Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zanesenou nasucho položenou terasu musíte rozebrat nebo vyčistit wapkou

aktualizováno 
Spáry v nasucho pokládané terase mají po letech tendenci zanášet se prachem a pískem. Kdo ji preventivně jednou za rok nevyčistí tlakem vody ze zahradní hadice, musí ji rozebrat a vyčistit.

Výška terčů se nastavuje kroužky a podložkami | foto: Marek Burza

Moderní dlažby pokládané takzvaně nasucho jsou velmi odolné proti poškození hydroizolací. Tím, že se pokládají na terče, vzniká pod nimi mezera a nejsou klasicky zaspárované. Mezery se ale postupně zanášejí prachem. Kdo je nečistí pravidelně, vyraší mu tam mech, pampelišky nebo tráva, takže dlažbu musí kus po kusu rozebrat a vyčistit. Anebo ji zkusit vyčistit tlakovou vodou.

Proč se pokládá nasucho

Podložky lze postupně přidávat, takže podklad je vyspádovaný, ale dlažba vodorovná

Podložky lze postupně přidávat, takže podklad je vyspádovaný, ale dlažba vodorovná

Nasucho pokládané dlažby se v českém stavebnictví začaly používat ve větší míře teprve po revoluci. Oproti klasické skladbě terasy mají tu výhodu, že nejsou tak náchylné k popraskání vlivem rozdílné tepelné roztažnosti podkladního betonu a lepené dlažby. To je důležité zejména tam, kde jsou pod terasou obytné prostory.

V praxi skladba vypadá tak, že se na tepelnou izolaci a betonový potěr nanese hydroizolace, pak geotextilie, na ni se kladou plastové či gumové terče nesoucí čtverce či obdélníky betonové dlažby. Kdyby se izolace porušila, nemusí se kvůli opravě rozbít celá terasa včetně dlaždic na povrchu. Jen se rozebere, hydroizolace se "zavaří" a dlaždice se položí na původní místo.

Na nasucho pokládané dlažbě je třeba dávat pozor, aby se nečistoty nedostávaly do mezer

Na nasucho pokládané dlažbě je třeba dávat pozor, aby se nečistoty nedostávaly do mezer

Tento systém má jedinou vadu: na podobných terasách se nedoporučuje chodit v zablácených botách, ze kterých odpadají kusy hlíny. Stejně tak například při přesazování rostlin je třeba dávat velký pozor, hlína se snadno dostane do spár. Ale i při "suchém" používání se z ovzduší dostává na terasu prach a semena rostlin, takže není vzácností, když mnohde na jaře vyraší v dlažbě tráva.

Čistit pravidelně jednou za rok

Pokládat lze i obdélníkový formát

Pokládat lze i obdélníkový formát

Mnoho stavebních firem uživatelům neřekne, jak se o dlažbu starat. Výrobci obecně doporučují jedenkrát za rok vystříkat spáry zahradní hadicí. Při běžném dešti, nebo dokonce i bouřce totiž nikdy není proud vody takový, aby smyl veškeré nečistoty, které se zachytily hlavně v oblasti rohů sousedních dlaždic držících na společném terčíku.

U velkých nánosů už ale možná zahradní hadice nepomůže. Pak je ideální trpělivě dlaždici po dlaždici vyjmout a vyčistit. Komu se nechce do takové zdlouhavé "operace", měl by alespoň mechanicky odstranit nánosy z nejhoršího. A nakonec terasu vyčistit tlakovou vodou. Ceny půjčovného za tlakový čistič se pohybují od 300 do 500 korun, kauce je tři až pět tisíc korun.

Mech lze i mechanicky vyrýpnout

Mech lze i mechanicky vyrýpnout

"Tendence k zarůstání je hodně odlišná i podle zaslunění terasy. Tam, kde se hodně drží stín, a navíc je to pod střechou, se podobný problém může objevovat, proto je třeba jednou začas spáry vyčistit," potvrzuje František Brázda ze stavební firmy Univers.

Nebezpečí zanášení podle něho ovlivňují i další faktory. Daleko více se zanáší dlažba tam, kde se na terasu dostává listí z vysokých stromů. Zvláště na podzim listy rychle uschnou tak, že se z nich stane drť, kterou vítr sfoukne do spáry; stane se tak základem pro tvorbu příštího humusu.

Kroužky se vyrábějí s trny vymezující mezery mezi jednotlivými dlaždicemi

Kroužky se vyrábějí s trny vymezující mezery mezi jednotlivými dlaždicemi

Rychlost proudění vody pod dlažbou a schopnost samočištění ovlivňuje i šířka spáry ve dlažbě. Většina výrobců nabízí terče s trny vymezujícími vzdálenost mezi jednotlivými dlaždicemi na 4 nebo 6 mm. U větších formátů se obvykle volí širší spára a naopak. Širší spára přispívá k lepšímu proudění vody a samočištění.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz