Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu zavzdušňování, než odstraňovat důsledek.

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo. | foto: Marek Burza

Standardní otopná soustava odvzdušňovací ventily potřebuje jen při uvádění do provozu nebo při poruše. Takže je vlastně nesmysl dávat do otopných těles jiné ventilky než ty základní. Třeba ty automatické, které jsou dražší. 

Při běžném provozu se vzduch může do soustavy dostávat jen při dotlakování kotle. Příčinou mohou být miniaturní netěsnosti systému, které se ani nemusí projevit kapáním odněkud z rozvodů, například z napojení rozvodů na radiátoru. Pokud je soustava rozumně těsná, tak to dotlakování je třeba udělat jen jednou za dlouhou dobu.

Automatické odvzdušňovací ventily se dávají spíše do hodně komplikovaných otopných systémů, kde je nebezpečí vzniku vzduchových kapes, ale to jsou jiné ventily než k radiátorům, říká se jim hrníčky.

Kovové ventily se používají do starých litinových radiátorů.

Problém může nastat v bytových domech, kde došlo k instalaci termostatických ventilů. Většinou se pouze vyměnily jen ventily na vstupu, ale nikdo se nezabýval tím, že by se měly doplnit odvzdušňovací ventily na výstupu, protože by to bylo pracné, drahé a zdlouhavé. Výsledkem je, že pak lidé v nejvyšším patře mohou odvzdušňovat jak chtějí, ale vzduchová bublina zůstává v radiátoru o několik poschodí níž, protože rychlost proudění otopné vody není taková, aby bublinu vyhnala až do posledního patra.

Nedá se s tím dělat v podstatě nic. Částečně se to řeší tím, že si lidé postupně staré litinové radiátory nahrazují moderními plechovými, které jsou vybavené odvzdušňovacími ventily automaticky. Částečně tím, že jsou tyto domy často připojené na dálkové zdroje tepla a dodavatelé pro domovní okruh mají tu vodu ošetřenou inhibitorem, odplyněnou. Takže pokud nedojde k nějaké havárii, vzduch ze soustavy postupně mizí.

Některé možné příčiny zavzdušnění

1. Kolonie bakterií v otopné soustavě, které vytvářejí plyny. V trubkách se tvoří povlaky bakterií a produkty jejich metabolismu mimo plynů vylučují látky, které jsou ve vodě agresivní a mohou způsobovat korozi v trubkách a radiátorech.

2. Kombinace měděného vedení s hliníkovými radiátory. V tomto případě vzniká elektrochemická koroze, při níž se vyvíjí vodík. Tato kombinace vzniká, pokud někdo zrušil původní železné rozvody, nahradil je měděnými, ale z nějakého důvodu už nechtěl vyměnit původní hliníková otopná těles. Anebo chtěl ušetřit a levně je koupil z druhé ruky.

3. Topenář použil na připojení radiátorů obyčejné plastové trubky na vodu. Specializované trubky určené pro rozvody topení mají v sobě kyslíkovou hliníkovou bariéru, která je pro vzduch nepropustná. Často se kvůli ceně používaly obyčejné trubky z polypropylenu, které nejsou opatřeny difuzní zábranou. Takže se do systému vzduch pomalu může dostávat.

4. Nedostatečně veliká expanzní nádoba u kotle. Každý kotel má expanzní nádobu, ale z prostorových i nákladových důvodů není příliš velká. Jenže se může stát, že stávajícímu objemu otopné soustavy by měl odpovídat větší objem nádoby (aby mohl kompenzovat rozdíl objemu vody při maximální a minimální teplotě). 

V praxi pak může docházet k tomu, že při maximální teplotě je expanzní nádoba maximálně natlakovaná a pojistným ventilem přebytečná voda odkapává ven. V okamžiku, kdy teplota poklesne, soustava se snaží nahradit „ztracený“ objem vzduchem, a to jakoukoliv drobnou netěsností v soustavě, tedy i takovou, která se neprojevuje očividným kapáním radiátoru.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025