Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Žampiony jak je neznáte

  9:00aktualizováno  9:00
Žampiony se pěstují již od 17. století. Kdo by chtěl vidět, jak žampiony tehdy vypadaly, možná by se divil.

Hnědé žampióny | foto: shutterstock.com

Kloboučky žampionů nebyly bílé, ale hnědé nebo krémové. Teprve před 70 lety se začaly pěstovat také bílé kmeny žampionu. Uměle se pěstovaly klony žampionů vybrané z přírody, protože v té době se šlechtilo tzv. výběrem.

A výběrem byl také zaveden do kultury r. 1927 bílý kmen žampionu. Tak se postupně začaly pěstovat kmeny s různě zbarveným kloboukem od bílé či krémové až po tmavohnědou.

. Víte, že...

Výhoda pěstování hnědých kmenů je ta, že vydrží déle než kmeny bílé.

Hnědé žampiony bývají chuťově mnohem výraznější.

Pěstování obou kmenů se od sebe nijak neliší.

Hnědé žampiony jsou více odolné proti napadení zelenou plísní.


V Evropě měly jednotlivé národy tradičně v oblibě žampiony s různou barvou klobouku. Maďaři, Italové a Francouzi dávali přednost převážně hnědým kmenům. Angličané a Němci bílým.

Časem se ale rozšířila do všech zemí Evropy konzumace bílých kmenů. Měly prvotřídní vzhled, dosahovaly vysokých výnosů a jejich cena byla velmi nízká, čehož nešlo dosáhnout u hnědých kmenů.
V současnosti se ve většině evropských zemích - až na výjimky - pěstují bílé kmeny žampionu.

Ukazuje se také, že hnědé kmeny nejsou tak vnímavé vůči největšímu škůdci žampionových kultur současnosti - zelené plísni. Kmeny jsou také rezistentní vůči bakterióze. V případě infekce se objevují na zárodcích fialové skvrny.sph

USA

Sortiment výrobků z hnědých žampionů je velmi široký. Drobné uzavřené plodnice hnědých kmenů nazývají Cremini a velké otevřené klobouky bez třeňů se nazývají Portabella. 

Západní Evropa

V západní Evropě jsou pěstitelé bio, kteří se zaměřují zejména na pěstování hnědých žampionů. Jejich cena je však poměrně vysoká.

Vlastní pěstování

Hnědé kmeny se od pěstování těch bílých mnoho neliší. Sklizňové vlny bývají delší než u bílých, u kterých vlny následují v týdenním odstupu. Kmeny se liší intenzitou hnědého zbarvení.

Hnědá barva bývá ovlivněna také vlhkostí vzduchu v pěstírně. Při vyšší vlhkosti vzduchu je barva klobouků tmavší.

Autoři:

Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

(Ilustrační foto)

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

emimino-diskuse
emimino-diskuse

Je fajn si občas s někým popovídat o tom, co vás trápí. S námi v tom nejste sami.

Najdete na iDNES.cz