Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z dýňové dužiny si připravte máslo. Ale i čerstvá dýně vydrží uskladněná až rok

aktualizováno 
Angličané mají zkušenost, že ke zpracování na dýňové máslo je ideální dužnina dýní, které přešly prvními mrazíky. Pokud jste tedy s jejich sklizní zaspali, máte ideální příležitost to napravit a ještě na tom vydělat.

Nejlepší je dýně sklidit ještě před prvními mrazíky, ale i teď se jejich sklizeň vyplatí. Rozdíl je pouze v době skladovatelnosti dýní, která se u těch přešlých mrazem zkrátí zhruba na tři měsíce.

Pokud kupujete dýni jen jako dekoraci, je to škoda, nicméně postup vyřezávání dýně na halloween najdete v předcházejícím článku. Jsou tam i rady, jak využít dužninu na přípravu náplně do štrůdlu a co se získanými dýňovými semínky. Pokud se bojíte pouštět se do čehokoliv dýňového bez předcházející zkušenosti, navštivte některou z akcí avizovaných níže.

Jak sklízet a jak skladovat

"Ideální je odstřihnout dýni nůžkami tak, aby u ní zůstalo kus stopky a nevylomila se," radí Čestmír Vorlíček, zahradník firmy Botanicus. Zachování stopky je důležité pro to, aby dýni nenapadly houbové choroby, které zhoršují skladovatelnost.

Při sklizni stopky u dýní nevylamujte, raději použijte zahradnické nůžky. V místě vylomené stopky by dýně mohla začít zahnívat

Při sklizni stopky u dýní nevylamujte, raději použijte zahradnické nůžky. V místě vylomené stopky by dýně mohla začít zahnívat

Sklizené dýně uchovávejte v chladném a suchém prostoru, aby je nenapadla plíseň a nekazily se. Dýně sklizené včas vám vydrží půl roku, přejde-li přes ně první mráz, zkrátí se doba skladovatelnosti na tři měsíce. Ve skladovací místnosti by mělo být asi pět stupňů, teplota nesmí klesnou pod bod mrazu. Jinak dýně zvodnatí a zkazí se.

Skladované dýně je potřeba čas od času kontrolovat a jako první zpracovat právě ty s vylomenou stopkou nebo přešlé mrazem. Podobně vám kratší dobu vydrží ty, které nejsou vyzrálé. Poznáte to už při sklizni, protože do jejich slupky snadno zaboříte nehet. Jsou-li dobře vyzrálé, těžko jim do slupky vyryjete nehtem byť jen rýhu.

Není dýně jako dýně, turecká vydrží i rok

Odrůda hokaido se sytě oranžovou dužinou a vysokým obsahem betakarotenu je ideální na vaření. Hodí se pro přípravu polévek, využijete ji i do dětských kaší.

Špagetová dýněDýně hokaidoTurecký turban

Vlevo špagetová dýně, uprostřed hokaido, vpravo turecký turban, který vydrží nejdéle

Dužina špagetové dýně se zase při vaření rozpadne na kousky podobné špagetám, odtud její název. Jedná se o původní americkou odrůdu a pro svou vynikající chuť se také hodně používá při vaření. "Je velice jemná a velice chutná," vyzdvihuje její přednosti Vorlíček.

Odrůda zvaná turecký turban, která má extrémně tvrdou slupku, se zase vyznačuje mimořádně dlouhou dobou, po kterou ji můžete skladovat. Vydrží totiž až jeden rok, takže si můžete čerstvé dýňové dobroty dopřávat kdykoliv během roku, až do další úrody.

Recept na dýňové máslo

Při výrobě másla, které ve skleničkách vydrží minimálně rok a v Anglii je hodně populární, budete potřebovat suroviny v následujícím poměru. Na 250 g dýně šťávu z jednoho citronu, špetku mletého hřebíčku, špetku mleté skořice a špetku mletého muškátového oříšku, 100 g třtinového cukru Demerera a kyselinu citronovou.

Kousky dýňové dužiny vydlabané lžící nebo pokrájené na kostky povařte doměkka, případně rozpečte na pekáčku v předehřáté troubě. Rozmixujte nebo rozemelte je v mlýnku na maso, přendejte do kastrolku, přisypte cukr a na mírném ohni míchejte, až se cukr rozpustí. Pokud je hmota řídká, nechte na ohni za stálého míchání zredukovat a zhoustnout.

Pak přidejte čerstvou šťávu z jednoho citronu a po špetkách všechna mletá koření, ochutnejte a podle potřeby dochuťte kyselinou citrónovou. Naplňte do skleniček a pro jistotu sterilujte při 85 °C zhruba 20 minut.

Aktuální "dýňové akce”

Čarujeme s dýněmi

Akce bude probíhat v Ostré u obchodu Botanicus. Ochutnávat se bude bohatá nabídka dýňových jídel a pokrmů z řepy podle starých receptur. Můžete si zde vyrobit různé dekorace, vaše děti se mohou zúčastnit soutěže ve dlabání dýní. Akce probíhá 30. až 31. října, podrobnosti na www.botanicus.cz

Halloween

Akci pořádá pražská botanická zahrada. Na programu je dlabání dýní, chybět nebudou ani dětské soutěže, v 19:00 se můžete zúčastnit večerního průvodu. Akce probíhá 31. října od 15:00, další informace na www.botanicka.cz

Autoři:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.
Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat do hlíny. Tulipány či narcisy totiž...  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Svlačec rolní (Convolvulus arvensis)
Na neodbytný svlačec platí mulčování a postupná regulace

Úhlavní nepřítel zahrádkářů má atraktivní bílé květy, ale zaplevelit zahradu dokáže během chvilky. Jak na něj? Rozlučte se s představou, že ho zlikvidujete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.