Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třetina vzorků prodaných ryb je v Americe falešná. Místo kanice pangas

  11:24aktualizováno  11:24
Ryby prodávané ve Spojených státech jsou často úmyslně chybně označené. Američtí zákazníci jsou tak nevědomky obětí "všeobecně rozšířeného podvodu s mořskými rybami", uvedla ve čtvrtek zpráva skupiny Oceana, která usiluje o ochranu světových oceánů. V

Záměny ryb se ve velkém množství případů týkají i sushi. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Plná třetina z více než 1 200 rybích vzorků, které vědci nasbírali, byla z jiného druhu, než jaký byl uvedený na obale, uvedla Oceana, z jejíž zprávy citovala agentura AFP. Svá zjištění zveřejnila v době, kdy v Evropě neutuchá skandál kolem milionů polotovarů, na nichž bylo koňské maso deklarováno jako hovězí.

Oceana uvedla, že nejčastěji špatně označovanými druhy ryb jsou v USA tuňák a parmice pruhovaná; ze 120 vzorků označených jako parmice bylo jen sedm opravdu z této ryby. "Koupit si mořské plody se pro americké zákazníky stalo hrou na náhodu," řekla Beth Lowellová z Oceany. "Ať žijete na Floridě nebo v Kansasu, před podvody s mořskými rybami není nikdo v bezpečí," dodala.

Dalším běžným druhem podvodů je označování levnějších, na farmách pěstovaných ryb za volně žijící druhy: například pangasius označený jako kanic či tilapie prodávaná jako parmice. Také na farmách chovaný losos je často vydávaný za dražšího lososa uloveného ve volné přírodě. Ryby ohrožené nadměrným lovem jsou také často označovány jako hojněji se vyskytující druhy, dodala Oceana.

Úplně největší loterií je podle zjištění skupiny koupě sushi: jeho dodavatelé uvedli jiné druhy ryb v celkem 74 procentech posuzovaných vzorků. V restauracích pak byly mořské ryby chybně označeny ve 38 procentech případů.

Kimberly Warnerová, hlavní autorka studie Oceany, uvedla, že tato zjištění jsou znepokojivá, protože zákazníci mají právo vědět, zač zaplatili. "Kromě toho, že jsou podvedeni, přicházejí mnozí zákazníci o právo vybírat si ryby podle zdravotních hledisek nebo s ohledem na ochranu životního prostředí a živočišných druhů," řekla Warnerová.

V Evropě začal potravinový skandál minulý měsíc v Británii a Irsku poté, co v jídle označeném jako hovězí burgery byla zjištěna koňská DNA. Od té doby se případ rozšířil po celém kontinentu a přesáhl až do Asie, odkud byla část chybně označených potravin dovezena.

Autoři: ,




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.