Září na zahradě: co ještě stihnete do zimy zasadit a sklidit

aktualizováno 
V září skliďte poslední ovoce, otrhejte ostružiny a pochutnejte si červeném nebo bílém zelí. Do zimy si ještě stihnete vypěstovat čerstvé bylinky nebo špenát. Navíc je čas zasadit narcisy.

V září stihnete sklidit i znova zasadit, abyste do Vánoc měli čerstvou zeleninu | foto: shutterstock.com

V těchto dnech sice ještě pokračuje léto, na konci září je ale už čas pomalu připravit zahrádku na zazimování a příští sezónu. Začněte přemýšlet, co byste chtěli na jaře sklidit nebo čím ozdobit vaši zahrádku.

Myslete na zimu i na jaro

S končícím létem skliďte poslední kousky ovoce. Vzhledem k letošnímu počasí dozrávalo ovoce dřív než obvykle. Nyní kontrolujte švestky, jablka, hrušky a vinnou révu. Také ostružiníky ještě plodí. Ze zeleniny si pochutnáte na červeném i bílém zelí.

Počítejte už s klesajícími teplotami a podle toho se o zahradu postarejte. Nejdřív přemístěte dovnitř pokojové rostliny, které jste nechali letnit na zahrádce. V noci teploty razantně klesají, což by mohl být pro pokojovky šok. Předem se připravte na ochlazení. Pořiďte si netkanou textilii, kterou ochráníte při prvních mrazících choulostivé rostliny.

Společně s ochlazováním přichází také čas sázení jarních rostlin. Dokud ještě země nevychladla, vysaďte narcisy. Sadbu ostatních cibulovin (jako jsou tulipány, kosatce nebo bledule) nechte až na studenější dny. Více o sázení cibulovin čtěte zde.

Ještě stihnete zimní úrodu

Na podzim se počasí podobá tomu jarnímu a také poskytuje podobné podmínky pro sázení. Proto je možné například sklízet česnek a krátce poté ho začít znovu sázet (až v listopadu). Přes zimu samozřejmě hrozí silné mrazy, které cibulku zničí. Pokud ji ale zasadíte dostatečně hluboko, cibulka přežije. Konkrétně česnek sázejte pět až osm centimetrů pod zem.

Jestli si chcete ještě vypěstovat zeleninu na zimu, máte šanci právě v září. V tuto dobu, kdy je ještě teplo, vysejte špenát. Hodí se skvěle do salátu, ale dá se i zlehka podusit, ochutit a podávat jako příloha k masu. Špenát sejte do třícentimetrové hloubky 15-20 cm od sebe. Už od října čekejte sklizeň. Tuto zdravou pochoutku si můžete dopřát dvakrát ročně, sít se dá i v březnu.

Do zimy si ještě můžete pochutnat na raných ředkvičkách, od prosince do ledna pak sklidíte zimní salát. Z okrasných rostlin se ještě stačí uchytit dvouletky, které do zimy zakoření. V pokojové teplotě se bude dařit zasazenému bramboříku.

Pěstujete na zahradě bylinky? Většinou přežijí pod vrstvou mulčovací kůry. Čerstvých bylinek se ale nemusíte v zimě vzdát - více čtěte zde. Přesaďte je do květináče a přemístěte dovnitř na světlé místo. To udělejte především u citlivějších rostlinek, jako je bazalka nebo oregano. Pokud pak přes zimu pěstujete bylinky na chladnějším místě, snižte množství zálivky.

Tipy pro aktivní zahrádkáře: skalka nebo chodníček

Jestliže neradi lenošíte a stále rádi zvelebujete svou zahrádku, je září ideálním měsícem k drobným úpravám i razantním změnám. Ještě teplé počasí dovoluje zůstat na zahradě v tričku, aniž by vám bylo vedro nebo už zima.

Chcete dodat vaší zahradě zcela nový ráz? Postavte na stále osvětleném místě skalku. Při stavění pracujte jen s jedním druhem kamenu, jen tak bude skalka vypadat přirozeně a celistvě. Při správné kombinaci rostlin vám skalka vydrží kvést od jara do podzimu. Mezi alpínkami nejčastěji uvidíte netřesk, lomikámen nebo mateřídoušku. Nemusíte se bát vysadit ani okrasné trávy. Čtěte Tip pro vaši skalku. 25 základních rostlin, které musíte mít.

Pokud jste tak už neučinili v létě, zkontrolujte a opravte plot. Pilným zahrádkářům přijdou nižší teploty vhod při stavbě chodníčku. Ten je praktický mezi záhony i jako cestička na zahradě. Tu ocení především ti, kteří si zakládají na bezchybném trávníku.


Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Najdete na iDNES.cz