Oloupat a hodit v lepším případě do kompostu. Ano, to je standard, ale jde to i jinak, lépe. To, co je pro většinu lidí odpadem, může být pro vás hotovým pokladem. Brzy pochopíte proč.
Slupky ze zeleniny nebo ovoce obsahují mnohdy daleko víc vitaminů než to, co pěkně okrájené běžně jíme. Pojďme se tedy naučit tento „drahocenný“ odpad využívat, než jej zbytečně vytvářet.
Bramborové chipsy
Víte, že skvělé chipsy vykouzlíte i z bramborových slupek? Brambory před okrájením důkladně omyjte a očistěte kartáčkem na zeleninu. Okrájejte a slupky promíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Pak je v jedné vrstvě vyložte na pekáč vystlaný pečicím papírem.
Pečte 10 až 15 minut při teplotě 200 °C, dokud nebudou zlatohnědé.
Pro výraznější chuť můžete přidat nastrouhaný sýr, petrželkovou nať či nakrájenou cibulkovou nať. Podobně vyrobíte i chipsy z mrkve.
18. března 2014 |