Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začala sezona farmářských trhů, jako první zahájili na Kubáni

aktualizováno 
Farmářské trhy se v Praze začínají po zimě opět otvírat. Oproti loňsku jich letos přibude a nově je uspořádají například i v Ústí nad Labem či v Berouně.

Prodejce čerstvých i sušených hub Štěpán Hiršl má svůj stánek na Kubánském náměstí v Praze. Takto vypadala jeho nabídka během sezony. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Mimo několika málo výjimek, například v holešovické tržnici nebo nákupním centru Fénix ve Vysočanech, farmářské trhy v hlavním městě přes zimu nefungovaly. Nyní se probouzejí ze zimního spánku.

Tržiště na Kubánském náměstí zahájilo v sobotu, od osmi ráno náměstí zaplnili první zájemci o domácí čerstvé suroviny. Trhy tu budou fungovat každé úterý, čtvrtek a sobotu. Prodává se zde zatím hlavně kořenová zelenina, brambory, salát ze skleníku či růžičková kapusta, které jsou vypěstované výhradně na rodinných farmách.

Na Kubáni budou tematické týdny

"Uvažujeme, že bychom na Kubáni zavedli přednášky s odborníky i s pěstiteli, kteří mají s ovocem či zeleninou zkušenosti a mohli by se o ně podělit s návštěvníky trhů," popisuje mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Starosta Prahy 10 Milan Richter navíc jedná s italským kuchařem Emanuelem Ridim, který je známý z televizního pořadu o vaření.

"Chtěli bychom, aby sem třeba dvakrát za sezonu přišel a uvařil na trhu něco z čerstvých farmářských výrobků," říká starosta desáté městské části. Návštěvníci trhů by se také mohli dočkat týdnů zaměřených na právě dozrávající zeleninu či ovoce.

"Jeden z prvních týdnů by byl chřestový. Bude tedy víc stánků, kde bude možné tuto zeleninu nakoupit. A takto budeme pokračovat podle toho, jak plodiny budou dozrávat. Návštěvníci se tak mohou těšit třeba na jahodové či jablečné týdny," popisuje plány na letošek Charvát.

Na Vinohradech chystají kuchařské předváděčky

Další trhy budou otvírat postupně. Například na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech ve středu 16. března. Pořadatelé připravují i pravidelnou kuchařskou show, při níž kuchaři z restaurací připraví česká jídla z českých surovin.

O tři dny později, v sobotu 19. března, začnou trhy na Vítězném náměstí v Praze 6 a budou se opakovat každou sobotu. "Absolutní novinkou je dětský koutek s živými zvířaty," říká Monika Dušková z pořadatelského sdružení Farmářské trhy. Rozšíří se i sortiment výrobků. V nabídce bude nově například bezlepková konopná mouka, pštrosí paštika nebo chlazené jehněčí maso.

V druhé polovině dubna pak v Praze přibude další tržiště na náplavce před Nemocnicí Na Františku a po letních prázdninách možná i na Tylově náměstí v Praze 2.

Užijí si a nakoupí i v jiných městech

Na přelomu dubna a května  začnou farmářské trhy v Opavě. V dubnu se trhy vrátí i do ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky.

Nově se trhy chystají ve dvou městech Ústeckého kraje. Jednou za dva týdny si na nich budou moci nakoupit obyvatelé Ústí nad Labem, jednou měsíčně pak lidé z Chomutova. V dubnu by stejnou příležitost měli dostávat i obyvatelé Berouna.

Aby se tržiště vyhnula minulým excesům, kdy nepoctiví prodejci vydávali průmyslově vyráběné suroviny za vlastní produkty, chystají nyní organizátoři trhů společně s ministerstvem zemědělství závazný kodex. Měl by zaručit, aby lidé nakupující na tržištích označených jako "farmářské" měli záruku, že kupují domácí a čerstvé potraviny.





Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.