Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zázvor prohřeje, ochrání před bacily a ohlídá i figuru

aktualizováno 
V období viróz a nachlazení nezapomeňte mít doma čerstvý zázvor. Pomůže posílit imunitu, navíc si do jídelníčku zařadíte chutný nápoj. Je totiž vyzkoušené, že když se ho naučíte konzumovat a mít rádi, zimu budete mít pod kontrolou.

Na přípravu čaje zázvor nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte | foto: shutterstock.com

Jak zázvor vybírat?

Zázvorové recepty

Zázvorový čaj jako prevence
Zázvor je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý. Čajem, který připravíte zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrt litrem vřelé vody, preventivně zabojujete proti chřipkám, nachlazení, bolestem hlavy i žaludečním a cestovním nevolnostem. Po 5 minutách čaj přeceďte a po mírném vychladnutí přidejte lžičku medu a čerstvou citronovou šťávu.

Zelený čaj se zázvorem na hubnutí
Půl čajové lžičky nastrouhaného, jemně nasekaného nebo na plátky nakrájeného čerstvého zázvoru a lžičku zeleného čaje zalijte čtvrt litrem vroucí vody, nechte 5 minut louhovat a přeceďte. Ochutit můžete opět medem a citronovou šťávou, získáte pomocníka při odbourávání nežádoucích tukových polštářků. Dávkování zázvoru si upravte podle vlastní chuti, nikdy by po něm neměla nepříjemně pálit ústa.

Recept na domácí zázvorový sirup podle Petra Stupky
Hustý sirup připravíte z čerstvého zázvoru, přírodního cukru a vody. Snažte se zachovat základní poměr vody a cukru 1:2, aby cukr sirup dostatečně konzervoval. "Síla“ sirupu pak bude záležet na množství přidaného zázvoru (na půl litru vody a 1 kg cukru by měl stačit 50 až 100gramový kousek oddenku). Čerstvý zázvor nakrájejte na tenké plátky, přidejte vodu a cukr a za stálého míchání vařte asi 15 minut. Poté stáhněte z plotny, nechte ještě asi čtvrt hodiny louhovat, poté sirup sceďte a naplňte do lahví. Vyvařený zázvor můžete nechat usušit, dá se cucat podobně jako kandovaný, nebo ho lze přidávat do salátů. Hřejivou chuť zázvorového sirupu oceníte pokaždé, když si ho přidáte do čaje. Chutná i dětem.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je tropická vytrvalá rostlina pocházející z jihovýchodní Asie, proto na jeho čerstvé dužnaté oddenky narazíte nejčastěji u zeleninových stánků asijských prodejců. Z těchto oddenků se získává zázvorový olej a esence, ale používají se právě i v kuchyni a léčitelství.

Koupit ho můžete i sušený a mletý, ovšem nejaromatičtější je čerstvý. Vybírejte spíše menší a světlejší okrajové oddenky, jsou šťavnatější a jemnější. Ceny kolem 90 Kč za kilogram se nelekejte, koupit si můžete jakkoliv velký úlomek, který vám v lednici vydrží tak dlouho, dokud ho nezpracujete.

A protože se zázvor používá v minimálním množství, znamená to, že za desetikorunu budete pít čerstvý zázvorový čaj přinejmenším týden.

Jak oddenky zpracovávat?

V čerstvém stavu zázvor připomíná světle hnědý členitý kořen, který po rozkrojení odhalí světle či zářivě žlutavou dužinu. Oloupejte ho a nastrouhejte na jemném struhadle, okamžitě rozvine svoji typickou vůni, již mají na svědomí zázvorové silice a éterické oleje, pálivou a výraznou chuť pak gingerol. Mladé oddenky voní i chutnají kořenitě, ale podstatně jemněji než oddenky starší, které dřevnatí, jsou vláknité a chuťově ostřejší.

