VIDEO: Zapečený lilek podle Pohlreicha nás přenese zpět do léta

aktualizováno 
Další díl seriálu Teď vaří šéf! ukáže, jak si poradit se zeleninou a vykouzlit z ní na talíři atraktivní jídlo. Vařit se bude nejen z klasické mrkve, petržele a celeru, ale těšit se můžete i na zpracování cukety, lilku, okurek, papriky a rajčat.

Tento recept uplatníte vždy, když vás přepadnou podzimní nebo zimní deprese. Dýchá z něj slunce, jih, pohoda.

Zdeněk Pohlreich udělá své zamilované jídlo z lilků. Ty lze dnes koupit celoročně, plechovku loupaných rajčat doma také najdete, stejně tak i kousek parmezánu.

Fotogalerie

Celá příprava trvá okamžik. Nejdéle bude trvat, než lilek nakrájíte na tenké plátky. Pak je rozložte a posolte, aby se vypotily. Se ztrátou vody zároveň „přijdou“ o hořkost.

Než se lilky vypotí, na pánvičce si lehce opečte dva tři stroužky česneku, zároveň si rozpalte olej na druhé pánvi a můžete postupně po osušení smažit plátky lilku. A abyste snížili prostoje, rovnou si rozehřejte troubu na 175 °C.

K opečenému česneku vložte nadrcená rajčata, osolte, opepřete a nechte je prohřívat. Až budete mít opečený lilek, můžete vrstvit jednotlivé suroviny do pekáčku. Jako byste dělali lasagne.

Kuchařky Zdenka Pohlreicha

Všechny šéfovy recepty seženete a Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

Začněte vrstvou rajčat, tu poklaďte lilkem, nahoru přidejte kousky mozzarelly, pár lístečků bazalky. A opakujte vrstvení, dokud nebudete mít plný pekáček nebo dokud nedojdou suroviny. Končíme rajčaty, na ně přijde vrstva nastrouhaného parmezánu. Pohlreich použije fintu, kterou se v chudších italských rodinách drahý parmezán nahrazoval: pomíchá ho se strouhankou. A jen pro skus přidá pár piniových oříšků.

Pečení trvá zhruba 25 minut. „Kdybyste chtěli porce nějak tvarovat, museli byste to nechat vystydnout. Jenže to je taková dobrota, že to nevydržíte a raději se smíříte s tím, že to na talíři nebude vypadat tak úhledně,“ oblizuje se Pohlreich.

Pořad Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli podvečer na Primě.

Autor:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...



Najdete na iDNES.cz