Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte origami, fascinující umění skládat papír

aktualizováno 
Kdo někdy z papíru vytvořil vlaštovku nebo lodičku, pak aniž by to tušil, vytvořil origami. Tradiční japonské skládačky ovšem umožňují vytvořit mnoho dalších tvarů, na internetu jsou stovky návodů ke stavbě.

Stačí čtvercový papír a fantazii se meze nekladou. | foto: shutterstock.com

Historie origami

Počátky uměleckého skládání papíru se datují už od 9. století našeho letopočtu, kdy sloužily jako symbol štěstí. Slovo "origami" sice původně označovalo skládání úředních dokumentů, samotné umělecké technice skládání se tak říká až od poloviny 20. století.

Nejčastějšími motivy jsou zvířátka nebo květiny, dále různé postavičky nebo 3D objekty. Nejoblíbenějším motivem v Japonsku je papírový jestřáb.

Do origami lze zahrnout i klasickou létající letadlo-vlaštovku (viz kvalifikace na mistrovství světa ve stavbě a pouštění papírových vlaštovek v Salcburku). Většina lidí také umí vytvořit sněhovou vločku, ta ale nepatří do origami. Při něm se totiž zapovídá použití nůžek, musí se skládat bez dalších pomůcek.

Origami netrvá na výsledném tvaru, který by byl dokonalou kopií reality. Hraje si spíše se zkratkou, důležité jsou spíše obrysy a tvar. Proto se může laikovi zprvu zdát jednoduché, protože "skládat papír přece umí každý". Ze začátku opravdu stačí jen dva nebo tři sklady a jednoduchý, plochý výtvor je na světě. Pokročilí si však poradí i s nejmenšími drobnostmi a bez problémů vytvoří 3D díla.

Na origami potřebujete papír čtvercového formátu. Pro tradiční origami je typický bílý rub, barevný líc a rozměry 15 x 15 cm. Z klasického papíru A4 získáte čtverec buď změřením pomocí pravítka (což ale origamisti nepoužívají), nebo obyčejným přeložením.

Můžete ohnout roh papíru k opačné straně listu a odstřihnutím zbylého obdélníku vznikne čtverec. Nebo lze přeložit dva horní rohy do středu papíru, čímž se vytvoří rovnou dva čtverce. Ve specializovaných obchodech s výtvarnými potřebami nebo japonským zbožím seženete pravé origami papíry (na internetu např. e-shopy Scrapbook, Creative nebo Origamiworld).

Rady pro začátečníky

Základem správného origami je vhodný papír. Měl by být dostatečně pevný, aby se na přeložených ohybech netrhal, a zároveň i jemný. Příliš silný papír se těžko překládá.

Skládání vlaštovek

Ke skládání podle návodu (podívejte se například SEM) je potřeba, abyste rozuměli symbolům a šipkám na obrázcích. Podle nich poznáte správný sklad, otočení papíru nebo jestli máte papír přeložit dopředu nebo dozadu. 

Začátečníci se mohou splést právě při špatném čtení postupu a pak se origami nepovede. Chybu uděláte například při špatném otočení papíru, nevýraznou rýhou, nepřesností nebo prací na nerovné ploše. Jako u každé techniky si časem postupy osvojíte a práce půjde rychle od ruky.

Jak se naučit origami

Origami tulipányAbyste origami skládali správně, můžete navštívit kurzy. Pořádají se po celé republice jak pro dospělé, tak i pro děti. Pro samouky je na trhu několik knih o této technice - z novějších titulů např. Origami od Michealy Bubíkové (od CP Books), Origami pro radost od Soonboke Smithové z nakladatelství IKAR nebo kniha Amandine Dardenne Origami skládání z papíru (vydalo Rebo). Od začátku tohoto roku vycházejí lekce origami i v časopise 100+1.

Pokud si nevíte rady, jak skládat papír podle obrázku, podívejte se na video návody. Vyberete si video podle tvaru, který chcete skládat. Pak už sledujete názorný postup, jak správně natočit papír, kde ho ohnout atd. Videa doplňuje komentář a titulky v angličtině.





Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.