Uhlířina lákala na špek
Levné jídlo z minima surovin a přece tak chutné, že ho ve středověku nejchudší vrstvy obyvatelstva milovaly. Zejména těžce pracující uhlíři, podle kterých dostal tento pokrm jméno – uhlířina.
Potřebujeme: 300 g hladké mouky, 3 vejce, špetku soli a trochu vody, 800 g brambor, cibuli, kmín, kousek špeku.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Postup: Mouku vysypeme do mísy, přidáme sůl, vejce, vodu podle potřeby a promícháme. Vypracujeme těsto, necháme 30 minut odležet, vytvoříme válečky a nakrájíme z nich noky, které poté vaříme ve vodě, dokud nevyplavou.
Mezitím si uvaříme 800 g brambor ve slupce, poté je oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi osmažíme nakrájenou cibulku s kousky špeku a přidáme kmín, který krásně zavoní.
Přidáme brambory a noky, osolíme, promícháme a podáváme. Nejlépe s kyselou okurkou.