Po usušení (sušené kousky nebo prášek) je zázvor ještě štiplavější než čerstvý, před použitím se doporučuje ho namočit. Jedna čajová lžička sušeného zázvorového prášku přitom odpovídá zhruba jedné polévkové lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru.

Využití zázvoru v kuchyni

Hlavně v Indii a Číně se zázvor v čerstvém i sušeném stavu používá již po tři tisíciletí nejen jako lék, ale každodenně jako cenná kulinářská ingredience, protože pokrmům dodává pikantní citronovou příchuť. V sušeném stavu se díky tomu stal nedílnou součástí řady orientálních směsí koření, například kari, které je ideální do masitých a rybích pokrmů, a do marinád na zvěřinu.

Kousek čerstvého zázvoru přijde zhruba na desetikorunuStejně tak se sušený zázvor přidává do pekařských a cukrářských výrobků, nejen do perníku a sušenek, pro dobré trávení si ho můžete přidat i do domácího chleba. Vhodný je i do marmelád, džemů a čatní, protože jeho ostrá chuť se báječně hodí k ovoci, jako je například ananas, angrešt, jablka či hrušky. Používá se také na výrobu likérů a sirupů.

První pomoc při prochladnutí

Do zázvorového čaje můžete pro chuť přidat i skořiciPřijdete promrzlí z vycházky, z lyží či ze zahrádky a vypadá to přinejmenším na rýmu nebo kašel? Ponořte nohy do horké lázně s přídavkem zázvorové šťávy (případně si koupel připravte stejně jako čaj). Nechte nohy napařit, pak je teple zabalte, chvíli odpočívejte, dejte si zázvorový čaj s medem a nachlazení by se vám mělo vyhnout.

Když vás přesto začne trápit rýma nebo kašel, dopřejte zázvorovou koupel celému tělu a stále pijte zázvorový čaj. Prohřeje vás, uvolní ucpaný nos a neduhy by měly ustoupit. Pokud rádi pijete jiný bylinkový čaj, přidejte si do něj alespoň zázvorový sirup, prohřeje vás stejně.

Další léčitelské tipy

* Zázvor zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí. Proto se už po tisíciletí podává při nejrůznějších zažívacích potížích, od plynatosti až po zvracení (říhání, pálení žáhy, nadýmání apod.).


* Užívá se také jako prevence mořské nemoci a nevolnosti při jízdě dopravními prostředky (spojené i se studeným pocením a závratěmi), kdy se doporučuje začít se zázvorovou kúrou zhruba 3 až 4 hodiny před odjezdem. Je na vás, zda budete pít čaj, užívat ho v tobolkách, nebo raději cucat kandovaný zázvor.


* Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru vám mohou pomáhat utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy. Lze ho opět užívat čerstvý, sušený i v tobolkách z lékárny či prodejny zdravé výživy.


* Při svalových bolestech se navíc doporučuje vmasírovat do bolestivých míst několik kapek zázvorového oleje smíchaných se lžičkou mandlového oleje nebo jiného neutrálního masážního oleje.


* Díky protizánětlivým vlastnostem vám zázvor pomůže ulevit od křečí průdušek při nachlazení a chřipce, proto lidoví léčitelé často doporučují ke zmírnění bolesti na prsou žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo užívání lžíce medu promíchané s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.


* Při bolestech v krku zkuste cucat kandovaný zázvor. Protože má antiseptické účinky, může vám pomoci podobně jako drahé pastilky z lékárny.

Autoři:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Svlačec rolní (Convolvulus arvensis)
Na neodbytný svlačec platí mulčování a postupná regulace

Úhlavní nepřítel zahrádkářů má atraktivní bílé květy, ale zaplevelit zahradu dokáže během chvilky. Jak na něj? Rozlučte se s představou, že ho zlikvidujete...  celý článek

Krychlové melouny jsou samozřejmě skladnější. Ale také výrazně dražší. V...
Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.