Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: Nemůžu sehnat vysoký obyčejný smrček. Prodávají se vůbec?

aktualizováno 
Čtenář Jaroslav je tak trochu za bílou vránu. Chce totiž pro své dvě malé děti do velkého bytu opravdu pořádný vánoční stromek, nejlépe nad dva metry. Ale kde ho sehnat? Na obvyklých místech u hobbymarketů a nákupních středisek mívají jen menší stromky.

Nejhezčí a nejčerstvější stromky získáte na plantáži. Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Jaroslavovi se nechce dávat 1 500 korun nebo dokonce ještě víc za luxusní jedli. V rodině mají nejraději obyčejný český smrček a takový v běžném prodeji nenašel.

Je pravda, že většina prodejců počítá s tím, že kdybyste v obývací pokoji paneláku rozbalili takový ohromný vánoční strom, už byste se tam pomalu nevešli. Proto většinou nabízejí stromky skromnějších rozměrů.

Soutěžte o vánoční stromek

Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromečků. Odpovídat můžete ZDE.

Čtenář Jaroslav bude tedy muset začít trochu hledat na internetu. Ideální je zajít přímo do školky. Například v Praze a okolí najde několik plantáží zabývajících se pěstováním jehličnanů.

Na adrese Kompletni-zahrada.cz objeví společnost, která se celoročně zabývá pěstováním okrasných dřevin a před Vánocemi nabízí i řezané vánoční stromky.

„Nejlepší je přijet přímo k nám do Benic, což je na Praze 22 v oblasti Uhříněvsi, a tam si klidně vyberete. Pokud chcete smrk, určitě se při výšce zhruba 2,5 metru vejdete do částky 400 korun,“ odpověděl na dotaz Michal Ševčík, který školku provozuje. Podle něj jsou ale k mání i vyšší stromky, výběr je obrovský.

Na opačném konci oblasti v Tursku, což je obec mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, zase funguje plantáž s vánočními stromky společnosti Azavlahy.cz. „Prodáváme smrk pichlavý v běžné i stříbrné variantě, ale pozor, začínáme s prodejem až 3. prosince,“ upozorňuje jeden ze společníků firmy Martin Zábranský. Cena se pak bude lišit podle kvality stromečku, ale i v kategorii Top Premium je to rozumných 750 korun.

Z kterého regionu pochází, sice čtenář nenapsal, ale bude zřejmě muset postupovat jako my. A pět minut hledání mu určitě přinese úspěch. Sice stromek nekoupí u nejbližší „sámošky“ a bude se za ním zřejmě muset vypravit, ale získá to, po čem touží. A ještě podpoří české pěstitele.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.