Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deset zapomenutých keřů, které vám vyléčí vysoký tlak i cholesterol

aktualizováno 
V Česku roste množství dřevin, které jsou opomíjené, přestože nesou velmi chutné a na vitaminy bohaté ovoce. Lze je pěstovat prakticky kdekoliv, nepotřebují žádné zvláštní podmínky.

Plody rakytníku mají vysoký obsah vitaminu C. Lze je zavařit, zmrazit, udělat kompot či sirup. | foto: Profimedia.cz

Jeřáb sladkoplodý

Jeřáb sladkoplodý

Asi sedm metrů vysoký strom je zcela nenáročný, poroste prakticky všude. V zahradách plní i estetickou funkci.

Plody obsahují především vitamin C, mají ho i v sušeném stavu víc než citrony. Konzumujte je čerstvé nebo z nich připravte kompoty, džemy, želé, likéry, víno či pálenku. Usušené je lze jíst jako rozinky nebo přidávat do bylinkových čajů.

Aronie

Aronie

Menší stromek nebo keř je celkově nenáročný, pouze mu vyberte slunné místo. Řez nepotřebuje, plodit bude již rok po výsadbě.

Plody mají natrpklou chuť, díky které jsou kompoty a chutney z nich skvělým doplňkem ke zvěřině. Malvičky lze také sušit, je z nich dobrá šťáva a víno. Ovoce snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, podporuje imunitní systém a obsahuje vysoké množství vitaminů.

Morušovník

Mohutné, až 18 metrů vysoké stromy se hodí jen do velkých zahrad. Jsou to teplomilné rostliny, takže se pěstují jen v nižších polohách (vinařské oblasti apod.).

Morušovník červený je na rozdíl od bílého a černého druhu dvoudomý, takže potřebuje k opylení druhý strom. Půdu musejí mít dostatečně propustnou a záhřevnou, stanoviště chráněné a slunné.

Plody morušovníku se zpracovávají podobně jako ostružiny. Je z nich chutné víno, šťáva, kompoty i džemy, výborně chutnají čerstvé. Pročištují organismus a dodávají mu množství vitaminu, především C.

Jeřáb oskeruše

Nenáročný strom vyžaduje pouze slunné stanoviště.

Malvice lze konzumovat čerstvé, vyrábět z nich marmelády, mošt nebo pálenku.

Muchovník

Muchovník

Menší stromek či keř s okrasnou hodnotou dává sladké bobule podobné borůvkám.

Plody jsou nejlepší čerstvé, lze z nich připravit džem, sirup, kompot nebo "víno".

Aktinidie

Aktinidie

Drobnoplodé opadavé liány nechte popínat na besídku či zeď. Musíte mít dvě rostliny, protože jsou dvoudomé. Aktinidie je značně otužilá, poroste i v oblastech do 650 m n. m. Jen potřebuje alespoň zčásti osluněné stanoviště.

Kolem 3 cm velké plody (mini kiwi) mají vysoký obsah vitaminu C. Pozor, často je sklízí ptáci, chraňte proto rostlinu sítí. Nejlepší je jíst plody čerstvé, ale můžete z nich připravit i marmeládu nebo džem.

Mišpule

Mišpule

Strom potřebuje hlubokou humózní půdu a musí se řezat stejně jako jádroviny.

Plody se sbírají, až když přejdou mrazem, pak z nich jsou skvělé marmelády, rosoly nebo likér.

Klikva

Nízké keříčky porostou jen na kyselých (lesních) půdách.

Plody jsou podobné lesním brusinkám a stejně se i zpracovávají. Dělají se z nich kompoty, džemy, čaje, sirupy a výborné omáčky ke zvěřině.

Rakytník

Okrasný keř či strom je dvoudomý (k opylení je třeba samčí i samičí rostlina).

Plody mají vysoký obsah vitaminu, především C. Můžete je zmrazit, usušit nebo z nich vyrobit kompot, protlak či sirup.

Zimolez

Nenáročný keř připomíná borůvku, ale k růstu nepotřebuje kyselou půdu.

Plody dozrávají už v květnu, jsou sladké a plné vitaminů. Jezte je hlavně čerstvé, ale lze je i mrazit či z nich udělat džem a kompot.

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Vítězná odrůda Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom degustace jablek v Holouvousích na...

VIDEO: Jak správně zazimovat automatickou závlahu trávníku. Krok za krokem

V tropických vedrech je potřeba výrazně upravit režim závlahy trávníků.

Začínají se objevovat první mrazíky, takže je poslední možnost zazimovat automatickou závlahu. Kdo se nechá překvapit...

Zrýt, odplevelit, sehnat koňský hnůj, dotáhnout. Příprava skleníku na zimu

Hotové dílo po smontování

Skleník je poklad, který dovoluje při pěstování na zahradě daleko více se rozmáchnout. Před zimou je však třeba mu dát...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz