Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbové knedlíky jako originální příloha. Hotové jsou za chvilku

  9:30aktualizováno  9:30
Využijete do nich jakoukoli směs měkkých hub, můžete si je dát k jakémukoliv masovému jídlu a ještě oslníte originální přílohou. Výborné jsou například ke křehkému kuřecímu masu s voňavou šafránovou omáčkou na bešamelovém základu.

Houbové knedlíky | foto: www.e-knihovnicka.cz

Příprava houbových knedlíků je velice snadná. Jen budete potřebovat spíše směs lesních hub s hříbky než jeden druh. Zcela nevhodné jsou v tomto případě lišky, podzimní ryzce či holubinky, byť jsou to jinak chuťově výborné houby. Do knedlíků se ovšem nehodí, protože hmotu na knedlíky patřičně nespojí.

Soutěžte o volání zdarma

Posílejte fotky svých houbařských úlovků a soutěžte o volání pro celou rodinu zdarma. Více informací ZDE.

Hotové kulaté knedlíky nejsou příliš velké, mají průměr maximálně čtyři až pět centimetrů, takže houby je třeba krájet opravdu nadrobno. Vaří se pak v osolené vodě přibližně osm až 10 minut, scezené je nechte před dalším zpracováním vychladnout. Hotové knedlíky můžete jako přílohu podávat i rozpůlené. Případně si připravte knedlíčky menší a můžete je použít jako zavářku do polévky.

Recept na houbové knedlíky krok za krokem

Na knedlíky budete potřebovat 150 g hub, 1 lžíci másla, sůl, mletý černý pepř, 2 vejce, 1 housku, 50 ml mléka, sekanou petrželku a strouhanku dle potřeby.

V misce utřete rozměklé máslo s trochou soli a mletým černým pepřem, pak
V mléce namočte nakrájenou housku a vyždímanou ji přidejte k máslové pěně.
Hmotu na knedlíky zjemněte tuhým sněhem ušlehaným ze syrových bílků.

Očištěné a drobně pokrájené houby uvařte v osolené vodě. Zvlášť utřete rozměklé máslo se solí a pepřem a přidejte do něj oddělené žloutky. V mléce namočte nakrájenou housku a vyždímanou ji přidejte k máslové pěně. Pak přimíchejte i vařené scezené houby a sekanou petržel. Důkladně vypracovanou hmotu zjemněte tuhým sněhem ušlehaným ze syrových bílků. Dobře ho vmíchejte.

Hmotu ještě zahustěte strouhankou.
Z připravené hmoty tvarujte středně velké kulaté knedlíky.
Knedlíky vložte do osolené vroucí vody a alespoň jednou je obraťte.

Nakonec hmotu zahustěte strouhankou. Ztratí sice nadýchanou strukturu, ale musí být tužší, aby si udržela tvar. Pak tvarujte ne příliš velké ani malé, kulaté knedlíky. Dlaně si při práci průběžně máčejte ve studené vodě. Knedlíky pak všechny najednou vložte do osolené vroucí vody a během varu je alespoň jednou obraťte. Vaří se přibližně pět minut, jako příloha se podávají celé nebo rozpůlené.

Recept na plátky kuřecího masa v šafránové omáčce

Na kuřecí plátky se šafránovou, případně kurkumovou omáčkou budete potřebovat 600 g kuřecích prsou, sůl, mletý pepř, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, sladkou smetanu, pravý šafrán nebo kurkumu.

Kuřecí prsa lehce naklepejte přes plát potravinářské fólie.
Osolené a opepřené plátky orestujte z obou stran na rozpáleném másle.

Plátky z kuřecích prsou lehce naklepejte přes plát potravinářské fólie, aby se jejich struktura příliš nerozbila. Osolené a opepřené plátky pak orestujte z obou stran na rozpáleném másle, maso pak z pánve vyjměte a uložte na vyhřátý talíř.

Výpek v pánvi zaprašte hladkou moukou, důkladně vše vymíchejte a zalijte
Provařenou hustou omáčku zřeďte dle potřeby mlékem a dochuťte ji pravým
Provařenou hustou omáčku zřeďte dle potřeby mlékem a dochuťte ji pravým

Výpek v pánvi zaprašte hladkou moukou, důkladně vše vymíchejte a zalijte sladkou smetanou. Pak vše znovu vyšlehejte. Provařenou hustou omáčku zřeďte podle potřeby mlékem, dochuťte ji pravým šafránem nebo kurkumou, osolte, ještě ji krátce provařte a můžete podávat oběd.

Autoři:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.