Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Začala sezona chřestu, ideální zeleniny pro dietu i zlepšení sexu

aktualizováno 
Využijte toho, že chřest teď seženete v každé samoobsluze. Vyzkoušejte si náš recept na kombinaci s kozím sýrem a malinovou zálivkou.

Vařený chřest s rozmarýnem a šunkou | foto: Stockfood.cz

Chřest se znovu zkouší vydobýt zašlou slávu. Za dob první republiky byl na našich stolech tradiční pochoutkou, v minulém režimu ale popularitu ztratil. V Evropě se ale stále hřeje na zeleninovém výsluní. A oprávněně - v sezoně, která právě začala, jde ze známého afrodiziaka a zároveň dietní pochoutky připravit řada specialit.

Perla jídelního lístku

V době, kdy zemědělci výhonky tahají z pole, tedy od konce dubna až do půlky června, je chřest ve spoustě zahraničních restaurací perlou jídelního lístku. Servíruje se jako předkrm, míchá se do salátů, podává se zapečený v koláčích i jako samostatný pokrm. Nechybí ani v lahodných krémových polévkách.

Vitaminy, dieta i sex

Chřest je díky svému obsahu vitaminů a minerálů považován za zeleninovou perlu. Protože obsahuje jen 90 kJ na 100 gramů a většinu jeho těla (až 93 %) tvoří voda, je ideálním pokrmem v době redukční diety. Zároveň pomáhá vylučovat z těla vodu a kyseliny, posiluje také imunitu. Vysoký obsah draslíku působí proti zvyšování krevního tlaku.

Už v antice byl chřest považován za silné afrodisiakum. Především kvůli svému vzhledu byl podle jedné z tradic podáván novomanželovi na svatbě, aby byl plodný. Naopak ho nesměly jíst jeptišky v klášterech.

Nejčastěji se ale na talíři objevuje s holandskou omáčkou nebo politý máslem s opečenou strouhankou.

Zařadit ho do jídelníčku zkouší v době sklizně ale i české restaurace. Například v pražské kavárně Slavia pro jarní sezonu připravili speciální menu, kde můžete ochutnat třeba marinovaný mladý chřest s třešňovými rajčátky a sýrem Fitaki, řeřichou, pestem z rokety a redukcí acetto balsamico nebo třeba grilovaný kuřecí filet na lůžku z pečených nových brambor ve slupce a mladého chřestu s bylinkovým máslem. "Jako sladkou tečku mohou hosté dopřát kandovaný mladý chřest na citrónovém sorbetu s kapkami 12letého balsamica," doporučili šéfkuchaři z legendárního podniku.

Chřest ale najdete i v nabídce dalších podniků, například pražská restaurace Argument nabídne chřest z Mělnicka se steakem nebo krémovou polévku.

Pokud si chcete doma zkusit další netradiční způsoby přípravy chřestu, můžete své znalosti zdokonalit ve specializovaných kuchařských kurzech pro běžnou veřejnost. Z chřestu se naučíte připravovat třeba i kapučíno nebo sladký dort.

V Ivančicích uspořádají slavnosti

V Česku mělo pěstování chřestu dlouholetou tradici, která byla komunistickým režimem narušena. Sklízel se nejen na Moravě, ale i v Polabí, například na Mělnicku. Slavná byla také pole v Ivančicích u Brna.

V Ivančicích se pěstoval chřest pod originálními hliněnými poklopy

V Ivančicích se pěstoval chřest pod originálními hliněnými poklopy

"Bohužel už se u nás chřest nepěstuje. Jako plodina je hodně náročný na brigádnickou výpomoc v období sklizně, takže družstva a zemědělci se ho trochu bojí," uvedl ředitel informačního centra v Ivančicích Aleš Tureček. "Snažíme se je ale přesvědčit, aby ho do svého repertoáru znovu zařadili," dodal.

Město se proto rozhodlo alespoň uspořádat na počest této surovině slavnosti. 21. a 22. května tam můžete s odborníky nejen diskutovat o vhodném výběru, skladování a pěstování, ale i ochutnávat nové odrůdy a zajímavé způsoby přípravy. Od vinařů okoukáte i snoubení chřestu s vínem.

Evropa v chřestovém opojení

V Evropě věnují lahodné zelenině, kterou znali už staří Egypťané a Římané, větší pozornost. Němci ho snědí absolutně nejvíce - okolo 1420 gramů na osobu (údaj pochází z roku 2003), zatímco průměrný Čech "schroustne" jen 100 gramů této polozapomenuté pochoutky.

