VIDEO: Bavoráci oprášili saně rohačky, při závodech bojovali s táním

aktualizováno 
Čtyřčlenné posádky na historických saních rohačkách se zúčastnily 44. mistrovství Bavorska v Garmisch-Partenkirchenu. Závodníci této "srandaakce" při sjezdu dosahovali až devadesátikilometrové rychlosti.

Trať závodu s převýšením 160 metrů se původně měla odehrávat v kilometrovém ledovém korytě. Bohužel oteplení zasáhlo nejen české kopce, organizátoři bojovali s nedostatkem sněhu.

"Třikrát jsme perfektně připravili dráhu a třikrát nám sníh roztál. Nakonec jsme se rozhodli navézt sníh až na poslední chvíli, aby vydržel během celého závodu," popisoval předseda místního sdružení rohačkových sáňkařů Peter Strodl.

Letošní mužský vítězný tým dokázal sjet trasu za 1:38 minuty. Dosavadní rekord trasy je 85 vteřin, ženy ustanovily rekord dvouminutovou jízdou.

Saně rohačky získaly jméno podle tvaru rohu horské kozy. Tento typ sání se dříve používal ke svážení dříví z lesa nebo na přepravu sena. Většina z nich skončila v muzeích, až v roce 1970 skupina nadšenců z Garmisch-Partenkirchenu uspořádala první závod.

Podmínkou účasti v závodu je použít klasicky konstruované celodřevěné saně. Jediné kovové díly, které se smějí použít, je kování skluznice a klouby řídicích pák.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Najdete na iDNES.cz