Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nekupujte drahá vajíčka. Obchodníky to přinutí snížit ceny

aktualizováno 
Lze se v kuchyni obejít bez vajec? Jak je nahradit? A kam až se mohou vyšplhat ceny vajec před Velikonocemi? O tomto jarním svátku zdaleka nejde jen o vajíčka na koledu, ta se v podstatě týká jen venkova. Na Velikonoce se ale také hodně peče a pár vajíček tedy padne v každé domácnosti.

Lze vařit a péct bez vajec? (Ilustrační snímek) | foto: Koláž - iDNES.cz

Není divu, že Češi začínají jako zákazníci uvažovat jinak, než jsou zvyklí. Internetem například začala kolovat výzva k bojkotu drahých vajíček, jejichž cena  stoupla na dvojnásobek. To nejjednodušší podle výzvy je, přestat předražená vajíčka kupovat.

"Dobře si rozmyslet, co budeme vařit a péct a volit jídla, kde je potřeba vajec minimum, nebo vůbec. Žádný strach, takových jídel je spousta," přesvědčuje anonymní autor výzvy. A je také pravda, že jsou místa, kde lze zajít na trh a vajíčka koupit za rozumnou cenu přímo od zemědělců.

Dá se bez vajec přežít?

"Je pravda, že vařit se bez vajec dá. Pečení bez vajíček ale moc nejde," konstatuje cukrářka Iveta Fabešová a hlavou se jí honí recepty na nejrůznější cukrářská těsta. "Bez vajíček jich moc není, ale něco se dá. Štola, nejrůznější sladké suchárky... Ale velikonoční mazanec bez vajíček neuděláte."

Je také přesvědčena, že se musí vysoké ceny vajíček promítnout do cen cukrářských výrobků. "Sama peču pravé pařížské makronky a jejich příprava stojí na vaječných bílcích. A když jsem šla naposled nakoupit vajíčka, jejich cena mi vyrazila dech," říká mladá cukrářka. 

Čím a jak vejce nahradit? Zvládnete to za 2 koruny na 1 vejce

Vyzkoušet lze náhražku vajíček, takzvaný vajahit, který dosud kupovali zřejmě jen vegani a lidé, kteří potřebují snížit hladinu cholesterolu. Je to prášek na bázi sójové bílkoviny, škrobu, syrovátky a kukuřičné mouky, který v receptech dokáže nahradit vaječný žloutek nebo celé vajíčko, bílek však ne. 

Je to jako byste rozpouštěli ve vodě sušené mléko.

Je to jako byste rozpouštěli ve vodě sušené mléko.

Rozmíchaná směs připomíná vejce rozkvedlané v troše mléka.

Rozmíchaná směs připomíná vejce rozkvedlané v troše mléka.

Běžně ho lze tedy používat do palačinek, buchet, bramboráků, na obalování řízků, do sekané. Jedno "vajíčko" získáte rozmícháním vrchovaté lžíce (10 g prášku) ve 40 ml vody.

Udělali jsme obyčejné těsto, přidali jsme i trochu ovesných vloček.

Udělali jsme obyčejné těsto, přidali i trochu ovesných vloček.

Na pánvi se palačinky chovají normálně.

Na pánvi se palačinky chovají normálně.

Vznikly naprosto standardní palačinky.

Vznikly naprosto standardní palačinky.

Vzhledem k tomu, že 200gramové balení přijde zhruba na 40 korun, náhrada jednoho vajíčka vás přijde na dvě koruny a ještě si snížíte cholesterol. Pokud pečete, stačí promíchat práškový vajahit s ostatními suchými ingrediencemi.  

Jakmile vajíčka zůstanou v regálech, cena půjde dolů

Podle autorů uvedené výzvy k bojkotu stačí vytrvat. Týden, dva, měsíc, dva měsíce… Jakmile by totiž vajíčka zůstala ležet na krámě, obchodníci budou muset reagovat. Vajíčka nevydrží věčně a nedají se skladovat dlouhodobě, začala by se kazit. Vysoká cena je udržitelná, jen když ji akceptují zákazníci. 

Internetoví diskutéři udávají jako následováníhodný příklad Německo, kde jsou lidé ochotni dát za určitou potravinu určitou částku a za vyšší cenu ji prostě nekoupí. Počkají si, až její cena klesne na rozumnou úroveň. A ona klesne. Snad dostanou rozum i obchodníci u nás. 

Stejný názor má ministr zemědělství Petr Bendl. "Až lidé přestanou nakupovat vejce po desítkách plat a chvilku si naopak počkají, pak věřím, že ta cena spadne," řekl ČTK po jednání s kolegy ze zemí EU v Bruselu. "Trh reaguje na poptávku," postěžoval si při jednání na to, že podle jeho názoru obchodníci zneužívají situace na trhu.

Máte zajímavý, vyzkoušený a osvědčený recept na dobrý moučník, jehož příprava se obejde bez vajíček? Podělte se o něj s ostatními v diskusi. 

KUPUJETE DRAHÁ VAJÍČKA?

celkem hlasů: 5807

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 10. dubna 2012. Anketa je uzavřena.

Pár korun navíc mě nezruinuje, ale nekupuji teď vajíčka z principu 4204
Vajíčka nekupuji, máme vlastní slepice 732
Je mi jedno, kolik vajíčka stojí. Potřebuji jich na vaření jen pár 719
Drahá vajíčka mi dělají díru do rozpočtu, přesto je kupuji 152




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.