Pěstování chřestu v zahraničí

Typický obrázek ze zahraničí

Chřestu, který se v sezoně sklízí každý den, se ročně na starém kontinentu vypěstuje okolo okolo 250 tisíc tun. "V Německu zabírají chřestová pole kolem 17 tisíc hektarů, nejvíce v oblastech Dolního Saska, Bavorska a Hessenska," uvádí německý server specializovaný na chřest. Celkový výnos z pěstování se pohybuje okolo 180 milionů eur. V zemi je jeho sklizeň doprovázená bouřlivými oslavami a slavnostmi.

Jak kupovat chřest

V obchodech najdete tři chřestové variace, které se liší barvou i chutí.

Bílý chřest, rostoucí pod hlínou v naprosté tmě, má jemnou chuť. Působením světla se z něj stává jemně fialový chřest. Zelený chřest, který nechávají farmáři vyrůst až nad zem, je nejchutnější a nejdražší. Sbírá se, když dosáhne délky asi 15 centimetrů.

Po stisknutí musí těla pod rukama jemně křupnout. Hlavičky nesmí být ulámané či otevřené, ani zvadlé. Čerstvý chřest poznáte i tak, že nejde ohnout. Skladujte ho maximálně tři dny, a to ve spodní části lednice zabalený v lehce namočené utěrce.

Chřest se k nám většinou dováží z Polska nebo Španělska, objevíte i plodiny z Maroka.

Jak chřest všeobecně připravovat?

proniknul i do přísloví

"Rychleji, než se uvaří chřest" - tak se císař Augustus dožadoval rychlého vykonání rozkazu. Ve Francii se zase vysokým lidem říká "přerostlý jako chřest", ve Španělsku posílají protivníky k čertu se slovy "jdi smažit chřest".

Chřest nejprve opláchněte, odřízněte spodní zdřevnatělou část - zhruba dva centimetry, a od hlavičky směrem dolů oloupejte škrabkou. Zelený a fialový stačí oloupat jen v dolní části, nahoře bývá šťavnatější a slupka je jemnější a měkčí než u bílého.

Pokud chřest budete dál připravovat (třeba ho dávat do slaných koláčů), stačí ho jen lehce povařit (zhruba 2 minuty). Pokud si na něj ukuchtíte jemnou holandskou omáčku, vařte ho asi 20 minut, až do jeho úplné změknutí. Na jeho vaření jde použít i speciální hrnec, oblíbený právě v "chřestovém" Německu

Po vyjmutí z vody ho zchlaďte ve studené vodě nebo v míse s ledem, zůstane mu krásně svěží barva.

chřest s kozím sýrem a malinovou zálivkou

Na předkrm budete potřebovat svazek chřestu (počítejte zhruba se třemi výhonky na jednu osobu), maliny, med, olivový olej, 2 bobkové listy, 200 ml bílého vína, 3 lžíce třtinového cukru, šťávu z půlku citronu, sůl a pepř. A samozřejmě kozí sýr.

Přilejte trochu olivového oleje.

Přilejte trochu olivového oleje.

Přidejte trochu citronové šťávy, dochuťte solí a lehce opepřete.

Přidejte trochu citronové šťávy, dochuťte solí a lehce opepřete.

Nejdříve si připravte zálivku - do misky propasírujte asi deset malin, smíchejte je s lžící citronové šťávy, lžící medu a lžící oleje. Lehce dosolte, případně jemně opepřete čerstvě namletým bílým pepřem. Směs vyšlehejte do jemné emulze.

Z chřestu odřízněte spodní dva centimetry.

Z chřestu odřízněte spodní dva centimetry.

Směrem dolů ho oloupejte.

Směrem dolů ho oloupejte.

Pak pokračujte s přípravou chřestu. Opláchněte ho a oloupejte.

Do vroucí vody ochucené vínem, bobkovým listem, solí, pepřem a citronovou šťávou dejte vařit chřest.

Do vroucí vody ochucené vínem, bobkovým listem, solí, pepřem a citronovou šťávou dejte vařit chřest.

Po povaření krátce zchlaďte chřest ve studené vodě.

Po povaření krátce zchlaďte chřest ve studené vodě.

Do zhruba 3/4 litru vody nalijte bílé víno, přidejte třtinový cukr, zbylou šťávu z citronu, bobkový list, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, do vroucí vody vhoďte na zhruba dvě minuty chřest. Poté ho vyjměte do vody s ledem.

V konečné úpravě s omáčkou a kozím sýrem.

V konečné úpravě s omáčkou a kozím sýrem.

Na talíři naaranžujte chřest, kousky kozího sýra a celé lehce zakápněte malinovou zálivkou.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz