VIDEO: Radost na vlastních strojích. Sezona závodů na sekačkách zahájena

aktualizováno 
Takovou tradici v sekání trávníku jako v Británii asi nikde jinde nenajdete. A když si chlapi chtějí hrát, vymyslí si závody na sekačkách. Této zálibě se závodně věnují už od roku 1973.

Podle British Lawn Mower Racing Association je otcem tohoto sportu Ir Jim Gavin, který provozoval rallye. S kamarády se sešel na obědě, a když si dávali už několikáté pivo, dívali se, jak správce hřiště seká trávník, aby mohl hrát kriket. A tu je napadlo: sekačku má doma každý, pojďme závodit na nich.

Fotogalerie

V těchto závodech nejde o sponzory, peníze, o žádné modifikované motory. Ne nadarmo se závody na sekačkách považují za nejlevnější motoristický sport.

Britské mistrovství probíhá od května do října, jednotlivé závody se postupně konají po celé zemi v rámci Grand Prix Velké Británie. Soutěží se v několika kategoriích, od závodů v Británii velmi populárních vřetenových sekaček až po upravené traktůrky. Samozřejmě se počítá, že kvůli bezpečnosti je ze sekaček odstraněno sekací ústrojí. Velmi populární je také vytrvalostní dvanáctihodinový závod, který prověří odolnost jednotlivých konstrukčních úprav.

Začátek a první závod letošního ročníku se konal ve městě Capel (asi 20 km jižně od Londýna). Ve skupině, kde se závodí s vřetenovou sekačkou se sedátkem, vyhrál domácí jezdec Roger Knowlson, ve skupině rotačních sekaček závodník z Jihoafrické republiky Stuart Johnson. Kategorii s travními traktůrky opanoval Daniel Godden.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Najdete na iDNES.cz