Když se zeptáte jakéhokoliv sedláka nebo člověka z vesnice na srovnání chutě kuřat a vajec z farmy či z vlastního dvorku oproti těm z masových či klecových chovů, dostanete jednoznačnou odpověď.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Kuře či vejce z farmy je chutnější. Ekologičtí zemědělci vědí, že chuť je jeden ze základních pilířů značky bio. Sami mají často mlsné jazyky a chtějí to nejlepší pro sebe a svou rodinu.
Zároveň jim je jasné, že biozemědělství je šetrnější ke zvířatům i půdě. Biovýrobu zakládají přesto, že ceny bioproduktů jsou často vyšší, a tudíž si zákazník dobře rozmýšlí, zda za ně platit.
Vyšší cena má své důvody
U chovů drůbeže, skotu či prasat je to ten důvod, že zvířata v ekologickém zemědělství musejí mít k dispozici volný výběh a pastvu, možnost se protáhnout, být v kontaktu ve skupinách, dostávat kvalitní ekologické krmivo, nesmí se jim bez povolení odstraňovat rohy nebo krátit ocásky.
Prostě se musí mít dobře, což se o slepicích namačkaných v klecových chovech říct nedá.
Měsíc biopotravin: akce pro veřejnost
|
Při pěstování nesmí ekozemědělec užít agrochemii a průmyslová hnojiva, hnojí či hubí škůdce pouze povolenými látkami na přírodní bázi, což může být dražší a pracovně i časově náročnější. Zároveň ví, že krajinu a okolní ptactvo, hmyz či členovce nezatíží pesticidy, díky čemuž se mu večer lépe usíná.
Je mu jasné, že může zanechat kvalitní půdu dalším generacím. Že jeho děti nejedí umělé konzervanty, syntetická barviva a další „éčka“.
Kde se vyplatí nakupovat?
Pokud máte v okolí bydliště nějakou biofarmu, máte vyhráno. Jezděte nakupovat tam, protože sedláci prodávají biopotraviny nejlevněji.
Dražší už je mívají v supermarketech, nejdražší pak ve specializovaných obchodech, kde je však větší výběr. Zároveň platí, že většina biopotravin vypěstovaných v Česku se v republice také spotřebuje a tento šetrný způsob zemědělství bude v budoucnu stále narůstat.