Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dva roky po konci žárovek se Češi nevyznají v teplotách a lumenech

aktualizováno 
Dva roky po ukončení výroby klasických žárovek se Češi v nových úsporných zdrojích orientují sice lépe, ale v posouzení některých klíčových parametrů stále váhají. Vyplývá to z tradičního průzkumu portálu eSvětlo.cz.

LED zdrojů je na trhu obrovské množství. Mají různé tvary i patice. | foto: Profimedia.cz

V první řadě se změnilo vnímání úsporných zdrojů světla. Letos jim důvěřuje už 84 % respondentů. O 11 % se také zlepšilo povědomí o životnosti úsporných zdrojů. Podle údajů portálu Češi při nákupu v současné době upřednostňují LED žárovku před úsporkou, a to v poměru 3:1.

Výrazně narostla neschopnost určit typ závitu, který doma lidé mají. Problém s jeho identifikací měla více než polovina respondentů. Je to zřejmě tím, že s příchodem více závitů na trh začíná řada Čechů tápat, jaký konkrétní závit doma vlastně mají. „Dříve se používaly prakticky pouze závity E14 a E27. Dnes jich je minimálně třikrát více, v průmyslové sféře i desetkrát více. Jestliže loni závit nepoznala pětina respondentů, letos to bylo přes polovinu,“ komentuje výsledky Michael Urban z portálu eSvětlo.cz

Podle průzkumu se lidé při nákupu řídí hlavně životností (69 %), cenou (64 %), značkou (59 %), výkonem (54 %), barvou světla (36 %) a designem (19 %). Právě barva světla je přitom jedním z klíčových ukazatelů vhodnosti umístění žárovky. Označení 2700 K na obalu znamená, že zdroj vyzařuje teplou bílou barvu, a nahrazuje tedy světlo oblíbené klasické žárovky. Tam, kde výrobce neurčuje přesnou barevnou teplotu, hrozí, že při nákupu více zdrojů se budou barevná podání lišit.

Průzkum prokázal, že pojem barevná teplota a kelvin stále neznají dvě třetiny Čechů. „To je sice o 6 % lepší výsledek než loni, ale celkově ho hodnotíme jako nedostačující," vysvětluje Urban.

Přepočty odpovídající normě Evropské unie

Přepočty odpovídající normě Evropské unie

Co znamená jednotka lumen (světelný tok) stále neví 53 % populace, loni to však bylo 88 %, znalosti se tedy lepší. „Dříve byli lidé zvyklí nakupovat podle výkonu ve wattech. Obvykle vybírali mezi 40, 60, 75 a 100wattovou žárovkou. Toto rozlišení je však u úsporných zdrojů nepoužitelné, dnes hraje prim světelný tok. S technologickým pokrokem navíc stále roste počet lumenů na watt, proto by se měli spotřebitelé rozhodovat hlavně na základě počtu lumenů. Může se totiž lehce stát, že spotřebitel ke své škodě upřednostní avizovaný počet wattů,“ upozorňuje Michael Urban.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Najdete na iDNES.cz