Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Třetina vzorků prodaných ryb je v Americe falešná. Místo kanice pangas

  11:24aktualizováno  11:24
Ryby prodávané ve Spojených státech jsou často úmyslně chybně označené. Američtí zákazníci jsou tak nevědomky obětí "všeobecně rozšířeného podvodu s mořskými rybami", uvedla ve čtvrtek zpráva skupiny Oceana, která usiluje o ochranu světových oceánů. V

Záměny ryb se ve velkém množství případů týkají i sushi. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Plná třetina z více než 1 200 rybích vzorků, které vědci nasbírali, byla z jiného druhu, než jaký byl uvedený na obale, uvedla Oceana, z jejíž zprávy citovala agentura AFP. Svá zjištění zveřejnila v době, kdy v Evropě neutuchá skandál kolem milionů polotovarů, na nichž bylo koňské maso deklarováno jako hovězí.

Oceana uvedla, že nejčastěji špatně označovanými druhy ryb jsou v USA tuňák a parmice pruhovaná; ze 120 vzorků označených jako parmice bylo jen sedm opravdu z této ryby. "Koupit si mořské plody se pro americké zákazníky stalo hrou na náhodu," řekla Beth Lowellová z Oceany. "Ať žijete na Floridě nebo v Kansasu, před podvody s mořskými rybami není nikdo v bezpečí," dodala.

Dalším běžným druhem podvodů je označování levnějších, na farmách pěstovaných ryb za volně žijící druhy: například pangasius označený jako kanic či tilapie prodávaná jako parmice. Také na farmách chovaný losos je často vydávaný za dražšího lososa uloveného ve volné přírodě. Ryby ohrožené nadměrným lovem jsou také často označovány jako hojněji se vyskytující druhy, dodala Oceana.

Úplně největší loterií je podle zjištění skupiny koupě sushi: jeho dodavatelé uvedli jiné druhy ryb v celkem 74 procentech posuzovaných vzorků. V restauracích pak byly mořské ryby chybně označeny ve 38 procentech případů.

Kimberly Warnerová, hlavní autorka studie Oceany, uvedla, že tato zjištění jsou znepokojivá, protože zákazníci mají právo vědět, zač zaplatili. "Kromě toho, že jsou podvedeni, přicházejí mnozí zákazníci o právo vybírat si ryby podle zdravotních hledisek nebo s ohledem na ochranu životního prostředí a živočišných druhů," řekla Warnerová.

V Evropě začal potravinový skandál minulý měsíc v Británii a Irsku poté, co v jídle označeném jako hovězí burgery byla zjištěna koňská DNA. Od té doby se případ rozšířil po celém kontinentu a přesáhl až do Asie, odkud byla část chybně označených potravin dovezena.

Autoři: ,



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Mýty a fakta o nočním pomočování dětí
Mýty a fakta o nočním pomočování dětí

Podle odhadů trpí nočním pomočováním neboli enurézou asi pětina dětí ve věku 5 let, obtíže se však nevyhýbají ani starším jedincům. Rodiče často spoléhají na to, že „z toho dítě vyroste“, v horším případě děti trestají. Noční pomočování přitom může velmi negativně ovlivnit sebeúctu a duševní pohodu dítěte.

Najdete na iDNES.cz