Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zanesenou nasucho položenou terasu musíte rozebrat nebo vyčistit wapkou

aktualizováno 
Spáry v nasucho pokládané terase mají po letech tendenci zanášet se prachem a pískem. Kdo ji preventivně jednou za rok nevyčistí tlakem vody ze zahradní hadice, musí ji rozebrat a vyčistit.

Výška terčů se nastavuje kroužky a podložkami | foto: Marek Burza

Moderní dlažby pokládané takzvaně nasucho jsou velmi odolné proti poškození hydroizolací. Tím, že se pokládají na terče, vzniká pod nimi mezera a nejsou klasicky zaspárované. Mezery se ale postupně zanášejí prachem. Kdo je nečistí pravidelně, vyraší mu tam mech, pampelišky nebo tráva, takže dlažbu musí kus po kusu rozebrat a vyčistit. Anebo ji zkusit vyčistit tlakovou vodou.

Proč se pokládá nasucho

Podložky lze postupně přidávat, takže podklad je vyspádovaný, ale dlažba vodorovná

Podložky lze postupně přidávat, takže podklad je vyspádovaný, ale dlažba vodorovná

Nasucho pokládané dlažby se v českém stavebnictví začaly používat ve větší míře teprve po revoluci. Oproti klasické skladbě terasy mají tu výhodu, že nejsou tak náchylné k popraskání vlivem rozdílné tepelné roztažnosti podkladního betonu a lepené dlažby. To je důležité zejména tam, kde jsou pod terasou obytné prostory.

V praxi skladba vypadá tak, že se na tepelnou izolaci a betonový potěr nanese hydroizolace, pak geotextilie, na ni se kladou plastové či gumové terče nesoucí čtverce či obdélníky betonové dlažby. Kdyby se izolace porušila, nemusí se kvůli opravě rozbít celá terasa včetně dlaždic na povrchu. Jen se rozebere, hydroizolace se "zavaří" a dlaždice se položí na původní místo.

Na nasucho pokládané dlažbě je třeba dávat pozor, aby se nečistoty nedostávaly do mezer

Na nasucho pokládané dlažbě je třeba dávat pozor, aby se nečistoty nedostávaly do mezer

Tento systém má jedinou vadu: na podobných terasách se nedoporučuje chodit v zablácených botách, ze kterých odpadají kusy hlíny. Stejně tak například při přesazování rostlin je třeba dávat velký pozor, hlína se snadno dostane do spár. Ale i při "suchém" používání se z ovzduší dostává na terasu prach a semena rostlin, takže není vzácností, když mnohde na jaře vyraší v dlažbě tráva.

Čistit pravidelně jednou za rok

Pokládat lze i obdélníkový formát

Pokládat lze i obdélníkový formát

Mnoho stavebních firem uživatelům neřekne, jak se o dlažbu starat. Výrobci obecně doporučují jedenkrát za rok vystříkat spáry zahradní hadicí. Při běžném dešti, nebo dokonce i bouřce totiž nikdy není proud vody takový, aby smyl veškeré nečistoty, které se zachytily hlavně v oblasti rohů sousedních dlaždic držících na společném terčíku.

U velkých nánosů už ale možná zahradní hadice nepomůže. Pak je ideální trpělivě dlaždici po dlaždici vyjmout a vyčistit. Komu se nechce do takové zdlouhavé "operace", měl by alespoň mechanicky odstranit nánosy z nejhoršího. A nakonec terasu vyčistit tlakovou vodou. Ceny půjčovného za tlakový čistič se pohybují od 300 do 500 korun, kauce je tři až pět tisíc korun.

Mech lze i mechanicky vyrýpnout

Mech lze i mechanicky vyrýpnout

"Tendence k zarůstání je hodně odlišná i podle zaslunění terasy. Tam, kde se hodně drží stín, a navíc je to pod střechou, se podobný problém může objevovat, proto je třeba jednou začas spáry vyčistit," potvrzuje František Brázda ze stavební firmy Univers.

Nebezpečí zanášení podle něho ovlivňují i další faktory. Daleko více se zanáší dlažba tam, kde se na terasu dostává listí z vysokých stromů. Zvláště na podzim listy rychle uschnou tak, že se z nich stane drť, kterou vítr sfoukne do spáry; stane se tak základem pro tvorbu příštího humusu.

Kroužky se vyrábějí s trny vymezující mezery mezi jednotlivými dlaždicemi

Kroužky se vyrábějí s trny vymezující mezery mezi jednotlivými dlaždicemi

Rychlost proudění vody pod dlažbou a schopnost samočištění ovlivňuje i šířka spáry ve dlažbě. Většina výrobců nabízí terče s trny vymezujícími vzdálenost mezi jednotlivými dlaždicemi na 4 nebo 6 mm. U větších formátů se obvykle volí širší spára a naopak. Širší spára přispívá k lepšímu proudění vody a samočištění.

Autor:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.