Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdy půjde klíč do důchodu? Možná ho nahradí elektronický zámek

aktualizováno 
Chytré elektronické zámky mají proti obyčejným mnoho předností. Dveře jimi otevřete na dálku, když zapomenete zamknout, udělají to za vás. Zatím jsou však dost drahé.

Chytrý zámek ENTR se ovládá mobilem, otiskem prstů nebo dálkovým ovládáním. | foto: Mul-T-Lock

Elektronizace zámků postupuje nenápadně. Začalo to jednoduchými doplňky, jako je mluvítko u vchodových dveří nebo elektrický zámek, jehož pomocí můžete vpustit návštěvu. Pak zámečníci přidali kameru u vchodových dveří, abyste vždy věděli, kdo na vás zvoní. Luxus vám přinese elektronické kukátko, takže se už nemusíte ani natahovat ke dveřím.

Fotogalerie

Jenže to se pořád ještě pohybujeme u klasických zámků. Už nějaký pátek si však zvykáme na čipy, které nám v bytových domech otevírají vstupní dveře, různé přístupové systémy v zaměstnání, kdy vás kartička pustí jen tam, kam vám zaměstnavatel dovolí.

Elektronizace zámků souvisí i s elektronizací domácností. Navíc se s elektronickými přístupovými systémy často setkáváme nejdříve v práci a pokud usoudíme, že vše funguje, jsme náchylnější podobné řešení vyzkoušet i doma.

„Máme zkušenost, že si člověk pořídí chytrý zámek nejprve do kanceláře a během měsíce ho má doma i na dveřích na zahradu. Pak se zmíní u přátel, což vyvolává dominový efekt. Řešení je velice univerzální a flexibilní a je určeno do již existujících dveří,“ popisuje nejběžnější model chování Jan Pospíchal ze společnosti Mul-T-Lock, která vyrábí elektronický zámek Mul-T-Lock ENTR.

Jen aby nedošlo k záměně: tentýž zámek pod názvem FAB ENTR se vyrábí i v Rychnově pod Kněžnou. O zámku jsme podrobně psali ZDE. Za jeho vznikem stojí vývojáři z Mul-T-Lock Company, kteří na vývoji technologie pracovali čtyři roky. Jejich technologické řešení je na tak vysoké úrovni, že jej převzala celá rodina ASSA ABLOY, světový dodavatel inteligentních řešení a zabezpečení, a nabízí jej zákazníkům pod různými lokálními značkami.

Je otázkou, zda a kdy elektronické zámky postupně vytlačí ty klasické. „Jde o přirozenou generační výměnu. Každý, kdo dělá systémy generálního klíče, bude v nejbližších letech dělat, nebo už dělá, elektronické přístupové systémy,“ říká Ladislav Kratochvíl, prezident Asociace zámkových a klíčových služeb České republiky.

Kódovací kliku naprogramujete na vlastní PIN.

Kódovací kliku naprogramujete na vlastní PIN.

Klika Ola, která otevírá zámek otiskem prstu.

Klika Ola, která otevírá zámek otiskem prstu.

„Pokud by se zámečník nepřizpůsobil, ztrácí velkou část potenciálních zákazníků. Mluvíme o takzvaných hybridních zámečnictvích, která již implementovala do svého portfolia přístupové systémy, elektronická kukátka, kódovací kliky,“ vysvětluje.

Elektronizace zámků – v současné době označovaná názvem mechatronika – je prostě stále více se rozvíjejícím trendem v zabezpečení objektů. Propojení elektroniky s mechanickými prvky přináší nové možnosti pro uživatele v ovládání těchto prvků, monitoringu a snadné možnosti zablokování nebo přenastavení mechatronických prvků.

Společnosti zabývající se vývojem a prodejem elektronických zámků vycházejí z toho, že podíl elektronických řešení pomalu, ale jistě roste. „Segment elektronických zámků a přístupových systémů (nejen rezidenční výstavba, ale i projektová výstavba) roste každým rokem zhruba o 5 procent. V České republice kopírujeme tento trend a v rámci evropských zemí patříme spíše k těm pokrokovějším,“ tvrdí Jan Pospíchal.

Problém je prozatím ve vysokých cenách. Jestli například za kódovací kliku dáte za 4 000 korun, tak většina lidí zvolí méně komfortní řešení a zamkne za sebou ručně. Totéž se týká řešení ENTR. Pokud už někdo koncipuje své bydlení jako inteligentní, 12 tisíc korun za chytrý zámek ho nebude mrzet. Ale k náhradě starého zámku jej využijí asi jen technologičtí nadšenci.

Ale když si vzpomenete, že mobilní telefon kdysi stál skoro sto tisíc a dnes ho mají děti pomalu už od první třídy, lze předpokládat, že podobný pokles cen zažijí i inteligentní zámky. A třeba se směr bude ubírat ještě jinudy: například cestou, kterou zvolil zámek Ola, který zužuje veškerý zamykací mechanismus do jediného otisku prstu, s mobily a dálkovým ovládáním vůbec nepočítá.

Autoři:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.