Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte si batikovaný vzor mandaly krok za krokem a vyhrajte knížku

  0:45aktualizováno  0:45
Mandala patří mezi techniky japonské batiky zvané šibori. Výsledné vzory přitom vznikají díky přesnému skládání, vytvoření jednoho nebo dvou uzlů, případně smotků podobných turbanu, a závěrečnému převázání provázkem. Výsledné efekty jsou velmi působivé, proto stojí za to si šibori vyzkoušet.

Mandala vytvořená na hedvábí z červeně vinné, oranžové, tmavě a světle hnědé a béžové. | foto: Alena Isabella Grimmichová

Mandaly představují kruhovité symetrické diagramy soustředěné kolem svého středu. Protože se tím stávají harmonickou formou, jsou mandaly v budhismu používány jako pomůcka při meditaci. Symbolicky znázorňují náboženskou zkušenost a mají napomáhat sjednocení s božským. Mandaly jsou zároveň živou formou abstraktního ornamentu, který si žije svým vlastním uměleckým životem.

soutěžte O 3 knihy Kouzlení s hedvábím

Alena Isabella Grimmichová: Kouzlení s hedvábímAutorka Alena Isabella Grimichová v knize popisuje celou řadu technik dekorování hedvábí (šitá a vosková batika, malba na hedvábí, prkénková batika itajime, sluneční šablony, sítotisk a další) včetně podrobných pracovních postupů. Každý návod doplňují názorné fotografie a praktické rady, které autorka nasbírala za dvacet let praxe. Přehlednou návodnou knihu ocení začátečníci i zkušení výtvarníci. Vydalo ji nakladatelství Portál.

Potřebný materiál a pomůcky

Černá barva vytvoří drobnou kresbu ve vzoru mandaly. Hedvábný šátek 90x90 cm (nejlépe pongé 5), barvy na batiku (ve vyobrazeném postupu Alena Grimmichová použila smaragdovou zeleň, námořnickou modř, žlutou, růžovou, tyrkysovou a černou), ocet, plochý štětec, provázek, gumičky, mikrotenový sáček a hrnec s pařákem.

Vytvoříte-li mandalu na hrubším hedvábí (například crêpe de satin 12,5), nevznikne vám tak jemný a pravidelný vzor jako při použití jemnějšího hedvábí pongé 5.

4 DOBRÉ RADY pro práci s hedvábím

U všech technik šibori, tedy i u mandaly platí:

- Hedvábí musí být před započetím práce vyprané a perfektně vyžehlené.

- Každý záhyb, který na látce vytvoříte, musí být přesný a dobře zažehlený, jinak vzor nebude symetrický.

- Aby vzor vůbec vznikl a byl dobře zřetelný, je potřeba vybrat kontrastní barvy, tedy alespoň jednu světlou a jednu tmavou.

- Na tyto techniky vždy používejte pouze speciální barvy určené na batiku nebo barvy napařovací.

Pracovní postup vytvoření vzoru mandaly:

1/ Šátek přeložte na polovinu, pak na čtvrtinu a dobře zažehlete všechny sklady. Vzniklý čtverec opět přeložte úhlopříčně napůl... 2/ Šátek dále překládejte směrem ke středu (vlevo dole) a sklady průběžně zažehlujte.

Šátek přeložte na polovinu, pak na čtvrtinu a dobře zažehlete všechny sklady. Získáte čtverec, který opět přeložte úhlopříčně napůl. Vznikne vám trojúhelník, který postupným překládáním napůl stále zužujte směrem ke středu (na obou snímcích vlevo dole) a sklady průběžně zažehlujte.

3/ Vzniklý trojúhelník přeložte napůl, střed si vy¬značte žehličkou a užší polovinu trojúhelníku zakruťte do šňůrky.4/ Vzniklou šňůrku velmi pevně namotejte jako klubíčko vlny.

Připravený trojúhelník přeložte napůl (ale tentokrát napříč), střed si vyznačte žehličkou a užší polovinu trojúhelníku zakruťte do šňůrky. Vzniklou šňůrku velmi pevně zamotejte do klubíčka, jako když smotáváte vlnu.

5/ Klubíčko respektive uzel ještě pevně převažte provázkem, aby byl zcela stažený a tvrdý. Na začátku si můžete pomoci gumičkou. 6/ Všechny barvy kromě černé rozpusťte ve vařící vodě a používejte je dále jako roztok.

Klubíčko respektive uzel ještě pevně převažte provázkem, aby byl zcela stažený a tvrdý. Na začátku si můžete pomoci gumičkou. Všechny barvy kromě černé si poté rozpusťte ve vařící vodě a používejte je dále jako roztok. Barvy řeďte v poměru 1 díl barvy na 2 díly vody.

7/ Barvu nechte trochu vychladnout a štětcem ji pomalu nanášejte na hedvábí, opakovaně na stejné místo, aby se probarvily celé vrstvy hedvábí. 8/ Poté smíchejte ocet s vlažnou vodou a nabarvený uzel touto směsí štětcem potřete tak, aby celá smotaná část nasákla octem.

Barvy nechte trochu vychladnout a jednotlivé odstíny nanášejte štětcem na hedvábí, opakovaně na stejné místo, aby se jednotlivé vrstvy hedvábí celé probarvily. Vytvářejte různě barevné skvrny ze všech stran uzlu, nezavázaný zbytek hedvábí ponechte bílý.

Poté smíchejte ocet s vlažnou vodou (1 díl octa na 2 díly vody) a nabarvený uzel touto směsí štětcem potřeme tak, aby celá smotaná část nasákla octem. Poznáte to tak, že z nasáklého hedvábí začne ocet vytékat. Hedvábí s octem dejte odležet na půl hodiny na mřížku nebo síto. Tak, aby hedvábí v žádném případě nezůstalo ležet v louži octa.

10/ Šátek vybalte ze sáčků a vložte do horké černé barvy, kterou jste rozmíchali v hrnci. 9/ Hedvábí vložte do mikrotenového sáčku a hned za uzlem převažte gumičkou. Ochráníte si tím bílé hedvábí před obarvením.

Hedvábí vložte do mikrotenového sáčku a hned za uzlem převažte gumičkou, ochráníte tak bílé hedvábí před obarvením. Barva, která vyvzlínala do okolí uzlu, výsledku neublíží. Vezměte druhý sáček, vše do něj vložte a pevně zavažte. Fixujte 20 minut v páře a pak nechte trochu vychladnout.

Černá barva vytvoří drobnou kresbu ve vzoru mandaly a obarví okraje šátku.Černá barva vytvoří drobnou kresbu ve vzoru mandaly.

Pak šátek vybalte ze sáčků a vložte do horké černé barvy, kterou jste rozmíchali v hrnci. Barvu použijte podle návodu na sáčku. Obarvený šátek pak nejprve vložte do vlažné vody a vymyjte z něj povrchovou barvu. Teprve potom odmotejte provázek. Šátek dobře vymáchejte, nechte odkapat a ještě mokrý vyžehlete. Černá barva vytvoří drobnou kresbu ve vzoru mandaly a obarví okraje šátku.

Autoři:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.