Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Návod na luxusní, deset centimetrů vysoký steak na grilu

aktualizováno 
Panzánský steak ze zadního hovězího ořechu připravil italský šéfkuchař Emanuele Ridi uprostřed vinic, kde zrají hrozny na budoucí chianti. Z videozáznamu je téměř cítit vůně grilovaného masa, červeného vína i použitého rozmarýnu a olivového oleje. Možnost ochutnat bohužel chybí.

Maso na dokonalý panzánský steak Manu získal od jednoho z nejlepších toskánských řezníků, takže laťka je hodně vysoko. Ale třeba se vám podobnou lahůdku podaří připravit i z masa od některého z dobrých českých řezníků. 

Fotogalerie

Pořádný kus masa chce něco na odlehčení, takže se k němu skvěle hodí rychlý listový salát s rajčaty, dochucený nastrouhaným čerstvým fenyklem a kůrou z citronu a zalitý směsí citronové šťávy, olivového oleje a posekaného rozmarýnu. Stejnou zálivkou Manu potírá i hotové maso a grilovaná cherry rajčata, takže se chutě skvěle prolnou.

Ingredience potřebné na hovězí ořech připravený na grilu spolu se salátem s grilovanými cherry rajčaty: hovězí zadní ořech vcelku, listový salát, rajčata (ideálně odrůda pomodoro grappolo), cherry rajčata, čerstvý fenykl, chemicky neošetřený citron, rozmarýn, extra panenský olivový olej a sůl.

Hovězí ořech na grilu krok za krokem

Nebojte se grilovat vcelku pěkně vysoký kus hovězího ořechu. Aby se během...
Na rozpálený gril položte pod maso jen pár snítek rozmarýnu.
Hovězí ořech stažený provázkem (aby držel po celou dobu grilování pohromadě)...

Hovězí ořech vysoký zhruba 10 cm položte na rozpálený gril bez použití oleje, přidejte pod něj jen pár snítek rozmarýnu.

Po 7 minutách steak otočte a nechte ho stejně dlouho grilovat z druhé strany.
Nakonec steak postavte nastojato a grilujte ještě čtvrt hodiny.
Na salátovou zálivku do misky vymačkejte šťávu z citronu.

Gril přiklopte, nechte sedm minut grilovat, pak maso otočte na druhou stranu. Měla by se vytvořit krásná opečená kůrka. Nakonec celý kus masa postavte na gril na výšku a nechte 15 minut dodělat.

Křehký salát natrhejte na přiměřeně velké kousky přímo do mísy.
Rajčata pokrájejte na plátky, které ještě můžete rozpůlit.
Do salátu přistrouhejte trochu čerstvého fenyklu, který nejprve zbavte vrchní...

Zatímco se maso griluje, připravte salát a "společnou" zálivku. Listový salát rukama natrhejte přímo do mísy na přiměřeně velké kousky, přidejte pokrájená rajčata grappolo, k nim nastrouhejte trochu fenyklu zbaveného vrchní slupky. Přihodit můžete i trochu najemno nasekaných fenyklových "fousů", jak říká Manu.

Do salátu přistrouhejte trochu kůry z chemicky neošetřeného citronu.
K citronové šťávě přidejte i olivový olej.
Do zálivky nasekejte pro chuť ještě lístky rozmarýnu.

Přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a připravte zálivku z citronové šťávy, olivového oleje, soli a nasekané snítky rozmarýnu. Salát zalijte a promíchejte. 

Salátovou zálivku z olivového oleje, citronové šťávy a nadrobno nasekaného...
Cherry rajčátka opečte na trošce olivového oleje; přitom je ještě můžete...
Hotové maso pokrájejte na tenké plátky.

Cherry rajčata na rychlo orestujte v pánvi s trochou oleje a můžete servírovat. Maso potřete olivovo-citronovou zálivkou a pokrájejte na tenké plátky, navrch přidejte grilovaná rajčátka, která můžete také dochutit zálivkou.

Hotové maso nechte chvilku odpočinout, pak ho teprve pokrájejte.
Naservírované maso ještě můžete potřít metličkou rozmarýnu namočenou v...

Pokud jste použili správné ingredience a nic jste při přípravě této delikatesy nepodcenili, tedy pokud jste postupovali jako Ital, po ochutnání pocítíte rozkoš.

Další úterní večerní díl Léta s Italem z produkce Prima family, z něhož pochází tento recept, určitě stojí za zhlédnutí. Poznáte nejen současný sladký italský život někdejšího tenisového reprezentanta Tomáše Šmída, ale i oddanost řemeslu a životní filozofii tří toskánských řezníků, kteří by mohli vyučovat umění žít.





Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.