Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zapáchají-li vaše dolary, vyperte je ručně ve vlažné vodě nebo v pračce

  13:01aktualizováno  13:01
Postup praní špinavých peněz mají dokonale zvládnutý v Zimbabwe. Bankovky v hodnotě jednoho, dvou, pěti a deseti dolarů jsou na zdejších trzích i v restauracích nejoblíbenější, lidé je ale nosí v ponožkách či ve spodním prádle, proto často zapáchají. Běžně je tedy perou spolu s prádlem.
Špinavé či zapáchající dolary lze jednoduše vyprat. Ilustrační foto

Špinavé či zapáchající dolary lze jednoduše vyprat. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Cyklus pračky trvá 45 minut a zelená podobizna George Washingtona se vynoří mnohem čistší než předtím. To je způsob, jakým se v Zimbabwe perou špinavé peníze a nijak jim neuškodí.

Vyprat a sušit se dají společně s prádlem

Podle Alexe Mupondiho, zaměstnance prádelny v Harare, je výsledek okamžitě patrný. Někteří obchodníci, jako například Jackie Dubeová, která vlastní malý obchůdek s oblečením a domácími potřebami, ale zatím svoje bankovky neperou.

"Je to časově náročné," stěžuje si Dubeová, která ale přiznává, že špinavé peníze jsou pro ni problém. "Těch nejhorších se hned zbavím při vydávání drobných," prozradila.

Neslepovat, nespravovat, nečistit chemicky

V zemi se americký dolar již dlouho používá jako neoficiální měna a životní cyklus jedné bankovky tam výrazně překračuje dobu běžnou v USA. Americký Federální rezervní systém zničí ročně na 7 tisíc tun opotřebovaných bankovek.

Dolarová bankovka je v USA v oběhu přibližně 20 měsíců, tedy dobu výrazně nižší než její běžná existence na africkém kontinentu. Ta dosahuje několika let.

Větší bankovky, které do Zimbabwe přicházejí přes africké banky, obvykle nejsou příliš opotřebovány. Platidla v hodnotě jednoho, dvou, pěti a deseti dolarů jsou ale nejoblíbenější. Na venkovských trzích, v restauracích a na autobusových zastávkách se jimi platí, dokud se nerozpadnou.

Banky a většina obchodů nepřijímají potrhané nebo lepicí páskou vyspravené bankovky. Zimbabwané proto doporučují ruční praní ve vlažné vodě. Praní v pračce prý papíru s příměsí bavlny také příliš neuškodí. Nedoporučují ale chemické čištění, po kterém příliš vybledne jejich charakteristická zelená barva.

Autor:




Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.