Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Lehké zadělávané kedlubny se hodí nejen k velikonočním masům

aktualizováno 
Kedlubny s bešamelem a hráškem se hodí k velikonoční pečeni z kůzlete. Je ale možné je použít i k dalším mladým masům, třeba jehněčímu nebo telecímu. Vypadají tak lákavě, že by nebyly špatné ani samotné bez masa.

Klasik české kuchyně Jaroslav Sapík připravuje na své gastrotour kůzlečí maso se zadělávanou kedlubnou. Jenže: zkuste zajít do nejbližšího řeznictví a požadovat kůzle. S největší pravděpodobností nepochodíte. Nejčastěji bude k mání ve velkoobchodech typu Makro anebo ve specializovaných prodejnách. Například v pražském O.C.G. aktuálně seženete celé šestikilové kůzle z Francie. Cena ale nepotěší: 250 korun za kilo, což kůzlečí dietu řadí mezi cenové delikatesy. 

Podle tradice je symbolem Velikonoc beránek, který dnes ztransformoval do moučníkové podoby. Důvodem přeměny pečeného beránka na velikonoční kůzle může být fakt, že někteří Francouzi věří, že kůzle vydrží u matčina vemene až do Velikonoc.

Jisté je, že takzvané mléčné kůzle patří mezi nejkvalitnější masa, má velmi nízký obsah tuků a cholesterolu, zato velké množství bílkovin. Pro naše stravovací návyky je představa pečeného kůzlete poněkud divoká, malé mečící zvířátko si spojujeme se sotva odstaveným miminkem. Hospodáři ale vědí, že počet kůzlat ve stádu je třeba redukovat, protože jinak by matky neměly dost mléka pro ostatní mláďata.

Hobby ale zaujala na receptu Jaroslava Sapíka hlavně kedlubnová příloha. "Hodí se ke všem mladým masům. Je lehká a poměrně dietní, použijete jen minimum omastku," tvrdí. On ve své show pekl kůzle, vy můžete použít jakékoliv jiné dostupné maso, jehněčí bývá na pultech daleko častěji. A kedlubny seženete v každé zelenině celoročně, určitě si je oblíbí v této podobě celá rodina.

Krok za krokem

Kedlubny nakrájejte na půlcentimetrové kostky. Sapík používá pro efekt speciální krájecí nůž s vlnkami, to ale není podstatné. Do hrnce dá minimum omastku a kedlubny krátce osmaží.

Kedlubny nakrájejte na půlcentimetrové plátky.

Kedlubny nakrájejte na půlcentimetrové plátky.

Rozpalte minimum oleje a rychle opražte.

Rozpalte minimum oleje a rychle opražte.

Kedlubny podlijte vývarem.

Kedlubny podlijte vývarem.

Podlije vývarem. V jeho případě kůzlečím, lze použít například i drůbeží. V ideálním případě takovým, s jakým masem budete pracovat. Přiklopte a duste.

Než bude kedlubna měkká, připravte si bešamel. Bešamel je vlastně jednoduchá bílá omáčka, začnete světlou jíškou, kterou rozředíte vodou, později přidáte mléko. Jaroslav Sapík ovšem připravuje bombu: vodu nahradí vývarem a místo mléka použije smetanu, tím se chuťově spojí s upečeným masem.

Na bešamel budete potřebovat tuk, mouku a smetanu.

Na bešamel budete potřebovat tuk, mouku a smetanu.

Jíšku rozředěnou vývarem zahustěte smetanou.

Jíšku rozředěnou vývarem zahustěte smetanou.

Bešamel pořádně promíchejte.

Bešamel pořádně promíchejte.

Omáčku okořeňte solí a muškátovým květem, konzistenci případně můžete "doladit" ještě přidáním další smetany (viz video). "Kdo kvůli dietě nesmí mléčné výrobky, může mléko nebo smetanu vynechat, kedlubny může zahustit i bez nich, jen jíškou rozředěnou vývarem," doporučuje Sapík.

Do podušených kedluben přidejte bešamel a promíchejte.

Do podušených kedluben přidejte bešamel a promíchejte.

Nakonec vmíchejte hrášek.

Nakonec vmíchejte hrášek.

Když jsou kedlubny měkké, přidejte trochu cukru a vmíchejte bešamel. Nakonec lehce vmíchejte hrášek a máte hotovo.

Další recepty z pořadu Česko na talíři můžete sledovat v neděli v podvečer na Prima Family.

Autor:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.