Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na mistrovství se u nás sushi natrénovat nedá, říká kuchař Marek Hora

aktualizováno 
Na právě skončeném mistrovství World Sushi Cup Japan bojovalo 30 vybraných účastníků z 15 zemí. Vítězem se stal Vladimír Pak z Ruska, který se dvakrát zúčastnil neúspěšně, až letos prolomil smůlu.

Jediným českým zástupcem byl Marek Hora z pražské restaurace Yamato (jak otevírala, čtěte zde). „Bez sponzorů v tomto mistrovství v podstatě nemáte šanci, protože se vlastně nemáte jak připravit. Nedělá se tam sushi, jak ho známe u nás. Při soutěži se používají tradiční ryby, které se vyskytují jen v oblasti Japonska, třeba mořský úhoř anago, malé ryby kohada nebo mušle akagai. Problém je v tom, že v Evropě se tyto suroviny velmi špatně shánějí, takže nemůžete ani natrénovat filetování a práci s nimi. Pak improvizujete až na místě,“ vysvětluje.

Marek Hora je duší restaurace, patří ke špičce v oboru japonské gastronomie.

V tom mají výhodu kuchaři, kteří mají tak silné sponzory, že si mohou dovolit přijet třeba o čtrnáct dnů dříve a trénovat, lepší dostupnost surovin je v asijských zemích nebo Americe. Takoví závodníci na mistrovství trénují i čtyři měsíce.

„To byl třeba případ současného vítěze Vladimíra Paka, jemuž sponzoři zaplatili týdenní pobyt předem, hromadu ryb, na hotelovém pokoji si udělali kuchyň a týden tam trénoval,“ prozrazuje Hora zákulisí soutěže.

Na mistrovství existují dvě cesty. Buď si vás pořadatelé sami vyberou, anebo se přihlásíte. Letos takových lidí bylo asi 150 a z toho si v Tokiu vybrali 30 soutěžících. Během dvou dnů museli nejen vařit, ale zároveň sledovali i techniku přípravy.

„Byl jsem tam už potřetí a myslím, že přenechám místo mladším. Vzal jsem tam proto mladého šikovného kolegu od nás z restaurace Richarda Tomáše, ať si to tam obhlídne, a věřím, že za pár let by mohl být tím, kdo tuto soutěž možná i vyhraje,“ věří.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Najdete na iDNES.cz