VIDEO: Pohlreich radí, jak vyčistit zakalený vývar na polévku bílkem - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Pohlreich radí, jak vyčistit zakalený vývar na polévku bílkem

"Když vaříš kosti na vývar, pěnu musíš vždycky sebrat," vysvětluje Zdeněk Pohlreich amatérskému kuchaři, majiteli "jižanského" restaurantu u silnice mezi Českou Lípou a Novým Borem. A poradí, co s tím. Podobně jasno má i v tom, co a jak vylepšit na celé hospůdce, kde byste si rádi dali normální poctivý oběd.
Pohlreich radí, jak vyčistit zakalený vývar | (1:18) | video: TV Prima

Co na tom, že Rostislav Bachman, majitel restaurace Georgia, by hostům na Slunečné rád dělal americké steaky, jak se je naučil během svého desetiletého pobytu v Georgii. Tím v drsném kraji na severu Čech nikoho nedojme.

"Když si sem sednu a ty mi dáš kus dobře udělanýho masa, dobrou polévku, pořádnej řízek, tak to prostě stačí. Všichni chcete bejt světoví a ve výsledku jste všichni stejný. Proč máš tři polívky na meníčku? Udělej jednu, ale ta musí zvonit," radí Zdeněk Pohlreich v dalším pondělním dílu Ano, šéfe! na Primě.

Bílkovina z vaječných bílků na sebe krásně naváže sraženou bílkovinu z kostí a
Pohleich ukazuje, jak bude vývar po přecezení krásně čistý.

Bílkovina z vaječných bílků na sebe krásně naváže sraženou bílkovinu z kostí a vývar krásně vyčistí.

A hned si vezme hospodského do parády, aby věděl, jak má být pořádný vývar na polévku čirý. Ne "zakalený jako sviňa" jako vývar, který má Rosťa právě na sporáku. Bílkovina se z vařených kostí vysráží vždycky a je potřeba ji sebrat.

To Rosťa neudělal. "Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Pak se to nesmí zamíchat. Je potřeba si připravit cedník, kus plátna, vypnout to, nechat spadnout a podle šéfa pak vycedíte čistý vývar.

Na venkově hosté chtějí obyčejnou hospůdku s dobrým jídlem

Rosťa není zrovna "foodstylista", jeho kuchyně však dobrý základ má. Podle Pohlreicha mu však odhání hosty už jen honosný název "restaurant". Podle selského rozumu v malebné vísce zajde každý raději do hospůdky. Hosty nezajímá, že se v názvu skrývá kus nostalgie za deseti roky strávenými na jihu Spojených států. 

Goergia na Slunečné

Do vlasti se Rosťa vrátil jen kvůli malé dceři, která po rozchodu rodičů odjela s maminkou zpět do vlasti. Pak se za novým partnerem matky odstěhovaly o 400 km dál, takže Rosťa vidí dceru stejně jen tak dvakrát do roka. Nemá čas, sedm dní v týdnu tráví ve své hospodě, novou přítelkyni a syna také časově zanedbává. Přesto v nich má největší oporu.

Je jen na něm, jak si vychytá jídelníček tak, aby nabízel jednoduchá, ale lahodná jídla dostupná kapse obyčejných lidí. Jen tak se budou rádi vracet a on přestane mít deprese z toho, že od rána do večera čeká byť na jedinou objednávku.

Restaurační byznys umí být tvrdý, konstatuje šéf

Během natáčení na šéfa celý podnik působí jako ztracená varta, které se majitel věnuje se sympatickou buldočí odhodlaností. Podle uznávaného profíka navíc nevaří úplně nejhůř: "Jedna věc se tomu musí nechat: nesmrdí to chemií na sto honů a je vidět, že se někdo aspoň trochu snaží."

Ale Rosťa je ve skutečnosti bezradný: "Já jsem tady měl úplně jiný jídla, ale nakonec jsem zjistil, že chtěj ty český sračky, ty kaťáky, člověk se snaží jít naproti tomu trhu." Přitom ho vaření pořád strašně baví.

Zdeněk Pohlreich pomáhá ladit jídelníček majiteli hospůdky Georgia nezi Českou
Rostislav Bachman se Zdeňkem Pohlreichem trénují dialog mezi hostem a...
Zdeněk Pohlreich se snaží zapálenému kuchaři, ale nepříliš úspěšnému...

Jenže je na nule, na hospodu padly veškeré finance, které si v Americe vydělal. Dokonce už si musel i půjčit. A plat přítelkyně, zdravotní sestry v nemocnici, už je dlouho nad vodou neudrží. "Takhle tvrdý umí být restaurační byznys," konstatuje suše šéf a evidentně soucítí s kolegou, který v Americe prodal dům i loď, jen aby mohl vídat dceru.

"Aby mohla restaurace fungovat v takovéhle lokalitě, tak to musí být totální bomba." Šéfkuchař má jasno a vezme si vyhořelého nešťastníka do parády. Před vývěsním štítem ho donutí souhlasit, že jeho podnik není restaurant, ale hospůdka, a honosný nápis letí pryč.

Dotlačí ho i k nápaditějším nápisům na venkovní tabuli a donutí ho upravit otevírací dobu. "Chodíš sem od rána do večera jako soumar, od pondělí do neděle. Ve čtvrtek toho máš po krk, a v pátek a v sobotu, kdy by i na takovéhle vesnici mohl být nějakej kšeft, tak už jsi úplně vyřízenej," říká šéf a má starost o Rosťovo zdraví i rodinu. "Zapomeň na Georgii, vař normálně po sousedsku."

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025