Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Návod na luxusní, deset centimetrů vysoký steak na grilu

aktualizováno 
Panzánský steak ze zadního hovězího ořechu připravil italský šéfkuchař Emanuele Ridi uprostřed vinic, kde zrají hrozny na budoucí chianti. Z videozáznamu je téměř cítit vůně grilovaného masa, červeného vína i použitého rozmarýnu a olivového oleje. Možnost ochutnat bohužel chybí.

Maso na dokonalý panzánský steak Manu získal od jednoho z nejlepších toskánských řezníků, takže laťka je hodně vysoko. Ale třeba se vám podobnou lahůdku podaří připravit i z masa od některého z dobrých českých řezníků. 

Fotogalerie

Pořádný kus masa chce něco na odlehčení, takže se k němu skvěle hodí rychlý listový salát s rajčaty, dochucený nastrouhaným čerstvým fenyklem a kůrou z citronu a zalitý směsí citronové šťávy, olivového oleje a posekaného rozmarýnu. Stejnou zálivkou Manu potírá i hotové maso a grilovaná cherry rajčata, takže se chutě skvěle prolnou.

Ingredience potřebné na hovězí ořech připravený na grilu spolu se salátem s grilovanými cherry rajčaty: hovězí zadní ořech vcelku, listový salát, rajčata (ideálně odrůda pomodoro grappolo), cherry rajčata, čerstvý fenykl, chemicky neošetřený citron, rozmarýn, extra panenský olivový olej a sůl.

Hovězí ořech na grilu krok za krokem

Nebojte se grilovat vcelku pěkně vysoký kus hovězího ořechu. Aby se během...
Na rozpálený gril položte pod maso jen pár snítek rozmarýnu.
Hovězí ořech stažený provázkem (aby držel po celou dobu grilování pohromadě)...

Hovězí ořech vysoký zhruba 10 cm položte na rozpálený gril bez použití oleje, přidejte pod něj jen pár snítek rozmarýnu.

Po 7 minutách steak otočte a nechte ho stejně dlouho grilovat z druhé strany.
Nakonec steak postavte nastojato a grilujte ještě čtvrt hodiny.
Na salátovou zálivku do misky vymačkejte šťávu z citronu.

Gril přiklopte, nechte sedm minut grilovat, pak maso otočte na druhou stranu. Měla by se vytvořit krásná opečená kůrka. Nakonec celý kus masa postavte na gril na výšku a nechte 15 minut dodělat.

Křehký salát natrhejte na přiměřeně velké kousky přímo do mísy.
Rajčata pokrájejte na plátky, které ještě můžete rozpůlit.
Do salátu přistrouhejte trochu čerstvého fenyklu, který nejprve zbavte vrchní...

Zatímco se maso griluje, připravte salát a "společnou" zálivku. Listový salát rukama natrhejte přímo do mísy na přiměřeně velké kousky, přidejte pokrájená rajčata grappolo, k nim nastrouhejte trochu fenyklu zbaveného vrchní slupky. Přihodit můžete i trochu najemno nasekaných fenyklových "fousů", jak říká Manu.

Do salátu přistrouhejte trochu kůry z chemicky neošetřeného citronu.
K citronové šťávě přidejte i olivový olej.
Do zálivky nasekejte pro chuť ještě lístky rozmarýnu.

Přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a připravte zálivku z citronové šťávy, olivového oleje, soli a nasekané snítky rozmarýnu. Salát zalijte a promíchejte. 

Salátovou zálivku z olivového oleje, citronové šťávy a nadrobno nasekaného...
Cherry rajčátka opečte na trošce olivového oleje; přitom je ještě můžete...
Hotové maso pokrájejte na tenké plátky.

Cherry rajčata na rychlo orestujte v pánvi s trochou oleje a můžete servírovat. Maso potřete olivovo-citronovou zálivkou a pokrájejte na tenké plátky, navrch přidejte grilovaná rajčátka, která můžete také dochutit zálivkou.

Hotové maso nechte chvilku odpočinout, pak ho teprve pokrájejte.
Naservírované maso ještě můžete potřít metličkou rozmarýnu namočenou v...

Pokud jste použili správné ingredience a nic jste při přípravě této delikatesy nepodcenili, tedy pokud jste postupovali jako Ital, po ochutnání pocítíte rozkoš.

Další úterní večerní díl Léta s Italem z produkce Prima family, z něhož pochází tento recept, určitě stojí za zhlédnutí. Poznáte nejen současný sladký italský život někdejšího tenisového reprezentanta Tomáše Šmída, ale i oddanost řemeslu a životní filozofii tří toskánských řezníků, kteří by mohli vyučovat umění žít.




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Čau-čau je kočka v psím těle a současně hrdý a oddaný pes jednoho pána

Klidný a oddaný společník, u kterého zapomeňte na drezůru a psí sporty. To je...

Hrdý a oddaný pes původem z Číny a s vůdcovskými sklony, to je čau-čau. Kvůli své povaze není vhodný pro každého, ale...

Další z rubriky

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Najdete na iDNES.cz