Zcukernatělému medu dopřejte teplou vodní lázeň. Na mikrovlnku zapomeňte

  9:17aktualizováno  9:17
Stále oblíbenější světlý květový med často brzy krystalizuje neboli cukernatí, pokud není našlehaný do konzistence pasty, která se nemění. Aby se ze zcukernatělého medu stal opět tekoucí, stačí ho prohřát v přiměřeně teplé vodní lázni. Mikrovlnnou troubu nepoužívejte, můžete zničit v medu obsažené cenné látky.

Světlý včelí med často zcukernatí | foto: Profimedia.cz

Ještě je čas nakoupit med přímo od včelařů, tzv. ze dvora, nebo na farmářských trzích. Jen tehdy máte šanci zjistit, z jaké lokality med pochází. Z medu v supermarketu se většinou dozvíte jen to, že pochází ze zemí EU, ale nevíte, jak je upravovaný. Rady, jak koupit dobrý med, najdete v předchozím článku.

Volte med šlehaný nebo vodní lázeň

Pokud se chcete cukernatění medu vyhnout úplně, kupte si med šlehaný, většinou se prodává pod názvem pastový. Upravuje se opravdu pouze šleháním, které natrvalo změní jeho konzistenci do podoby pasty. Ta se dobře maže například na pečivo s máslem.

Pokud vám nešlehaný med zcukernatí, snadno ho přinutíte, aby se vrátil do tekuté podoby. Stačí sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí. Teplota medu ale při zahřívání nesmí překročit 40 až 50 °C, jinak se znehodnotí nejcennější obsažené látky. Vařit se med samozřejmě nemá už vůbec.

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutost, dokonce i opakovaně

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutou podobu. I opakovaně

"Platí, že pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med ztekutit i vícekrát," vysvětluje Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR.

Možnost rozehřát zkrystalizovaný med v mikrovlnné troubě už je ale velmi diskutabilní. "Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný. To je ovšem závislé na typu trouby," varuje Duben.

Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se tedy sice dal teoreticky a velmi zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi u medu snadno dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč tedy vůbec dávat med do mikrovlnky, když je šetrné "rozpuštění" ve vodní lázni velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.


Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Najdete na iDNES.cz