ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Víte, že...Zázvor má využití v celé řadě světových kuchyní. Užívá se do marinád, masitých pokrmů a tradičních indických jídel. Mimo jiné působí i jako účinné afrodiziakum. |
Popis: Zázvorovník je vytrvalá tropická rostlina z čeledi zázvorovité. Dosahuje až 150 centimetrů výšky. Má dlouhé zelené a kopinaté listy, které se vytváří na lodyze vyrůstající z masivního oddenku, který je z hlediska využití nejvýznačnější. Oddenek je žlutohnědé barvy, článkovaný a hlízovitě ztloustlý. Po usušení se rozemele a vyrábí se z něj známé ostré koření, velmi oblíbené především v asijské kuchyni. Květy utvářené do hroznu mají zelené a později purpurové listy připomínající květy orchideje. Plodem je mnohosemenná tobolka, která se však vytváří jen zřídka.
Stanoviště: Zázvorovník se pěstuje v nížinách, v humózních a vlhkých půdách. Upřednostňuje stinné polohy bez zásahu přímých slunečních paprsků. Množí se oddenky.
Výskyt: Roste v tropických oblastech a to na Jamajce, v Indii a Číně.
Léčivé účinky: Látky obsažené v zázvorovníku mají analgetické účinky, které napomáhají především v oblasti žaludeční stěny, působí proti žaludeční nevolnosti, zánětu žaludku, při potížích se slinivkou břišní, žlučníkem a omezuje zvracení. Zevně působí proti revmatismu.
Období květu: Kvete od května do července.
Ohrožení: V dnešní době se už planě rostoucí nevyskytuje. Pěstuje se už jen v uměle pěstovaných kulturách.
Zázvorový čajOdřízněte asi dvoucentimetrový kousek zázvoru, který zbavte kůry škrabkou na brambory. Připravený kousek nastrouhejte na jemném struhadle nebo nakrájejte na slabé plátky a vhoďte jej přímo do konvice, kterou dolijte vařící vodou. Nechte asi 10 minut vylouhovat. Poté čaj přeceďte a dochuťte medem a citronem. Pokuď je čaj příliš ostrý, nařeďte jej vodou nebo použijte menší kousek zázvoru. |