Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola radí, jak cvičit na elektrickou kytaru: 6. díl

  1:00aktualizováno  1:00
Tentokrát Honza k pentatonice přimíchá jeden tón, takže se z pětitónové stupnice stane šestitónová. Ať už půjde o durovou nebo molovou, v každém případě to změní její charakter.

Pusťte si video, protože Honza na něm názorně ukazuje, jak ten tón navíc - a v jakém boxu na krku kytary - přidat (v případě durové pentatoniky se jedná o kvartu, u molové to je malá sexta). A jen tak také uslyšíte, jak přidaný tón změní charakter té které stupnice. V písničkách to údajně funguje.

Jan Homola neboli Honza Homolka Tobolka (1976)

Vzděláním loutkař a loutkovodič, jehož facebookový profil lze sledovat zde, se od maturity před dvaceti lety živí jako grafik. Je kytaristou kapely Wohnout, ze které se údajně bohužel nedá odejít. Kytaristou je po otci, stejně jako bratr Matěj, lídr Wohnoutů.

Wohnout a skejťák Jan Homola alias Honza Homolka Tobolka
Kapela Wohnout se rozhodla recyklovat své koncerty a pozvat na ně čtenáře...

Základy pentatoniky, včetně teoretického vysvětlení, jak najít k durové pentatonice i paralelní molovou, najdete v naší předchozí kytarové škole zde.  

Pokud máte základní pentatoniku opravdu poctivě natrénovanou, najdete přidaný tón po sluchu. A jakmile budete mít „tu kvartu nasátou v uchu“, můžete ji klidně zařadit do improvizace. Podobně jako Homola.    

I příště Honza u pentatoniky zůstane, ovšem přimíchá do ní  jiné intervaly, které změní její charakter zase úplně jinak. Tak poctivě cvičte, ať držíte s naší kytarovou školou krok. Jak cvičit co nejlépe, to se dočtete v rozhovoru s Honzou Homolou u první lekce jeho školy hry na elektrickou kytaru zde.

Autor:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.