Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Za nejluxusnějšími lahůdkami rozveze gurmány Mňam Bus

  9:57aktualizováno  9:57
Ode dneška se budou v Praze po celý měsíc prodávat menu luxusních restaurací za stokorunové částky. Na degustační zájezdy po hlavním městě bude nově vozit speciální autobus. Luxusní jídlo za lidové ceny bude k mání ode dneška do 15. února ve dvaceti vybraných pražských restauracích.

Do Grand Restaurant Festivalu se zapojila i karlovarská restaurace Promenáda | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Jindy těžko finančně dostupné pokrmy zpřístupní Grand Restaurant Festival. Letošní ročník gurmánského svátku navíc obohatí Mňam Bus, který bude hosty vozit za degustacemi. Jezdit bude po dvou okruzích každou sobotu až do konce festivalu. Na každé trase přiveze speciální autobus hosty přímo ke třem ochutnávkám.

Na ochutnávku je 45 minut

"V první restauraci je sraz vždy ve tři čtvrtě na dvanáct, kdy hosté dostanou menu na celou trasu a přípitek. Od dvanácti hodin se degustuje v první restauraci a je na to 45 minut,“ popisuje výlet Mňam Busem Dominika Vrkotová z organizačního týmu festivalu. Okruh končí zhruba ve tři hodiny odpoledne.

"V poslední restauraci se navíc na závěr předvádí servírovací pivní rituál. Pivo je načepované do poháru bez pěny. Rozpěněno je až přímo před zraky hostů,“ prozradila Vrkotová, jak se festival bude s účastníky zájezdu loučit. Hosté dostanou i drobné dárky.

První trasa Mňam Busu začne v hotelu Mandarin Oriental, pokračovat bude přes Alcron a skončí v Obecním domě ve Francouzské restauraci Art Nouveau. Druhá startuje v restauraci Bellevue, zastaví se také v SaSaZu a konečná bude v Hergetově cihelně.

True

Každá z restaurací bude festivalové hosty lákat na vybrané pokrmy. Mezi nejluxusnější lahůdky patří například degustační menu Prezident hotelu Vltava, který nabídne plátky z vepřové panenky v omáčce z černých lanýžů, listový špenát na kari a rýži basmati. "Na památku si navíc hosté mohou odnést recepty jednotlivých festivalových pokrmů,“ doplnila další lákadlo Vrkotová.

Restaurace Miyabi, která se specializuje na sushi, má zase v plánu 6. a 7. února předvádět japonský tanec. "Kdo si v této restauraci koupí degustační menu za 600 korun, dostane bezedný cedrový kalíšek, do kterého bude gejša dolévat saké,“ uvedla jako novinku festivalu Vrkotová.

Asi nejzdlouhavější práci při přípravě ochutnávky budou mít kuchaři restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Uzený vepřový bok s kapustovou esencí a česnekovým pyré je totiž časově náročný na přípravu. Peče se při nízké teplotě sedmdesát stupňů až patnáct hodin. Všechna místa v této restauraci už jsou po celý festival zamluvena.

Místo v restauraci je nutné rezervovat na přesný den i čas na webu festivalu, kde zájemce získá rezervační kód. Tím se prokáže v restauraci. Cena za degustační okruh v Mňam Busu je necelé dvě tisícikoruny. Kdo si vybere jen návštěvu jedné z vybraných restaurací a vybere si kompletní menu, bude ho to stát šest set korun.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice
Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice

Domluvit se anglicky nebo francouzsky, než půjde vaše dítě do školy? Za dva nebo tři roky se to opravdu dá zvládnout. Akorát zapomeňte na způsob, jak jste se učila jazyky ve škole. Možná vám totiž vyhovuje úplně jiný typ učení.

Najdete na iDNES.cz