Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte jarní hnízda, ve kterých vykvete perníková náplň

  11:20aktualizováno  11:20
Na perníková hnízda se použije obyčejné těsto na buchty. Díky speciálnímu postupu se z něho vykouzlí efektní a chutný pamlsek.

Hotová hnízda | foto: Jiří Savinec

Obyčejné kynuté těsto na buchty na pohled žádné velké možnosti nenabízí. Vyzkoušejte následující recept a budete překvapeni, jakého výsledku nakonec docílíte.

Těsto zpočátku sice pěkně nakyne, ale při dalším zpracování se musí rozválet, naplnit, znovu rozválet (téměř vylisovat) do podoby tenkých plátů, které se několikrát prokrojí, pak zakroutí, stočí a upečou. Výsledkem jsou pohledná jarní hnízda, ve kterých perníková náplň doslova rozkvete.

budete potřebovat

Ingredience na těsto

Ingredience na těsto

Náplň

Náplň

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 70 g pískového cukru, 1 balíček sušeného droždí, 50 g másla, 2 vejce, 170 ml mléka. Náplň: 100 g perníku na strouhání, 100 g moučkového cukru, 100 g másla. Máslo rozehřejte a v misce vše spojte.

Postup krok za krokem

Kynuté těsto v této speciální, ale jednoduché úpravě při pečení doslova rozkvete – zářezy v původních plátcích se na výsledných uzlech při pečení pohledně rozestoupí a přiznají perníkovou náplň.

Postup1Postup2

Všechny ingredience dejte do mísy (včetně sušeného droždí) a v jednom kroku z nich vypracujte těsto, nejlépe v kuchyňském robotu. Vláčné těsto důkladně vyhněťte a pod utěrkou je pak nechte na teplém místě vykynout. Musí svůj původní objem zdvojnásobit.

Postup3

Dobře vykynuté nadýchané těsto z misky vyklopte na pomoučený vál nebo podložku a rozdělte je stěrkou na tři stejně velké díly. Každý díl těsta dlaněmi upravte a válečkem jej rozválejte do podoby obdélníkového plátu o rozměrech přibližně 25x10 cm.

Postup4Postup5

Tenký plát potřete až k okrajům perníkovou náplní. Je poněkud sušší, takže se hůře roztírá, ale stěrkou to jde. Naplněný plát těsta směrem od sebe opatrně a stejnoměrně srolujte do podoby rolády. Takto upravte všechny tři díly těsta.

Postup6Postup7

Nyní jednotlivě roládky opět rozválejte na pomoučeném válu do podoby plátů a nebojte se, že kynuté těsto zcela slehne. Vznikne opět plát obdélníkového tvaru, který stěrkou nebo nožem rozdělíte na obdélníky či proužky široké přibližně 5 cm.

Postup8Postup9

Každý obdélníček ještě rozválejte do tenka a vytvořte v proužku na výšku tři až čtyři zářezy, které ovšem nedosahují až k okrajům. Nyní prokrojený proužek uchopte na obou koncích prsty a přibližně 3x jej opatrně zakruťte do podoby stejnoměrné šroubovice.

Postup10Postup12

Spirálu položte na vál (podložku), stočte ji do podoby věnečku a volné konce do sebe pohledně založte a spojte je. Stočené uzlíky (budoucí hnízda) opatrně přeložte na plech s papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a upečte v troubě dozlatova.

Velikonoce v Knihovničce receptů

Titulka Knihovnička pečivo 4/2010Tento recept, ale i další vychytávky najdete v Knihovničce receptů. V dubnovém čísle se dočtete, jak uplést netradiční cop, posvěcený mazanec nebo upéct domácí škvarkové loupáčky. Nechybí ani reportáž o tom, jak se točí originální trdelníky.

Autoři:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.