Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začala sezona chřestu, ideální zeleniny pro dietu i zlepšení sexu

aktualizováno 
Využijte toho, že chřest teď seženete v každé samoobsluze. Vyzkoušejte si náš recept na kombinaci s kozím sýrem a malinovou zálivkou.

Vařený chřest s rozmarýnem a šunkou | foto: Stockfood.cz

Chřest se znovu zkouší vydobýt zašlou slávu. Za dob první republiky byl na našich stolech tradiční pochoutkou, v minulém režimu ale popularitu ztratil. V Evropě se ale stále hřeje na zeleninovém výsluní. A oprávněně - v sezoně, která právě začala, jde ze známého afrodiziaka a zároveň dietní pochoutky připravit řada specialit.

Perla jídelního lístku

V době, kdy zemědělci výhonky tahají z pole, tedy od konce dubna až do půlky června, je chřest ve spoustě zahraničních restaurací perlou jídelního lístku. Servíruje se jako předkrm, míchá se do salátů, podává se zapečený v koláčích i jako samostatný pokrm. Nechybí ani v lahodných krémových polévkách.

Vitaminy, dieta i sex

Chřest je díky svému obsahu vitaminů a minerálů považován za zeleninovou perlu. Protože obsahuje jen 90 kJ na 100 gramů a většinu jeho těla (až 93 %) tvoří voda, je ideálním pokrmem v době redukční diety. Zároveň pomáhá vylučovat z těla vodu a kyseliny, posiluje také imunitu. Vysoký obsah draslíku působí proti zvyšování krevního tlaku.

Už v antice byl chřest považován za silné afrodisiakum. Především kvůli svému vzhledu byl podle jedné z tradic podáván novomanželovi na svatbě, aby byl plodný. Naopak ho nesměly jíst jeptišky v klášterech.

Nejčastěji se ale na talíři objevuje s holandskou omáčkou nebo politý máslem s opečenou strouhankou.

Zařadit ho do jídelníčku zkouší v době sklizně ale i české restaurace. Například v pražské kavárně Slavia pro jarní sezonu připravili speciální menu, kde můžete ochutnat třeba marinovaný mladý chřest s třešňovými rajčátky a sýrem Fitaki, řeřichou, pestem z rokety a redukcí acetto balsamico nebo třeba grilovaný kuřecí filet na lůžku z pečených nových brambor ve slupce a mladého chřestu s bylinkovým máslem. "Jako sladkou tečku mohou hosté dopřát kandovaný mladý chřest na citrónovém sorbetu s kapkami 12letého balsamica," doporučili šéfkuchaři z legendárního podniku.

Chřest ale najdete i v nabídce dalších podniků, například pražská restaurace Argument nabídne chřest z Mělnicka se steakem nebo krémovou polévku.

Pokud si chcete doma zkusit další netradiční způsoby přípravy chřestu, můžete své znalosti zdokonalit ve specializovaných kuchařských kurzech pro běžnou veřejnost. Z chřestu se naučíte připravovat třeba i kapučíno nebo sladký dort.

V Ivančicích uspořádají slavnosti

V Česku mělo pěstování chřestu dlouholetou tradici, která byla komunistickým režimem narušena. Sklízel se nejen na Moravě, ale i v Polabí, například na Mělnicku. Slavná byla také pole v Ivančicích u Brna.

V Ivančicích se pěstoval chřest pod originálními hliněnými poklopy

V Ivančicích se pěstoval chřest pod originálními hliněnými poklopy

"Bohužel už se u nás chřest nepěstuje. Jako plodina je hodně náročný na brigádnickou výpomoc v období sklizně, takže družstva a zemědělci se ho trochu bojí," uvedl ředitel informačního centra v Ivančicích Aleš Tureček. "Snažíme se je ale přesvědčit, aby ho do svého repertoáru znovu zařadili," dodal.

Město se proto rozhodlo alespoň uspořádat na počest této surovině slavnosti. 21. a 22. května tam můžete s odborníky nejen diskutovat o vhodném výběru, skladování a pěstování, ale i ochutnávat nové odrůdy a zajímavé způsoby přípravy. Od vinařů okoukáte i snoubení chřestu s vínem.

Evropa v chřestovém opojení

V Evropě věnují lahodné zelenině, kterou znali už staří Egypťané a Římané, větší pozornost. Němci ho snědí absolutně nejvíce - okolo 1420 gramů na osobu (údaj pochází z roku 2003), zatímco průměrný Čech "schroustne" jen 100 gramů této polozapomenuté pochoutky.

