Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deset zapomenutých keřů, které vám vyléčí vysoký tlak i cholesterol

aktualizováno 
V Česku roste množství dřevin, které jsou opomíjené, přestože nesou velmi chutné a na vitaminy bohaté ovoce. Lze je pěstovat prakticky kdekoliv, nepotřebují žádné zvláštní podmínky.

Plody rakytníku mají vysoký obsah vitaminu C. Lze je zavařit, zmrazit, udělat kompot či sirup. | foto: Profimedia.cz

Jeřáb sladkoplodý

Jeřáb sladkoplodý

Asi sedm metrů vysoký strom je zcela nenáročný, poroste prakticky všude. V zahradách plní i estetickou funkci.

Plody obsahují především vitamin C, mají ho i v sušeném stavu víc než citrony. Konzumujte je čerstvé nebo z nich připravte kompoty, džemy, želé, likéry, víno či pálenku. Usušené je lze jíst jako rozinky nebo přidávat do bylinkových čajů.

Aronie

Aronie

Menší stromek nebo keř je celkově nenáročný, pouze mu vyberte slunné místo. Řez nepotřebuje, plodit bude již rok po výsadbě.

Plody mají natrpklou chuť, díky které jsou kompoty a chutney z nich skvělým doplňkem ke zvěřině. Malvičky lze také sušit, je z nich dobrá šťáva a víno. Ovoce snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, podporuje imunitní systém a obsahuje vysoké množství vitaminů.

Morušovník

Mohutné, až 18 metrů vysoké stromy se hodí jen do velkých zahrad. Jsou to teplomilné rostliny, takže se pěstují jen v nižších polohách (vinařské oblasti apod.).

Morušovník červený je na rozdíl od bílého a černého druhu dvoudomý, takže potřebuje k opylení druhý strom. Půdu musejí mít dostatečně propustnou a záhřevnou, stanoviště chráněné a slunné.

Plody morušovníku se zpracovávají podobně jako ostružiny. Je z nich chutné víno, šťáva, kompoty i džemy, výborně chutnají čerstvé. Pročištují organismus a dodávají mu množství vitaminu, především C.

Jeřáb oskeruše

Nenáročný strom vyžaduje pouze slunné stanoviště.

Malvice lze konzumovat čerstvé, vyrábět z nich marmelády, mošt nebo pálenku.

Muchovník

Muchovník

Menší stromek či keř s okrasnou hodnotou dává sladké bobule podobné borůvkám.

Plody jsou nejlepší čerstvé, lze z nich připravit džem, sirup, kompot nebo "víno".

Aktinidie

Aktinidie

Drobnoplodé opadavé liány nechte popínat na besídku či zeď. Musíte mít dvě rostliny, protože jsou dvoudomé. Aktinidie je značně otužilá, poroste i v oblastech do 650 m n. m. Jen potřebuje alespoň zčásti osluněné stanoviště.

Kolem 3 cm velké plody (mini kiwi) mají vysoký obsah vitaminu C. Pozor, často je sklízí ptáci, chraňte proto rostlinu sítí. Nejlepší je jíst plody čerstvé, ale můžete z nich připravit i marmeládu nebo džem.

Mišpule

Mišpule

Strom potřebuje hlubokou humózní půdu a musí se řezat stejně jako jádroviny.

Plody se sbírají, až když přejdou mrazem, pak z nich jsou skvělé marmelády, rosoly nebo likér.

Klikva

Nízké keříčky porostou jen na kyselých (lesních) půdách.

Plody jsou podobné lesním brusinkám a stejně se i zpracovávají. Dělají se z nich kompoty, džemy, čaje, sirupy a výborné omáčky ke zvěřině.

Rakytník

Okrasný keř či strom je dvoudomý (k opylení je třeba samčí i samičí rostlina).

Plody mají vysoký obsah vitaminu, především C. Můžete je zmrazit, usušit nebo z nich vyrobit kompot, protlak či sirup.

Zimolez

Nenáročný keř připomíná borůvku, ale k růstu nepotřebuje kyselou půdu.

Plody dozrávají už v květnu, jsou sladké a plné vitaminů. Jezte je hlavně čerstvé, ale lze je i mrazit či z nich udělat džem a kompot.

Autoři:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Aplikaci PlantNet k určování divokých druhů rostlin si lze do mobilního...
Stačí vyfotit list nebo květ rostliny a aplikace prozradí její jméno

Uživatelsky příjemnou aplikaci, díky níž se z vás může stát vášnivý botanik, vyvinuli francouzští vědci. Stačí vyfotit list, květ, plod nebo kůru rostliny a...  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Krychlové melouny jsou samozřejmě skladnější. Ale také výrazně dražší. V...
Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.