Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Pohlreich radí, jak vyčistit zakalený vývar na polévku bílkem

aktualizováno 
"Když vaříš kosti na vývar, pěnu musíš vždycky sebrat," vysvětluje Zdeněk Pohlreich amatérskému kuchaři, majiteli "jižanského" restaurantu u silnice mezi Českou Lípou a Novým Borem. A poradí, co s tím. Podobně jasno má i v tom, co a jak vylepšit na celé hospůdce, kde byste si rádi dali normální poctivý oběd.

Co na tom, že Rostislav Bachman, majitel restaurace Georgia, by hostům na Slunečné rád dělal americké steaky, jak se je naučil během svého desetiletého pobytu v Georgii. Tím v drsném kraji na severu Čech nikoho nedojme.

"Když si sem sednu a ty mi dáš kus dobře udělanýho masa, dobrou polévku, pořádnej řízek, tak to prostě stačí. Všichni chcete bejt světoví a ve výsledku jste všichni stejný. Proč máš tři polívky na meníčku? Udělej jednu, ale ta musí zvonit," radí Zdeněk Pohlreich v dalším pondělním dílu Ano, šéfe! na Primě.

Bílkovina z vaječných bílků na sebe krásně naváže sraženou bílkovinu z kostí a
Pohleich ukazuje, jak bude vývar po přecezení krásně čistý.

Bílkovina z vaječných bílků na sebe krásně naváže sraženou bílkovinu z kostí a vývar krásně vyčistí.

A hned si vezme hospodského do parády, aby věděl, jak má být pořádný vývar na polévku čirý. Ne "zakalený jako sviňa" jako vývar, který má Rosťa právě na sporáku. Bílkovina se z vařených kostí vysráží vždycky a je potřeba ji sebrat.

To Rosťa neudělal. "Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa; a máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej," radí šéfkuchař.

Pak se to nesmí zamíchat. Je potřeba si připravit cedník, kus plátna, vypnout to, nechat spadnout a podle šéfa pak vycedíte čistý vývar.

Na venkově hosté chtějí obyčejnou hospůdku s dobrým jídlem

Rosťa není zrovna "foodstylista", jeho kuchyně však dobrý základ má. Podle Pohlreicha mu však odhání hosty už jen honosný název "restaurant". Podle selského rozumu v malebné vísce zajde každý raději do hospůdky. Hosty nezajímá, že se v názvu skrývá kus nostalgie za deseti roky strávenými na jihu Spojených států. 

Goergia na Slunečné

Do vlasti se Rosťa vrátil jen kvůli malé dceři, která po rozchodu rodičů odjela s maminkou zpět do vlasti. Pak se za novým partnerem matky odstěhovaly o 400 km dál, takže Rosťa vidí dceru stejně jen tak dvakrát do roka. Nemá čas, sedm dní v týdnu tráví ve své hospodě, novou přítelkyni a syna také časově zanedbává. Přesto v nich má největší oporu.

Je jen na něm, jak si vychytá jídelníček tak, aby nabízel jednoduchá, ale lahodná jídla dostupná kapse obyčejných lidí. Jen tak se budou rádi vracet a on přestane mít deprese z toho, že od rána do večera čeká byť na jedinou objednávku.

Restaurační byznys umí být tvrdý, konstatuje šéf

Během natáčení na šéfa celý podnik působí jako ztracená varta, které se majitel věnuje se sympatickou buldočí odhodlaností. Podle uznávaného profíka navíc nevaří úplně nejhůř: "Jedna věc se tomu musí nechat: nesmrdí to chemií na sto honů a je vidět, že se někdo aspoň trochu snaží."

Ale Rosťa je ve skutečnosti bezradný: "Já jsem tady měl úplně jiný jídla, ale nakonec jsem zjistil, že chtěj ty český sračky, ty kaťáky, člověk se snaží jít naproti tomu trhu." Přitom ho vaření pořád strašně baví.

Zdeněk Pohlreich pomáhá ladit jídelníček majiteli hospůdky Georgia nezi Českou
Rostislav Bachman se Zdeňkem Pohlreichem trénují dialog mezi hostem a...
Zdeněk Pohlreich se snaží zapálenému kuchaři, ale nepříliš úspěšnému...

Jenže je na nule, na hospodu padly veškeré finance, které si v Americe vydělal. Dokonce už si musel i půjčit. A plat přítelkyně, zdravotní sestry v nemocnici, už je dlouho nad vodou neudrží. "Takhle tvrdý umí být restaurační byznys," konstatuje suše šéf a evidentně soucítí s kolegou, který v Americe prodal dům i loď, jen aby mohl vídat dceru.

"Aby mohla restaurace fungovat v takovéhle lokalitě, tak to musí být totální bomba." Šéfkuchař má jasno a vezme si vyhořelého nešťastníka do parády. Před vývěsním štítem ho donutí souhlasit, že jeho podnik není restaurant, ale hospůdka, a honosný nápis letí pryč.

Dotlačí ho i k nápaditějším nápisům na venkovní tabuli a donutí ho upravit otevírací dobu. "Chodíš sem od rána do večera jako soumar, od pondělí do neděle. Ve čtvrtek toho máš po krk, a v pátek a v sobotu, kdy by i na takovéhle vesnici mohl být nějakej kšeft, tak už jsi úplně vyřízenej," říká šéf a má starost o Rosťovo zdraví i rodinu. "Zapomeň na Georgii, vař normálně po sousedsku."

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Neuklizený domov nedá spát třetině Čechů. Muže rozčilují rozházené hračky

Rozházené hračky jsou jedním z nejčastějším zdrojů domácích rozmíšek.

Podle průzkumu vyšlo najevo, že 49 % hádek doma způsobuje rozdílné vnímání toho, co je vlastně nepořádek. I když více...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Najdete na iDNES.cz