Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Za „neposlušnou“ vodovodní pákovou baterii nejčastěji může kartuš

aktualizováno 
Páková baterie se dává za vzor spolehlivosti a úspory vody i energie. I ona se však časem může pokazit. Je ale zbytečné kupovat celou novou baterii, stačí vyměnit kartuš.

Uchycení páky na kartuši | foto: EVA.cz

Jak nakupovat kartuš

Kartuš má za úkol podle toho, jak se pohybuje pákou baterie, míchat teplou a studenou vodu a směrovat ji do výtokového raménka. Samotná nestojí mnoho. Ceny se samozřejmě liší podle značky. Například náhradní kartuše od firmy Novaservis stojí podle typu kolem 500 korun, za některé kartuše pro baterii od německých výrobců zaplatíte přes tisícikorunu. Každý z výrobců nabízí několik typů, obvykle se jeden hodí na několik modelových řad armatur.

Mezi nejčastější závady patří protékání vody pod pákou, někdy také páka drhne. Na vině bývá většinou provoz v agresivním prostředí. Baterií teče velmi tvrdá voda, občas také chybí na přívodu filtr nečistot. Drobné částečky z vodovodního řadu (anebo zbytky nánosů vodního kamene) se pak dostávají mezi keramické desky kartuše a poškodí jejich povrch. V tom nastane problém. Většina výrobců se totiž chrání tím, že podmínku instalace filtru uvádí do podmínek pro možnost uznání reklamace.

Než měnit celou baterii, je možné nahradit jen "střeva", kartuš samotnou. Nejde jen o to, že výměnou celé baterie pak trpí vzhled koupelny, nevypadá pěkně, když je jiná na umyvadle a jiná třeba ve vaně, nepominutelné jsou i náklady. Zatímco za kartuš ke značkové a designové baterii se zaplatí kolem tisícikoruny (k běžným, i když značkovým, je to za polovic), náklady na koupi celé baterie jsou několikanásobně vyšší.

Má vůbec smysl pustit se do opravy vlastními silami? Opravář Petr Zajíc připomíná, že moderní baterie mívají až šestiletou záruku, kdo se "vejde" do tohoto termínu, měl by raději zavolat firemní servis.

Podle Rudolfa Kroba z velkoobchodu se sanitou Richter + Frenzel ale může nastat problém se staršími bateriemi: "Podle zákona je výrobce ještě pět let po skončení výroby povinen vyrábět náhradní díly. Když má někdo hodně starou baterii méně známé značky, jaká se nekoupí v každém koupelnovém studiu, nezbude než vypátrat, kdo ji k nám dováží, a pokoušet se sehnat kartuši tam."

Když už se to podaří, je výměna jednoduchá. Pro názornost jsme zvolili pro postup rozebrání baterie takzvanou DEMO verzi, tedy takovou, jaká se používá pro školení instalatérů. Je na ní lépe vidět, co se vlastně skrývá uvnitř.

Krok za krokem

Špičkou nože opatrně vyjměte ozdobnou plastovou krytku

1) Špičkou nože opatrně vyjměte ozdobnou plastovou krytku, kterou u většiny baterií najdete na čelní straně pod pákou. Pod ní je montážní otvor.

Šestihranným klíčem vyšroubujte

2) Šestihranným klíčem vyšroubujte "červíka". Na obrázku dobře vidíte, jakým způsobem je páka spojena s tělesem kartuše.

Opatrným tlakem směrem vzhůru vytáhněte páku z těla baterie

3) Opatrným tlakem směrem vzhůru vytáhněte páku z těla baterie - ovládací páčka kartuše je vsazena do vybrání páky a zajištěna šroubem.

Kartuše se skrývá pod pochromovanou plastovou objí

4) Kartuš se skrývá pod pochromovanou plastovou objímkou zaklapnutou (přes malé výstupky) do kovového těla armatury. Abyste se k ní dostali, musíte ji také vytáhnout.

Vyjměte kartuši

5) Vyjměte kartuš. Dole má gumové těsnění, kterým přiléhá na otvory v keramické destičce sloužící k přívodu teplé a studené a odvedení smíchané vody.

Dalším kritickým místem se může stát těsnění po obvodu keramického tělesa

6) Dalším kritickým místem se může stát těsnění po obvodu keramického tělesa, do kterého je přiváděna teplá a studená voda z domovního rozvodu. Zkontrolujte jeho stav, tam, kde baterie protéká, může být jeho opotřebení příčinou.

Vyčistěte i perlátor

7) Když už jste u demontáže, nezapomeňte rovnou i vyšroubovat a vyčistit sítko perlátoru.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.