Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zapečený lilek podle Pohlreicha nás přenese zpět do léta

aktualizováno 
Další díl seriálu Teď vaří šéf! ukáže, jak si poradit se zeleninou a vykouzlit z ní na talíři atraktivní jídlo. Vařit se bude nejen z klasické mrkve, petržele a celeru, ale těšit se můžete i na zpracování cukety, lilku, okurek, papriky a rajčat.

Tento recept uplatníte vždy, když vás přepadnou podzimní nebo zimní deprese. Dýchá z něj slunce, jih, pohoda.

Zdeněk Pohlreich udělá své zamilované jídlo z lilků. Ty lze dnes koupit celoročně, plechovku loupaných rajčat doma také najdete, stejně tak i kousek parmezánu.

Fotogalerie

Celá příprava trvá okamžik. Nejdéle bude trvat, než lilek nakrájíte na tenké plátky. Pak je rozložte a posolte, aby se vypotily. Se ztrátou vody zároveň „přijdou“ o hořkost.

Než se lilky vypotí, na pánvičce si lehce opečte dva tři stroužky česneku, zároveň si rozpalte olej na druhé pánvi a můžete postupně po osušení smažit plátky lilku. A abyste snížili prostoje, rovnou si rozehřejte troubu na 175 °C.

K opečenému česneku vložte nadrcená rajčata, osolte, opepřete a nechte je prohřívat. Až budete mít opečený lilek, můžete vrstvit jednotlivé suroviny do pekáčku. Jako byste dělali lasagne.

Kuchařky Zdenka Pohlreicha

Všechny šéfovy recepty seženete a Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

Začněte vrstvou rajčat, tu poklaďte lilkem, nahoru přidejte kousky mozzarelly, pár lístečků bazalky. A opakujte vrstvení, dokud nebudete mít plný pekáček nebo dokud nedojdou suroviny. Končíme rajčaty, na ně přijde vrstva nastrouhaného parmezánu. Pohlreich použije fintu, kterou se v chudších italských rodinách drahý parmezán nahrazoval: pomíchá ho se strouhankou. A jen pro skus přidá pár piniových oříšků.

Pečení trvá zhruba 25 minut. „Kdybyste chtěli porce nějak tvarovat, museli byste to nechat vystydnout. Jenže to je taková dobrota, že to nevydržíte a raději se smíříte s tím, že to na talíři nebude vypadat tak úhledně,“ oblizuje se Pohlreich.

Pořad Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli podvečer na Primě.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Vítězná odrůda Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom degustace jablek v Holouvousích na...

Další z rubriky

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Receptem: Lehký rýžový salát s ledovým salátem
Receptem: Lehký rýžový salát s ledovým salátem

Nevíte, co s sebou do práce? Na oběd zkuste lehký rýžový salát

Najdete na iDNES.cz