Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Z pytlíků se sice vaří pohodlně, ale často jde jen o náhražky

  17:27aktualizováno  17:27
Vysoký obsah solí, glutamáty a polyfosfáty způsobující problémy s ukládáním vápníku do kostí. To jsou mimo jiné důvody, proč odborníci varují, že při dlouhodobé konzumaci nemusí sušené a instantní směsi na vaření zrovna prospívat zdraví. Kde se denně vaří ze sušených směsí, vytlačují se navíc z jídelníčku přírodní suroviny.

Zeleninová kostka dodá chuť, ale čerstvou zeleninu v jídelníčku nenahradí. A už vůbec ne dětem | foto: Profimedia.cz

Polotovary a polévky v sáčku vám tedy sice vaření usnadní, ale nečekejte, že v jídelníčku nahradí čerstvé a kvalitní suroviny. Kdo se bez těchto směsí neobejde, případně obědvá tam, kde se z nich vaří, měl by si dávat pozor na jejich složení a kvalitu. 

Instantní směsi mohou jít i na tloušťku

"Používejte nejlépe čerstvé, sezonní kvalitní potraviny a dělejte s nimi co nejmenší 'brikule' tak, jak to dnes tvrdí většina špičkových šéfkuchařů. To je nejlepší. Lidé by si měli sami rozhodnout, zda suché směsi používat. Já říkám, že to je zbytečné," radí Václava Kunová ze Společnosti pro výživu.

Jsou rychlá jídla to pravé?

Občasná konzumace jídla připraveného ze suchých směsí podle odbornice zdraví neuškodí, jestliže se navíc denně zařazuje doporučených 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce a jídelníček je celkově vyvážený. Pro děti do tří let ale není tento způsob vaření a pečení podle lékařů vhodný vůbec.

Lidé trpící nadváhou by si při vaření ze sušených směsí měli podle obezitologa Štěpána Svačiny všímat především složení konkrétního výrobku, všechny podle něj nemusí uškodit. Záleží také na míře konzumace a způsobu přípravy. Server STOBklub, který informuje o hubnutí a zdravém životním stylu, doporučuje vyhýbat se například přílohám v prášku a některým směsím na omáčky a dorty.

Pozor na bábovky, které vás připraví o vápník

Z polotovarů na pečení dnes připravíte nejen buchty, perník či bábovky, ale i krémové dorty, čokoládové brownies nebo muffiny. Kunová upozorňuje, že obsahují polyfosfáty, které v nadbytečné míře způsobují problémy s ukládáním vápníku do kostí. Sušené omáčky zase mívají velký obsah solí a aromat.

"U některých bramborových kaší je také problém s větším množstvím kuchyňské soli a vysokým glykemickým indexem," upozorňuje ještě odbornice. Tím, že je kaše z technologicky vysoce upravených brambor, je pro dítě se sklonem k obezitě nebezpečná tak, že může vést k následnému neuvědomělému přejídání.

Poznáte, jestli si v hospodě nebo v jídelně dáváte čerstvou houbovku, nebo z...

Poznáte, jestli si v hospodě nebo v jídelně dáváte čerstvou houbovku, nebo z prášku?

Především děti pak nejsou kvůli přemíře dochucovadel schopny rozeznat základní chutě potravin. Sušené směsi by proto podle předsedkyně společnosti praktických dětských lékařů Hany Cabrnochové nemusely a neměly maminky při vaření pro děti používat vůbec.

Dražší směsi bývají kvalitnější

Podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy je potřeba zajímat se o složení výrobků. Obvykle platí, že ty dražší bývají kvalitnější. "Mají vyšší podíl sušeného koření, nižší podíl soli, nižší podíl glutamátu a vyšší podíl původních složek, třeba i sušeného masa. Kdežto levné směsi jsou většinou postaveny na velkém množství soli, glutamátu a látek, které organismu příliš mnoho nepřinášejí," uvedl odborník.

Ze sušených a instantních směsí se běžně vaří a peče nejen v domácnostech, ale i v některých školních a závodních jídelnách, dokonce i v nemocnicích.

Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů v ČR Miroslava Kubce ale tyto suroviny zajišťují do jisté míry kvalitu i to, že jídlo pokaždé chutná stejně. "Záleží na kuchaři, jak se směsí pracuje, zda k ní například přidá i zeleninu," dodal. Uznává ale, že v kuchyních špičkových hotelů pro sušené směsi místo není. Proč asi?

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Najdete na iDNES.cz