Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Začala sezona farmářských trhů, jako první zahájili na Kubáni

aktualizováno 
Farmářské trhy se v Praze začínají po zimě opět otvírat. Oproti loňsku jich letos přibude a nově je uspořádají například i v Ústí nad Labem či v Berouně.

Prodejce čerstvých i sušených hub Štěpán Hiršl má svůj stánek na Kubánském náměstí v Praze. Takto vypadala jeho nabídka během sezony. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Mimo několika málo výjimek, například v holešovické tržnici nebo nákupním centru Fénix ve Vysočanech, farmářské trhy v hlavním městě přes zimu nefungovaly. Nyní se probouzejí ze zimního spánku.

Tržiště na Kubánském náměstí zahájilo v sobotu, od osmi ráno náměstí zaplnili první zájemci o domácí čerstvé suroviny. Trhy tu budou fungovat každé úterý, čtvrtek a sobotu. Prodává se zde zatím hlavně kořenová zelenina, brambory, salát ze skleníku či růžičková kapusta, které jsou vypěstované výhradně na rodinných farmách.

Na Kubáni budou tematické týdny

"Uvažujeme, že bychom na Kubáni zavedli přednášky s odborníky i s pěstiteli, kteří mají s ovocem či zeleninou zkušenosti a mohli by se o ně podělit s návštěvníky trhů," popisuje mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Starosta Prahy 10 Milan Richter navíc jedná s italským kuchařem Emanuelem Ridim, který je známý z televizního pořadu o vaření.

"Chtěli bychom, aby sem třeba dvakrát za sezonu přišel a uvařil na trhu něco z čerstvých farmářských výrobků," říká starosta desáté městské části. Návštěvníci trhů by se také mohli dočkat týdnů zaměřených na právě dozrávající zeleninu či ovoce.

"Jeden z prvních týdnů by byl chřestový. Bude tedy víc stánků, kde bude možné tuto zeleninu nakoupit. A takto budeme pokračovat podle toho, jak plodiny budou dozrávat. Návštěvníci se tak mohou těšit třeba na jahodové či jablečné týdny," popisuje plány na letošek Charvát.

Na Vinohradech chystají kuchařské předváděčky

Další trhy budou otvírat postupně. Například na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech ve středu 16. března. Pořadatelé připravují i pravidelnou kuchařskou show, při níž kuchaři z restaurací připraví česká jídla z českých surovin.

O tři dny později, v sobotu 19. března, začnou trhy na Vítězném náměstí v Praze 6 a budou se opakovat každou sobotu. "Absolutní novinkou je dětský koutek s živými zvířaty," říká Monika Dušková z pořadatelského sdružení Farmářské trhy. Rozšíří se i sortiment výrobků. V nabídce bude nově například bezlepková konopná mouka, pštrosí paštika nebo chlazené jehněčí maso.

V druhé polovině dubna pak v Praze přibude další tržiště na náplavce před Nemocnicí Na Františku a po letních prázdninách možná i na Tylově náměstí v Praze 2.

Užijí si a nakoupí i v jiných městech

Na přelomu dubna a května  začnou farmářské trhy v Opavě. V dubnu se trhy vrátí i do ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky.

Nově se trhy chystají ve dvou městech Ústeckého kraje. Jednou za dva týdny si na nich budou moci nakoupit obyvatelé Ústí nad Labem, jednou měsíčně pak lidé z Chomutova. V dubnu by stejnou příležitost měli dostávat i obyvatelé Berouna.

Aby se tržiště vyhnula minulým excesům, kdy nepoctiví prodejci vydávali průmyslově vyráběné suroviny za vlastní produkty, chystají nyní organizátoři trhů společně s ministerstvem zemědělství závazný kodex. Měl by zaručit, aby lidé nakupující na tržištích označených jako "farmářské" měli záruku, že kupují domácí a čerstvé potraviny.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz