Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte přípravu ryb po mlynářsku, získají křupavou kůrčičku

  0:18aktualizováno  0:18
Výsledkem maximálně jednoduché kuchyňské úpravy ryb po mlynářsku je kulinářský skvost. Základním principem je moučný obal porce nebo celé ryby a následné pečení v tuku.

Pstruh po mlynářsku s pečenými rajčaty. Stejně jako jakákoliv jiná sladkovodní ryba připravená po mlynářsku, má krásně křupavou kůrčičku. | foto: www.rybadomaci.cz

Mouka vytvoří na rybě souvislý obal, který při šetrné manipulaci při tepelné úpravě spečením uzavře celý povrch porce nebo celé ryby. Výsledkem je šťavnaté rybí maso s křupavou krustou.

Jak na to po mlynářsku

Ryba obalená v mouce, připravená ke smažení.Právě moučná kůrčička usnadní vlastní pečení, protože křehké rybí maso se při tepelné úpravě může připékat na pánev nebo potrhat. Ideální je ryby či porce z nich péci v pánvi na jedno otočení, s minimem postrkování a dalších manipulací.

Každým posunem a dotykem totiž dochází k narušování jemných vaziv rybího masa a ke ztrátám cenné šťávy. Nakonec se při nešetrné úpravě může stát, že se úžasná křupavá moučná krusta na rybě během pečení vůbec nevytvoří.

Pochopitelně můžete na obalování využít různé druhy mouky. Nejčastěji se používá hladká pšeničná, kterou lze doplnit různým kořením. Na závěr můžete upečenou porci potírat ochuceným máslem a podobně.

RECEPTY NA PŘÍPRAVU RYB PO MLYNÁŘSKU:

PSTRUH PO MLYNÁŘSKU
Osolenou rybu obalte v hladké mouce a dejte ji péci na pánev s rozpáleným olejem. Zvolna pečte z jedné a poté z druhé strany. Pečeného pstruha potírejte rozpuštěným máslem a posypte jemně sekanou petrželovou natí.

KMÍNOVÝ KAPR
Porce kapra osolte. Do hladké mouky namíchejte mletý kmín a rybu v této směsi obalte. Pro zvýšení efektu můžete použít drcený kmín pomletý těsně před úpravou v hmoždíři či mlýnku. Porce pečte na sádle, hotové ozdobte čerstvou pažitkou.

NOVOHRADSKÝ KAPR
Ochutnejte tradičním pokrm rybářů a rybníkářů známý už po staletí. Porce kapra ochuťte česnekem utřeným se solí a obalte je v mouce smíchané s mletým kmínem a mletou paprikou. Můžete přidat i trošku mletého zázvoru a následně pečte na pánvi. Pro křupavější kůrčičku klidně použijte polohrubou nebo i hrubou pšeničnou mouku.

MUŠKÁTOVÁ ŠTIKA
Porce štiky osolte a následně obalujte v mouce smíchané s mletým muškátovým květem. Štiku pečte na oleji, upečené porce těsně před podáváním potírejte máslem a lehce postrouhejte muškátovým oříškem.

MÁSLOVÝ LÍNEK
Lín patří mezi nejchutnější ryby našich vod a k jeho přípravě stačí opravdu málo. Osolte ho, obalte v hladké mouce s troškou mletého kmínu a pečte ho na přepuštěném másle. Pro osvěžení můžete vložit do dutiny lína snítku zelené petrželky a nakonec doplnit porci ryby trochou kysané smetany.

KŘUPAVÝ CANDÁT
Porce candáta osolte a následně obalte v instantní kukuřičné polentě smíchané s drceným kmínem. Pečte na oleji či sádle, na hotových porcích nechte rozpustit bylinkové či citrónové máslo.

Autoři:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

Mirek Vojtek v akci při brodění
Blíží se sezona lovu dravých ryb. 10 tipů před zahájením rybářských hodů

Sezona lovu dravců startuje již 16. 6. Je načase překontrolovat nářadí, přebrousit háčky, doplnit zásoby, dokoupit novinky a třeba se přiučit i pár nových...  celý článek

Mirek Vojtek s krásnou štikou
PŘEHLEDNĚ: Nejlepší tipy na lov hlavních dravých ryb českých vod

Sezona lovu dravých ryb je v plném proudu. Přichystali jsme pro vás tipy, jak se na lov připravit a jaké zvláštnosti a nástrahy vás při lovu našich...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.