Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

aktualizováno 
Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal tip na neobvyklou vaječnou snídani.

Je to klasika, začít ráno vajíčky. Nemusí to být dusivé natvrdo uvařené nebo klasické míchané vejce. Zdeněk Pohlreich nabízí trochu sofistikovanější způsob. Připraví zapečená vejce s parmezánem a ančovičkami.

Princip je jednoduchý. Rozšleháte dvě vejce, Pohlreich do nich přidá navíc ještě jeden žloutek, by si dopřál podle vlastních slov trochu luxusu. Pak do nich nakrájí ančovičky. „Jestli vám vadí, že jsou ty ryby moc slané, jednoduše je můžete vymáčet ve vodě, tím slanost zmírníte,“ radí. Pak stačí přidat jen trochu pepře, hořčice a smetany.

Fotogalerie

Pokrm se servíruje v zapékací misce, jaká se používá například na cibulačku. Vymažete ji máslem a vysypete parmezánem. Pak do misky opatrně vyklepněte jedno vajíčko a naběračkou přelijete rozšlehanou směsí.

Normální by bylo, kdybyste teď dali směs zapéct. Jenže kuchař to raději udělá jinak. „Vejce jsou strašně choulostivá na převaření. A kdybychom ta vejce dali do trouby rozpálené například na 170 stupňů, začaly by se péct a srážet. Jenže my chceme, aby se vařily pěkně zvolna,“ vysvětluje.

Proto misku s vejci umístí do větší nádoby a do poloviny je zalije horkou vodou. „Ta vody z logiky věci nemůže být teplejší než 100 °C,“ komentuje a obě mísy vloží do rozpálené trouby. „Idea je taková, aby ta rozmíchaná vejce pěkně ztuhla a ten žloutek ve středu zůstal ještě polotekutý,“ říká. Proto se vyplatí celý proces hlídat, aby vejce člověk „nepřetáhl“.

Aby porce dobře vypadaly při podávání, nesmí chybět kousek zeleného – pažitky nebo petrželky. „A tohle stojí za to, abyste si o Velikonocích trochu přivstali,“ je spokojen kuchař.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Další z rubriky

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Amerika i Petrovice. Nejnovější příspěvky z oblíbeného místa pro relaxaci

Jednou za rok vyjíždím do USA, kde strávíme jednu až dvě noci u Grand Canyonu....

Když jsme vyhlašovali soutěž Nejlepší místo pro relaxaci o infrasaunu, vycházeli jsme z toho, že tradičně relaxujeme u...

Najdete na iDNES.cz