Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vzpoura proti čínskému česneku se šíří internetem, už je i na našem blogu

  6:25aktualizováno  6:25
Obyčejný česnek se stále častěji stává předmětem zájmu domácích kuchtíků, zároveň ale i aktivních uživatelů internetu. S rozvojem farmářských trhů znovu objevují chuť tradičního českého česneku, dnes ovšem téměř nesehnatelného. Sázet sami nemají šanci. Sadba je beznadějně pryč.

V samoobsluhách český česnek nahradila čínská náhražka "bez chuti a zápachu". A lidé se ptají, kde sehnat český česnek. Občas se najde světlá výjimka pro ty, kdo mají možnost navštívit některý z nově otevřených farmářských trhů, v běžných obchodech ale mají smůlu.

Není se co divit: podle dostupných údajů tvoří česká produkce sotva čtvrtinu z toho, co se u nás prodává. Přitom u české odrůdy stačí dva stroužky ochutit to, na co byste použili celou paličku čínského. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana se česnek pěstuje v Česku jen na 67 hektarech. "V předrevoluční době se v republice produkovalo kolem 300 hektarů."

Česnekové téma se probojovalo dokonce i na blog iDNES.cz, kde blogger Richard Kába rozpoutal diskusi, ze které je znát, že téma pálí hodně lidí. Přináší návod, jak si poradit s letní úrodou česneku tak, aby vydržel po celou sezonu. V diskuzi se ale řeší i to, jak si zajistit úrodu na léto.

Dokonce i na Facebooku vzniklo diskuzní fórum týkající se shánění česneku, kde si lidé vzájemně sdělují, kde ve kterém městě a ve které prodejně zeleniny mohou česnek koupit, další vzrušené diskuze kolem česneku najdete i na webu Zahrada nebo mezi kulinářskými fanoušky bloggera Cuketky.

Pěstovat, ale z čeho?

Zdá se, že jedinou šancí, jak se rozumně českého česneku dopídit, je vypěstovat si ho. Teď právě by byl ideální čas. Sází se těsně před obdobím prvních mrazů. Není vhodné to uspěchat, kdo ztratí nervy a zasadí brzy, vystavuje se nebezpečí, že česnek vzejde ještě před zimou, a oslabí se (viz článek o pěstování česneku).

Kam sázet

Česnek je běžná zahradní zelenina, která roste s větším či menším úspěchem na každém stanovišti. Pro jeho zdravotní stav je dobré umístění na vzdušném místě. Obecně nemá česnek rád vysokou hladinu spodní vody.

"Letošní podzim je dost chladný, takže je už možné česnek sázet. Pokud je podzim teplý, je vhodné počkat s výsadbou do listopadu nebo ještě lépe až do prosince," tvrdí ze své zkušenosti Jan Kozák, šlechtitel českých česnekových odrůd.

Ale ani zoufalci, kteří by v touze po tradičním českém produktu sáhli po pěstitelské metodě, zřejmě jen tak nemají šanci. Vzhledem k čínské cenové válce, která skoro český česnek vytlačila z trhu, přestali zemědělci česnek pěstovat. Tím pádem chybí sadba.

"Už se pravděpodobně nesežene. Možná v některém maloobchodě ještě budou nějaké zbytky. My jsme ji třeba vyprodali už před měsícem, objednávky těch prozíravých chodí už na jaře," upozornil Kozák.

Pozor na háďátko

Podle Kozáka je pro amatérské zahrádkáře největším nebezpečím háďátko. "S takovým výskytem háďátka zhoubného jako letos jsem se ještě nesetkal. A to je důsledek sázení česneku neznámého původu koupeného někde na trhu, neupraveného jako sadba. Jakmile si pěstitel na zahradu dostane háďátko, může se rozloučit s pěstováním nejen česneku, ale i cibule či jahod," tvrdí.

Bludná spirála dosáhla svého dna, bude trvat nějakou dobu, než si lidé uvědomí, že je výhodnější koupit český česnek o polovinu dráž, ale spotřebovat ho ve srovnání s čínským čtvrtinu, což je nakonec cenově výhodnější.

Teprve pak se bude udržovat rovnováha mezi zásobami českého česneku v obchodech a nabídkou sadby pro ty, kdo dávají přednost samopěstitelství.

Jak sázet

- sázejte, když je teplota půdy stabilně nižší než 9 °C

- paličáky vytvářejí stonek s květenstvím a pacibulkami (palice). Konzumní část není palice, ale cibule dělená na stroužky. Pěstování nepaličáků je méně pracné (nemusí se odstraňovat květenství a při čištění se snadněji odřezává měkká nať) a spolehlivější (snáze se přizpůsobí prostředí), ale i výnosnější (nedává zbytečně sílu do květenství)

- sadbu před sázením namočte do Sulky na 6-12 hodin, nechejte okapat a uschnout

- sázejte do řádků vzdálených 20 - 40 cm, vzdálenost rostlin je 5 - 20 cm, hloubka asi 6 cm

- během kultivace je třeba rozrušovat půdní škraloup

- pokud není pozemek dostatečně vyhnojen k předplodině, hnojí se před výsadbou Cereritem. Na jaře se přihnojuje pouze dusíkem, nejlépe ledkem vápenatým 15,5 % N) ve čtyřech dělených dávkách podle pokynů na balení: na počátku vegetace, ve druhé polovině dubna, v polovině května, po odhlávkování. Je-li sucho, zavlaží se česnek hned po výsadbě. Zvýšené nároky na vodu jsou od poloviny května do poloviny června

- paličáky se sklízejí v době, když jim zbývá pět dužnatých listů - mohou být i žluté. Nepaličáky se sklízejí, když asi polovina rostlin má nať položenou na zemi

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Krychlové melouny jsou samozřejmě skladnější. Ale také výrazně dražší. V...
Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.