušný kyslík.

Fotogalerie

První zásadou, která se týká všeobecně potravinářského průmyslu, je udržovat úzkostlivě čistotu. Sterilně čistá musí být nádoba i hadice na přepouštění a do nápoje se nesmí sahat, aby se nezavlekly cizí bakterie.

Velkým rizikem je průběžné koštování. „Jakmile se do kvasné nádoby dostane vzduch, je stále větší a větší šance, že se cider pokazí. Ideální je cider nalahvovat,“ doporučuje specialista.

Při lahvování je možné vzít trochu cukru nebo jablečného moštu, který můžete mít schovaný v mrazničce a přidat jej do lahví, aby byly dokonale naplněné. Pak lahve zavřete a opět uložte někam do sklípku. Tam pak dojde ke druhému kvašení, takže cider bude perlivý.

Nevydrží věčně. „Rozhodně když budete moštovat například v říjnu, kdy jsou jablka, tak kolem února už je čas dopít veškeré zásoby,“ radí Frunc. To je daň za to, že jde o čistě přírodní produkt bez veškerých konzervantů.

Které odrůdy jsou vhodné

Jde o to, aby nápoj nebyl jenom sladký. „Vyberte část kyselejších odrůd, klidně přidejte třeba padesát procent hořčích, kořeněnějších a ten zbytek klidně doplňte z těch sladkých,“ radí Frunc. Rozhodně neradí používat jablka z obchodu, protože pak získáte jen sladkou vodu bez patřičného aromatu.

Doporučuje například odrůdy panenské české jablko, různé druhy renet, oldenburgovo, matčino jablko, prostě jablka, která jsou zajímavá chuťově.

Existují dvě varianty, jak dosáhnout patřičné chuti. První se říká blending, kdy se zmoštují jednotlivé odrůdy jablek a sléváním těchto moštů se dosáhne požadované chuti.

Druhá metoda je obvyklejší, v tomto případě mívají výrobci už „vychytané“ odrůdy jablek, které míchají v určitém poměru už před lisováním.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Další z rubriky

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.