Pěstování chřestu v zahraničí

Typický obrázek ze zahraničí

Chřestu, který se v sezoně sklízí každý den, se ročně na starém kontinentu vypěstuje okolo okolo 250 tisíc tun. "V Německu zabírají chřestová pole kolem 17 tisíc hektarů, nejvíce v oblastech Dolního Saska, Bavorska a Hessenska," uvádí německý server specializovaný na chřest. Celkový výnos z pěstování se pohybuje okolo 180 milionů eur. V zemi je jeho sklizeň doprovázená bouřlivými oslavami a slavnostmi.

Jak kupovat chřest

V obchodech najdete tři chřestové variace, které se liší barvou i chutí.

Bílý chřest, rostoucí pod hlínou v naprosté tmě, má jemnou chuť. Působením světla se z něj stává jemně fialový chřest. Zelený chřest, který nechávají farmáři vyrůst až nad zem, je nejchutnější a nejdražší. Sbírá se, když dosáhne délky asi 15 centimetrů.

Po stisknutí musí těla pod rukama jemně křupnout. Hlavičky nesmí být ulámané či otevřené, ani zvadlé. Čerstvý chřest poznáte i tak, že nejde ohnout. Skladujte ho maximálně tři dny, a to ve spodní části lednice zabalený v lehce namočené utěrce.

Chřest se k nám většinou dováží z Polska nebo Španělska, objevíte i plodiny z Maroka.

Jak chřest všeobecně připravovat?

proniknul i do přísloví

"Rychleji, než se uvaří chřest" - tak se císař Augustus dožadoval rychlého vykonání rozkazu. Ve Francii se zase vysokým lidem říká "přerostlý jako chřest", ve Španělsku posílají protivníky k čertu se slovy "jdi smažit chřest".

Chřest nejprve opláchněte, odřízněte spodní zdřevnatělou část - zhruba dva centimetry, a od hlavičky směrem dolů oloupejte škrabkou. Zelený a fialový stačí oloupat jen v dolní části, nahoře bývá šťavnatější a slupka je jemnější a měkčí než u bílého.

Pokud chřest budete dál připravovat (třeba ho dávat do slaných koláčů), stačí ho jen lehce povařit (zhruba 2 minuty). Pokud si na něj ukuchtíte jemnou holandskou omáčku, vařte ho asi 20 minut, až do jeho úplné změknutí. Na jeho vaření jde použít i speciální hrnec, oblíbený právě v "chřestovém" Německu

Po vyjmutí z vody ho zchlaďte ve studené vodě nebo v míse s ledem, zůstane mu krásně svěží barva.

chřest s kozím sýrem a malinovou zálivkou

Na předkrm budete potřebovat svazek chřestu (počítejte zhruba se třemi výhonky na jednu osobu), maliny, med, olivový olej, 2 bobkové listy, 200 ml bílého vína, 3 lžíce třtinového cukru, šťávu z půlku citronu, sůl a pepř. A samozřejmě kozí sýr.

Přilejte trochu olivového oleje.

Přilejte trochu olivového oleje.

Přidejte trochu citronové šťávy, dochuťte solí a lehce opepřete.

Přidejte trochu citronové šťávy, dochuťte solí a lehce opepřete.

Nejdříve si připravte zálivku - do misky propasírujte asi deset malin, smíchejte je s lžící citronové šťávy, lžící medu a lžící oleje. Lehce dosolte, případně jemně opepřete čerstvě namletým bílým pepřem. Směs vyšlehejte do jemné emulze.

Z chřestu odřízněte spodní dva centimetry.

Z chřestu odřízněte spodní dva centimetry.

Směrem dolů ho oloupejte.

Směrem dolů ho oloupejte.

Pak pokračujte s přípravou chřestu. Opláchněte ho a oloupejte.

Do vroucí vody ochucené vínem, bobkovým listem, solí, pepřem a citronovou šťávou dejte vařit chřest.

Do vroucí vody ochucené vínem, bobkovým listem, solí, pepřem a citronovou šťávou dejte vařit chřest.

Po povaření krátce zchlaďte chřest ve studené vodě.

Po povaření krátce zchlaďte chřest ve studené vodě.

Do zhruba 3/4 litru vody nalijte bílé víno, přidejte třtinový cukr, zbylou šťávu z citronu, bobkový list, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, do vroucí vody vhoďte na zhruba dvě minuty chřest. Poté ho vyjměte do vody s ledem.

V konečné úpravě s omáčkou a kozím sýrem.

V konečné úpravě s omáčkou a kozím sýrem.

Na talíři naaranžujte chřest, kousky kozího sýra a celé lehce zakápněte malinovou zálivkou.





Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.