Kdy půjde klíč do důchodu? Možná ho nahradí elektronický zámek

aktualizováno 
Chytré elektronické zámky mají proti obyčejným mnoho předností. Dveře jimi otevřete na dálku, když zapomenete zamknout, udělají to za vás. Zatím jsou však dost drahé.

Chytrý zámek ENTR se ovládá mobilem, otiskem prstů nebo dálkovým ovládáním. | foto: Mul-T-Lock

Elektronizace zámků postupuje nenápadně. Začalo to jednoduchými doplňky, jako je mluvítko u vchodových dveří nebo elektrický zámek, jehož pomocí můžete vpustit návštěvu. Pak zámečníci přidali kameru u vchodových dveří, abyste vždy věděli, kdo na vás zvoní. Luxus vám přinese elektronické kukátko, takže se už nemusíte ani natahovat ke dveřím.

Fotogalerie

Jenže to se pořád ještě pohybujeme u klasických zámků. Už nějaký pátek si však zvykáme na čipy, které nám v bytových domech otevírají vstupní dveře, různé přístupové systémy v zaměstnání, kdy vás kartička pustí jen tam, kam vám zaměstnavatel dovolí.

Elektronizace zámků souvisí i s elektronizací domácností. Navíc se s elektronickými přístupovými systémy často setkáváme nejdříve v práci a pokud usoudíme, že vše funguje, jsme náchylnější podobné řešení vyzkoušet i doma.

„Máme zkušenost, že si člověk pořídí chytrý zámek nejprve do kanceláře a během měsíce ho má doma i na dveřích na zahradu. Pak se zmíní u přátel, což vyvolává dominový efekt. Řešení je velice univerzální a flexibilní a je určeno do již existujících dveří,“ popisuje nejběžnější model chování Jan Pospíchal ze společnosti Mul-T-Lock, která vyrábí elektronický zámek Mul-T-Lock ENTR.

Jen aby nedošlo k záměně: tentýž zámek pod názvem FAB ENTR se vyrábí i v Rychnově pod Kněžnou. O zámku jsme podrobně psali ZDE. Za jeho vznikem stojí vývojáři z Mul-T-Lock Company, kteří na vývoji technologie pracovali čtyři roky. Jejich technologické řešení je na tak vysoké úrovni, že jej převzala celá rodina ASSA ABLOY, světový dodavatel inteligentních řešení a zabezpečení, a nabízí jej zákazníkům pod různými lokálními značkami.

Je otázkou, zda a kdy elektronické zámky postupně vytlačí ty klasické. „Jde o přirozenou generační výměnu. Každý, kdo dělá systémy generálního klíče, bude v nejbližších letech dělat, nebo už dělá, elektronické přístupové systémy,“ říká Ladislav Kratochvíl, prezident Asociace zámkových a klíčových služeb České republiky.

Kódovací kliku naprogramujete na vlastní PIN.

Kódovací kliku naprogramujete na vlastní PIN.

Klika Ola, která otevírá zámek otiskem prstu.

Klika Ola, která otevírá zámek otiskem prstu.

„Pokud by se zámečník nepřizpůsobil, ztrácí velkou část potenciálních zákazníků. Mluvíme o takzvaných hybridních zámečnictvích, která již implementovala do svého portfolia přístupové systémy, elektronická kukátka, kódovací kliky,“ vysvětluje.

Elektronizace zámků – v současné době označovaná názvem mechatronika – je prostě stále více se rozvíjejícím trendem v zabezpečení objektů. Propojení elektroniky s mechanickými prvky přináší nové možnosti pro uživatele v ovládání těchto prvků, monitoringu a snadné možnosti zablokování nebo přenastavení mechatronických prvků.

Společnosti zabývající se vývojem a prodejem elektronických zámků vycházejí z toho, že podíl elektronických řešení pomalu, ale jistě roste. „Segment elektronických zámků a přístupových systémů (nejen rezidenční výstavba, ale i projektová výstavba) roste každým rokem zhruba o 5 procent. V České republice kopírujeme tento trend a v rámci evropských zemí patříme spíše k těm pokrokovějším,“ tvrdí Jan Pospíchal.

Problém je prozatím ve vysokých cenách. Jestli například za kódovací kliku dáte za 4 000 korun, tak většina lidí zvolí méně komfortní řešení a zamkne za sebou ručně. Totéž se týká řešení ENTR. Pokud už někdo koncipuje své bydlení jako inteligentní, 12 tisíc korun za chytrý zámek ho nebude mrzet. Ale k náhradě starého zámku jej využijí asi jen technologičtí nadšenci.

Ale když si vzpomenete, že mobilní telefon kdysi stál skoro sto tisíc a dnes ho mají děti pomalu už od první třídy, lze předpokládat, že podobný pokles cen zažijí i inteligentní zámky. A třeba se směr bude ubírat ještě jinudy: například cestou, kterou zvolil zámek Ola, který zužuje veškerý zamykací mechanismus do jediného otisku prstu, s mobily a dálkovým ovládáním vůbec nepočítá.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Další z rubriky

Amerika i Petrovice. Nejnovější příspěvky z oblíbeného místa pro relaxaci

Jednou za rok vyjíždím do USA, kde strávíme jednu až dvě noci u Grand Canyonu....

Když jsme vyhlašovali soutěž Nejlepší místo pro relaxaci o infrasaunu, vycházeli jsme z toho, že tradičně relaxujeme u...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Když michelinský inspektor nenajde v podniku šéfa, je zle, tvrdí šéfkuchař Pospíšil

První český michelinský kuchař Pavel Pospíšil v diskusním pořadu iDNES.cz...

Legendární kuchař Pavel Pospíšil vzpomíná, jak se vyvíjela jeho kuchařská kariéra i na cestu k prestižnímu...

Najdete na iDNES.cz