Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

aktualizováno 
V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší chuti i proto, že si váží citlivějšího chování zemědělců k půdě, napsal týdeník 5plus2.
Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Když se zeptáte jakéhokoliv sedláka nebo člověka z vesnice na srovnání chutě kuřat a vajec z farmy či z vlastního dvorku oproti těm z masových či klecových chovů, dostanete jednoznačnou odpověď. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Kuře či vejce z farmy je chutnější. Ekologičtí zemědělci vědí, že chuť je jeden ze základních pilířů značky bio. Sami mají často mlsné jazyky a chtějí to nejlepší pro sebe a svou rodinu. 

Zároveň jim je jasné, že biozemědělství je šetrnější ke zvířatům i půdě. Biovýrobu zakládají přesto, že ceny bioproduktů jsou často vyšší, a tudíž si zákazník dobře rozmýšlí, zda za ně platit. 

Vyšší cena má své důvody

U chovů drůbeže, skotu či prasat je to ten důvod, že zvířata v ekologickém zemědělství musejí mít k dispozici volný výběh a pastvu, možnost se protáhnout, být v kontaktu ve skupinách, dostávat kvalitní ekologické krmivo, nesmí se jim bez povolení odstraňovat rohy nebo krátit ocásky. 

Prostě se musí mít dobře, což se o slepicích namačkaných v klecových chovech říct nedá. 

Měsíc biopotravin: akce pro veřejnost

  • 8. 9. Dožínky na Letné (Praha)
  • 9. 9. Biodožínky (Nenačovice)
  • 15. 9. Zažít město jinak (Praha–Karlín)
  • 16. 9. Den otevřených dveří (Biopekárna
  • Zemanka, Sedlčany)
  • 22. 9. Biozemědělský den na farmě
  • Sasov (Jihlava)
  • 23. 9. Jablečná slavnost Hostětín
  • 28. 9. Svatováclavská výstava koz
  • a ovcí (Farma Pěnčín)
  • 6. 10. BIO jarmark (Národní zemědělské
  • muzeum, Praha)

Při pěstování nesmí ekozemědělec užít agrochemii a průmyslová hnojiva, hnojí či hubí škůdce pouze povolenými látkami na přírodní bázi, což může být dražší a pracovně i časově náročnější. Zároveň ví, že krajinu a okolní ptactvo, hmyz či členovce nezatíží pesticidy, díky čemuž se mu večer lépe usíná. 

Je mu jasné, že může zanechat kvalitní půdu dalším generacím. Že jeho děti nejedí umělé konzervanty, syntetická barviva a další „éčka“.

Kde se vyplatí nakupovat?

Pokud máte v okolí bydliště nějakou biofarmu, máte vyhráno. Jezděte nakupovat tam, protože sedláci prodávají biopotraviny nejlevněji. 

Dražší už je mívají v supermarketech, nejdražší pak ve specializovaných obchodech, kde je však větší výběr. Zároveň platí, že většina biopotravin vypěstovaných v Česku se v republice také spotřebuje a tento šetrný způsob zemědělství bude v budoucnu stále narůstat.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Najdete na iDNES.cz