VIDEO: Návod na luxusní, deset centimetrů vysoký steak na grilu

aktualizováno 
Panzánský steak ze zadního hovězího ořechu připravil italský šéfkuchař Emanuele Ridi uprostřed vinic, kde zrají hrozny na budoucí chianti. Z videozáznamu je téměř cítit vůně grilovaného masa, červeného vína i použitého rozmarýnu a olivového oleje. Možnost ochutnat bohužel chybí.

Maso na dokonalý panzánský steak Manu získal od jednoho z nejlepších toskánských řezníků, takže laťka je hodně vysoko. Ale třeba se vám podobnou lahůdku podaří připravit i z masa od některého z dobrých českých řezníků. 

Fotogalerie

Pořádný kus masa chce něco na odlehčení, takže se k němu skvěle hodí rychlý listový salát s rajčaty, dochucený nastrouhaným čerstvým fenyklem a kůrou z citronu a zalitý směsí citronové šťávy, olivového oleje a posekaného rozmarýnu. Stejnou zálivkou Manu potírá i hotové maso a grilovaná cherry rajčata, takže se chutě skvěle prolnou.

Ingredience potřebné na hovězí ořech připravený na grilu spolu se salátem s grilovanými cherry rajčaty: hovězí zadní ořech vcelku, listový salát, rajčata (ideálně odrůda pomodoro grappolo), cherry rajčata, čerstvý fenykl, chemicky neošetřený citron, rozmarýn, extra panenský olivový olej a sůl.

Hovězí ořech na grilu krok za krokem

Nebojte se grilovat vcelku pěkně vysoký kus hovězího ořechu. Aby se během...
Na rozpálený gril položte pod maso jen pár snítek rozmarýnu.
Hovězí ořech stažený provázkem (aby držel po celou dobu grilování pohromadě)...

Hovězí ořech vysoký zhruba 10 cm položte na rozpálený gril bez použití oleje, přidejte pod něj jen pár snítek rozmarýnu.

Po 7 minutách steak otočte a nechte ho stejně dlouho grilovat z druhé strany.
Nakonec steak postavte nastojato a grilujte ještě čtvrt hodiny.
Na salátovou zálivku do misky vymačkejte šťávu z citronu.

Gril přiklopte, nechte sedm minut grilovat, pak maso otočte na druhou stranu. Měla by se vytvořit krásná opečená kůrka. Nakonec celý kus masa postavte na gril na výšku a nechte 15 minut dodělat.

Křehký salát natrhejte na přiměřeně velké kousky přímo do mísy.
Rajčata pokrájejte na plátky, které ještě můžete rozpůlit.
Do salátu přistrouhejte trochu čerstvého fenyklu, který nejprve zbavte vrchní...

Zatímco se maso griluje, připravte salát a "společnou" zálivku. Listový salát rukama natrhejte přímo do mísy na přiměřeně velké kousky, přidejte pokrájená rajčata grappolo, k nim nastrouhejte trochu fenyklu zbaveného vrchní slupky. Přihodit můžete i trochu najemno nasekaných fenyklových "fousů", jak říká Manu.

Do salátu přistrouhejte trochu kůry z chemicky neošetřeného citronu.
K citronové šťávě přidejte i olivový olej.
Do zálivky nasekejte pro chuť ještě lístky rozmarýnu.

Přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a připravte zálivku z citronové šťávy, olivového oleje, soli a nasekané snítky rozmarýnu. Salát zalijte a promíchejte. 

Salátovou zálivku z olivového oleje, citronové šťávy a nadrobno nasekaného...
Cherry rajčátka opečte na trošce olivového oleje; přitom je ještě můžete...
Hotové maso pokrájejte na tenké plátky.

Cherry rajčata na rychlo orestujte v pánvi s trochou oleje a můžete servírovat. Maso potřete olivovo-citronovou zálivkou a pokrájejte na tenké plátky, navrch přidejte grilovaná rajčátka, která můžete také dochutit zálivkou.

Hotové maso nechte chvilku odpočinout, pak ho teprve pokrájejte.
Naservírované maso ještě můžete potřít metličkou rozmarýnu namočenou v...

Pokud jste použili správné ingredience a nic jste při přípravě této delikatesy nepodcenili, tedy pokud jste postupovali jako Ital, po ochutnání pocítíte rozkoš.

Další úterní večerní díl Léta s Italem z produkce Prima family, z něhož pochází tento recept, určitě stojí za zhlédnutí. Poznáte nejen současný sladký italský život někdejšího tenisového reprezentanta Tomáše Šmída, ale i oddanost řemeslu a životní filozofii tří toskánských řezníků, kteří by mohli vyučovat umění žít.


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Najdete na iDNES.cz