Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vezměte na milost mleté maso a připravte skvělý masový štrúdl

aktualizováno 
Štrúdl s mletým masem a kapustou je jakousi přerostlou variací na kapustové karbanátky. Ovšem s podstatně větším podílem masa.

Zvlášť si vypracujte s lístkového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeložte a pečlivě ji do těsta zabalte. | foto: www.e-knihovnicka.cz, Jiří Savinec

Velkolepý masový závin je dokonce nadvakrát rolovaný. Nejprve je totiž třeba stočit plát z kapustových listů s vrstvou masové náplně, pak se ještě musí takto vypracovaná zelená nohavice zabalit do plátu rozváleného listového těsta.

Fotogalerie přípravy závinu

Také v tomto případě platí, že naplněné listové těsto chutná nejlépe hned po upečení. Menší i větší kousky se sice dají ohřát v mikrovlnce, ale už to není ono. Závin raději podávejte pokud možno ještě teplý, třeba jako lehkou večeři nebo vydatnou svačinu, doplněnou například zeleninovým salátem.

Je navíc pravděpodobné, že i u vás doma vám zachutná podobně jako Štrúdl pro chlapy. Plněný šunkou, sýrem a zeleninou mizí rovnou z plechu, čtěte zde.

Potřebné ingredience

450 g listového těsta a 1 menší hlávka kapusty. Na masovou náplň: 50 g slaniny, 1 cibule, 500 g mletého masa, 1 rohlík, trocha vody, 2 vejce, sůl, mletý černý pepř, drcený sušený tymián, 2 lžíce zakysané smetany, 2 žloutky na potření.

Štrúdl s mletým masem a kapustou krok za krokem

Ingredience potřebné na masový závin s kapustovými listy.
Na pánvi orestujte pokrájený špek s nasekanou cibulí. Nechte zesklovatět a pak...
Orestovanou kapustu s cibulí přidejte do mísy k mletému masu společně s...

Nejprve si připravte náplň. V pánvi orestujte drobně pokrájenou slaninu s nasekanou cibulí. Jakmile zesklovatí, přidejte na kousky pokrájený střed kapustové hlávky. Směs prohřejte, osmahněte a přeložte ji do mísy k mletému masu s pokrájeným rohlíkem navlhčeným vodou (ten je nutno vyždímat), vejcem, zakysanou smetanou, solí, pepřem a špetkou tymiánu.

K masové směsi dále přidejte také vejce a zakysanou smetanu. Ochuťte ji solí,...
Z velkých kapustových listů vykrojte na prkénku středová žebra. Pak listy...
Změklé osušené listy rozložte na rovné pracovní ploše na plát potravinářské...

Hmotu dobře propracujte a připravte pro ni kapustový podklad: Velké listy z hlávky povařte v osolené vodě a rychle je zchlaďte. Okapané osušte a na prkénku z nich vykrojte žebra. Na pracovní plochu natáhněte plát potravinářské fólie a z listů na něm složte velký obdélník cca 40 × 50 cm, aby se v něm listy překrývaly.

Kapustový podklad (jedna vrstva listů) se sice v náplni závinu téměř ztrácí, ale silnější vrstvu nedělejte. Víc kapusty by mohlo chuť závinu výrazně pozměnit. 

Na zelený kapustový obdélník rovnoměrně rozprostřete důkladně propracovanou...
Pomocí fólie, použité jako podklad, pak naplněný kapustový obdélník opatrně...
Zvlášť si vypracujte s lístkového těsta velký plát, srolovanou kapustovou...

Masovou směs pak rozprostřete na zelený podklad, vrstvu uhlaďte a vše pomocí spodní fólie srolujte. Zvlášť vypracujte z listového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeneste a těstem ji obalte.

Zabalený závin přeložte na plech s pečicím papírem, povrch potřete rozšlehanými...
Masový závin s kapustovými listy krájejte na silnější plátky.
Plátky závinu s kapustovými listy.

Přeložte závin na plech s pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným žloutkem a v troubě vyhřáté na 190 oC závin pečte dozlatova, tedy zhruba 40 až 50 minut. Masový závin s kapustovými listy pak nakrájejte na silnější plátky a podávejte. 

Další tipy na využití mletého masa najdete v časopise Knihovnička Recepty. 

Autoři:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.