Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dva roky po konci žárovek se Češi nevyznají v teplotách a lumenech

aktualizováno 
Dva roky po ukončení výroby klasických žárovek se Češi v nových úsporných zdrojích orientují sice lépe, ale v posouzení některých klíčových parametrů stále váhají. Vyplývá to z tradičního průzkumu portálu eSvětlo.cz.

LED zdrojů je na trhu obrovské množství. Mají různé tvary i patice. | foto: Profimedia.cz

V první řadě se změnilo vnímání úsporných zdrojů světla. Letos jim důvěřuje už 84 % respondentů. O 11 % se také zlepšilo povědomí o životnosti úsporných zdrojů. Podle údajů portálu Češi při nákupu v současné době upřednostňují LED žárovku před úsporkou, a to v poměru 3:1.

Výrazně narostla neschopnost určit typ závitu, který doma lidé mají. Problém s jeho identifikací měla více než polovina respondentů. Je to zřejmě tím, že s příchodem více závitů na trh začíná řada Čechů tápat, jaký konkrétní závit doma vlastně mají. „Dříve se používaly prakticky pouze závity E14 a E27. Dnes jich je minimálně třikrát více, v průmyslové sféře i desetkrát více. Jestliže loni závit nepoznala pětina respondentů, letos to bylo přes polovinu,“ komentuje výsledky Michael Urban z portálu eSvětlo.cz

Podle průzkumu se lidé při nákupu řídí hlavně životností (69 %), cenou (64 %), značkou (59 %), výkonem (54 %), barvou světla (36 %) a designem (19 %). Právě barva světla je přitom jedním z klíčových ukazatelů vhodnosti umístění žárovky. Označení 2700 K na obalu znamená, že zdroj vyzařuje teplou bílou barvu, a nahrazuje tedy světlo oblíbené klasické žárovky. Tam, kde výrobce neurčuje přesnou barevnou teplotu, hrozí, že při nákupu více zdrojů se budou barevná podání lišit.

Průzkum prokázal, že pojem barevná teplota a kelvin stále neznají dvě třetiny Čechů. „To je sice o 6 % lepší výsledek než loni, ale celkově ho hodnotíme jako nedostačující," vysvětluje Urban.

Přepočty odpovídající normě Evropské unie

Přepočty odpovídající normě Evropské unie

Co znamená jednotka lumen (světelný tok) stále neví 53 % populace, loni to však bylo 88 %, znalosti se tedy lepší. „Dříve byli lidé zvyklí nakupovat podle výkonu ve wattech. Obvykle vybírali mezi 40, 60, 75 a 100wattovou žárovkou. Toto rozlišení je však u úsporných zdrojů nepoužitelné, dnes hraje prim světelný tok. S technologickým pokrokem navíc stále roste počet lumenů na watt, proto by se měli spotřebitelé rozhodovat hlavně na základě počtu lumenů. Může se totiž lehce stát, že spotřebitel ke své škodě upřednostní avizovaný počet wattů,“ upozorňuje Michael Urban.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.