Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Zapečený lilek podle Pohlreicha nás přenese zpět do léta

aktualizováno 
Další díl seriálu Teď vaří šéf! ukáže, jak si poradit se zeleninou a vykouzlit z ní na talíři atraktivní jídlo. Vařit se bude nejen z klasické mrkve, petržele a celeru, ale těšit se můžete i na zpracování cukety, lilku, okurek, papriky a rajčat.

Tento recept uplatníte vždy, když vás přepadnou podzimní nebo zimní deprese. Dýchá z něj slunce, jih, pohoda.

Zdeněk Pohlreich udělá své zamilované jídlo z lilků. Ty lze dnes koupit celoročně, plechovku loupaných rajčat doma také najdete, stejně tak i kousek parmezánu.

Fotogalerie

Celá příprava trvá okamžik. Nejdéle bude trvat, než lilek nakrájíte na tenké plátky. Pak je rozložte a posolte, aby se vypotily. Se ztrátou vody zároveň „přijdou“ o hořkost.

Než se lilky vypotí, na pánvičce si lehce opečte dva tři stroužky česneku, zároveň si rozpalte olej na druhé pánvi a můžete postupně po osušení smažit plátky lilku. A abyste snížili prostoje, rovnou si rozehřejte troubu na 175 °C.

K opečenému česneku vložte nadrcená rajčata, osolte, opepřete a nechte je prohřívat. Až budete mít opečený lilek, můžete vrstvit jednotlivé suroviny do pekáčku. Jako byste dělali lasagne.

Kuchařky Zdenka Pohlreicha

Všechny šéfovy recepty seženete a Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

Začněte vrstvou rajčat, tu poklaďte lilkem, nahoru přidejte kousky mozzarelly, pár lístečků bazalky. A opakujte vrstvení, dokud nebudete mít plný pekáček nebo dokud nedojdou suroviny. Končíme rajčaty, na ně přijde vrstva nastrouhaného parmezánu. Pohlreich použije fintu, kterou se v chudších italských rodinách drahý parmezán nahrazoval: pomíchá ho se strouhankou. A jen pro skus přidá pár piniových oříšků.

Pečení trvá zhruba 25 minut. „Kdybyste chtěli porce nějak tvarovat, museli byste to nechat vystydnout. Jenže to je taková dobrota, že to nevydržíte a raději se smíříte s tím, že to na talíři nebude vypadat tak úhledně,“ oblizuje se Pohlreich.

Pořad Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli podvečer na Primě.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

S tchánovci v jednom domě: Soužití nám zničilo vztahy
S tchánovci v jednom domě: Soužití nám zničilo vztahy

Příběh, který zažilo spoustu rodin a těžko se o něm mluví. Podaří se napravit vztahy, nebo soužití navždy rodinu zničí?

Najdete na iDNES.cz