Cílem nově udělovaných gastronomických cen je propagace naprosté různorodosti mezinárodní gastroscény. Porota složená z desítek šéfkuchařů, restauratérů či foodkritiků z celého světa udělila hlavní cenu maličké, vcelku nenápadné restauraci Wolfgat situované na jihoafrické pláži.
Vítězná restaurace Wolfgat |
Nenápadný restaurant ležící u pláže v pobřežním městečku zaujal porotu nejen svou úžasnou rustikální atmosférou. Svou roli v udělení hlavní ceny sehrálo i používání lokálních plodin, které rostou přímo mezi zdejšími dunami.
Šéfkuchař Kobus Van der Merwe prosazuje v podniku se zhruba dvěma desítkami míst pro hosty koncept používání vlastních surovin velmi rázně. Vyrábí si i svůj vlastní chléb či máslo. Jeho restaurace, která má jen hrstku zaměstnanců, získala ocenění i v kategorii podniků nacházejících se mimo hlavní turistické zóny.
Jeden z organizátorů ocenění a autor známého gastronomického průvodce Joe Warwick prohlásil, že smyslem nově udělovaných cen je představit lidem pestrost zajímavých podniků celého světa. „Starých i nových, z luxusních destinací i skromných nenápadných zařízení,“ uvedl.
Restaurace Wolfgat v pobřežním městečku Paternoster má úžasnou domáckou atmosféru.
Jedinečnou atmosféru porotci našli v Paříži i Tokiu
V dalších kategoriích se mezi oceněné dostaly převážně evropské podniky. Cenu za originalitu obdržela pařížská restaurace Le Clarence, která podle porotců skýtá takřka bezmeznou zábavnost a kreativitu.
Ocenění za společensky odpovědný přístup získal italský podnik Refettorio, který v několika zemích světa nabízí stravování lidem v nouzi. Cenu za spolupráci restaurace s dodavateli dostal podnik Paradiso z irského Corku a jejich dodavatelská farma Gortnanain.
Porota při hodnocení zavítala i na další kontinenty. Nejlepší nově otevřenou restaurací se stala Inua v japonské metropoli Tokiu, nejlepší atmosféru zase podle porotců najdete v podniku Vespertine v Los Angeles. Jedničkou mezi restauracemi, v nichž seženete místo i bez nutnosti rezervace, je pro změnu Mocotó v brazilském Sao Paulu.