Třetina vzorků prodaných ryb je v Americe falešná. Místo kanice pangas

  11:24aktualizováno  11:24
Ryby prodávané ve Spojených státech jsou často úmyslně chybně označené. Američtí zákazníci jsou tak nevědomky obětí "všeobecně rozšířeného podvodu s mořskými rybami", uvedla ve čtvrtek zpráva skupiny Oceana, která usiluje o ochranu světových oceánů. V

Záměny ryb se ve velkém množství případů týkají i sushi. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Plná třetina z více než 1 200 rybích vzorků, které vědci nasbírali, byla z jiného druhu, než jaký byl uvedený na obale, uvedla Oceana, z jejíž zprávy citovala agentura AFP. Svá zjištění zveřejnila v době, kdy v Evropě neutuchá skandál kolem milionů polotovarů, na nichž bylo koňské maso deklarováno jako hovězí.

Oceana uvedla, že nejčastěji špatně označovanými druhy ryb jsou v USA tuňák a parmice pruhovaná; ze 120 vzorků označených jako parmice bylo jen sedm opravdu z této ryby. "Koupit si mořské plody se pro americké zákazníky stalo hrou na náhodu," řekla Beth Lowellová z Oceany. "Ať žijete na Floridě nebo v Kansasu, před podvody s mořskými rybami není nikdo v bezpečí," dodala.

Dalším běžným druhem podvodů je označování levnějších, na farmách pěstovaných ryb za volně žijící druhy: například pangasius označený jako kanic či tilapie prodávaná jako parmice. Také na farmách chovaný losos je často vydávaný za dražšího lososa uloveného ve volné přírodě. Ryby ohrožené nadměrným lovem jsou také často označovány jako hojněji se vyskytující druhy, dodala Oceana.

Úplně největší loterií je podle zjištění skupiny koupě sushi: jeho dodavatelé uvedli jiné druhy ryb v celkem 74 procentech posuzovaných vzorků. V restauracích pak byly mořské ryby chybně označeny ve 38 procentech případů.

Kimberly Warnerová, hlavní autorka studie Oceany, uvedla, že tato zjištění jsou znepokojivá, protože zákazníci mají právo vědět, zač zaplatili. "Kromě toho, že jsou podvedeni, přicházejí mnozí zákazníci o právo vybírat si ryby podle zdravotních hledisek nebo s ohledem na ochranu životního prostředí a živočišných druhů," řekla Warnerová.

V Evropě začal potravinový skandál minulý měsíc v Británii a Irsku poté, co v jídle označeném jako hovězí burgery byla zjištěna koňská DNA. Od té doby se případ rozšířil po celém kontinentu a přesáhl až do Asie, odkud byla část chybně označených potravin dovezena.

Autoři: ,

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Najdete na iDNES.cz