Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pastýřský koláč měl být jídlo ze zbytků, teď je z něj superpochoutka

aktualizováno 
Shepherds pie je směs mletého masa zapečená v troubě s bramborovou kaší. Původní anglický a irský recept ctil zákon spotřebovávání zbytků z kuchyně, v dnešním moderním pojetí se však připravuje z čerstvých surovin.

V provedení kuchaře Tomáš Vobořila z pražské restaurace Podolka, který miluje bylinky, pak dokonce může připomínat středomořskou kuchyni. Základ je totiž podobný klasickému italskému ragú z mletého masa.

Pokud jednou ochutnáte, založíte si tento recept do desek se „zlatými“ recepty. Je jednoduchý, celý proces i se zapečením trvá maximálně do hodinky. Odvážili jsme se dokonce pronést kacířskou myšlenku, že tím, jak se koláč krájí, a vznikne tak kompletní porce i s bramborami, byl by to potenciální favorit pro krabičkový oběd přinesený z domova. To Vobořila pobouřilo, protože představa, že by někdo jedl něco ohřátého z mikrovlnky ho netěší. Nicméně ne každý má na pracovišti restauraci s čerstvým a zdravým jídlem.

Fotogalerie

Na pekáček budete potřebovat tak 400 až 500 gramů mletého hovězího. Vepřové ne, protože by při restování pustilo tuk a pokrm by plaval v omastku.

Na másle orestujte čerstvou mrkev nakrájenou na nudličky. Můžete ji i nastrouhat, ale je pěknější, když je ta struktura ve výsledném pokrmu vidět. Zkuste si čichnout. Takové vůně a chuti ze zmražené mrkve nikdy nedosáhnete. Nebuďte proto líní a kupte si čerstvou.

Až se mrkev trošku zatáhne, přidejte cibuli, divoké koření a pár jehliček rozmarýnu. Tím se koření rozvoní. Nakonec ještě nezapomeňte na česnek a pak už můžete zarestovat mleté maso, osolit a opepřit. Se solí to nepřehánějte, až se zredukují všechny suroviny, bude směs docela aromatická.

Jakmile maso zhnědne, přidejte trochu drcených rajčat nebo pyré, nechejte vypéct a přilijte vývar a červené víno. Chvilku trvá, než se tekutina zredukuje tak, aby směs přestala být tekutá. Po vývaru a vínu zůstane jen chuť. Tím máme první patro „dortu“ připravené.

Zatímco jsme připravovali masovou směs, nechali jsme vařit brambory na kaši. „Všimněte si, že na videu v rámci urychlení používám špatný technologický postup. Když chcete mít kaši bez hrudek, nejdříve brambory nasucho rozšťouchejte a pak teprve přidejte máslo a mléko, ne naopak. Suché brambory mají vyšší tření, proto se lépe rozmělní,“ upozorňuje Tomáš Vobořil. Se solením to nepřehánějte, kaše by měla tvořit protipól masu doslova naplněnému chutí.

Kam pro další recepty?

Pastýřský koláč a další recepty najdete na Labužník.cz.

Do kaše můžete přidat trochu nastrouhaného parmezánu, ten kaši při zapékání zpevní. Můžete použít zapékací misky pro jednotlivé porce, nebo velkou mísu, ze které budete jednotlivé porce vykrajovat. Zhruba do třetiny mísu naplňte masem, zbytek kaší. Takový by měl být zhruba poměr masa k příloze, aby byla chuť pokrmu vyvážená. Povrch pekáčku posypejte opět sýrem, aby dostal nahnědlou kůrčičku.

Pečte zhruba 20 minut při 160 stupních Celsia.

Autor:


Témata: zákon, Brambory, Vaření


Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.