Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na mistrovství se u nás sushi natrénovat nedá, říká kuchař Marek Hora

aktualizováno 
Na právě skončeném mistrovství World Sushi Cup Japan bojovalo 30 vybraných účastníků z 15 zemí. Vítězem se stal Vladimír Pak z Ruska, který se dvakrát zúčastnil neúspěšně, až letos prolomil smůlu.

Jediným českým zástupcem byl Marek Hora z pražské restaurace Yamato (jak otevírala, čtěte zde). „Bez sponzorů v tomto mistrovství v podstatě nemáte šanci, protože se vlastně nemáte jak připravit. Nedělá se tam sushi, jak ho známe u nás. Při soutěži se používají tradiční ryby, které se vyskytují jen v oblasti Japonska, třeba mořský úhoř anago, malé ryby kohada nebo mušle akagai. Problém je v tom, že v Evropě se tyto suroviny velmi špatně shánějí, takže nemůžete ani natrénovat filetování a práci s nimi. Pak improvizujete až na místě,“ vysvětluje.

Marek Hora je duší restaurace, patří ke špičce v oboru japonské gastronomie.

V tom mají výhodu kuchaři, kteří mají tak silné sponzory, že si mohou dovolit přijet třeba o čtrnáct dnů dříve a trénovat, lepší dostupnost surovin je v asijských zemích nebo Americe. Takoví závodníci na mistrovství trénují i čtyři měsíce.

„To byl třeba případ současného vítěze Vladimíra Paka, jemuž sponzoři zaplatili týdenní pobyt předem, hromadu ryb, na hotelovém pokoji si udělali kuchyň a týden tam trénoval,“ prozrazuje Hora zákulisí soutěže.

Na mistrovství existují dvě cesty. Buď si vás pořadatelé sami vyberou, anebo se přihlásíte. Letos takových lidí bylo asi 150 a z toho si v Tokiu vybrali 30 soutěžících. Během dvou dnů museli nejen vařit, ale zároveň sledovali i techniku přípravy.

„Byl jsem tam už potřetí a myslím, že přenechám místo mladším. Vzal jsem tam proto mladého šikovného kolegu od nás z restaurace Richarda Tomáše, ať si to tam obhlídne, a věřím, že za pár let by mohl být tím, kdo tuto soutěž možná i vyhraje,“ věří.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Po zimě na chalupu. Opatrně větrat, zkontrolovat okapy a zprovoznit vodu

Další zajímavou nemovitostí na prodej je 200 let stará roubenka za 1,49 milionu...

Jakmile poleví mrazy, spoustu lidí to začne táhnout na chatu nebo chalupu zkontrolovat stav nemovitosti. Je potřeba...

Jak na velikonoční mazanec. Vyzkoušejte postup krok za krokem

Velikonoční mazanec

Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Pečení mazance...

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz