Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Žampiony jak je neznáte

  9:00aktualizováno  9:00
Žampiony se pěstují již od 17. století. Kdo by chtěl vidět, jak žampiony tehdy vypadaly, možná by se divil.

Hnědé žampióny | foto: shutterstock.com

Kloboučky žampionů nebyly bílé, ale hnědé nebo krémové. Teprve před 70 lety se začaly pěstovat také bílé kmeny žampionu. Uměle se pěstovaly klony žampionů vybrané z přírody, protože v té době se šlechtilo tzv. výběrem.

A výběrem byl také zaveden do kultury r. 1927 bílý kmen žampionu. Tak se postupně začaly pěstovat kmeny s různě zbarveným kloboukem od bílé či krémové až po tmavohnědou.

. Víte, že...

Výhoda pěstování hnědých kmenů je ta, že vydrží déle než kmeny bílé.

Hnědé žampiony bývají chuťově mnohem výraznější.

Pěstování obou kmenů se od sebe nijak neliší.

Hnědé žampiony jsou více odolné proti napadení zelenou plísní.


V Evropě měly jednotlivé národy tradičně v oblibě žampiony s různou barvou klobouku. Maďaři, Italové a Francouzi dávali přednost převážně hnědým kmenům. Angličané a Němci bílým.

Časem se ale rozšířila do všech zemí Evropy konzumace bílých kmenů. Měly prvotřídní vzhled, dosahovaly vysokých výnosů a jejich cena byla velmi nízká, čehož nešlo dosáhnout u hnědých kmenů.
V současnosti se ve většině evropských zemích - až na výjimky - pěstují bílé kmeny žampionu.

Ukazuje se také, že hnědé kmeny nejsou tak vnímavé vůči největšímu škůdci žampionových kultur současnosti - zelené plísni. Kmeny jsou také rezistentní vůči bakterióze. V případě infekce se objevují na zárodcích fialové skvrny.sph

USA

Sortiment výrobků z hnědých žampionů je velmi široký. Drobné uzavřené plodnice hnědých kmenů nazývají Cremini a velké otevřené klobouky bez třeňů se nazývají Portabella. 

Západní Evropa

V západní Evropě jsou pěstitelé bio, kteří se zaměřují zejména na pěstování hnědých žampionů. Jejich cena je však poměrně vysoká.

Vlastní pěstování

Hnědé kmeny se od pěstování těch bílých mnoho neliší. Sklizňové vlny bývají delší než u bílých, u kterých vlny následují v týdenním odstupu. Kmeny se liší intenzitou hnědého zbarvení.

Hnědá barva bývá ovlivněna také vlhkostí vzduchu v pěstírně. Při vyšší vlhkosti vzduchu je barva klobouků tmavší.

Autoři:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.
FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.