Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zcukernatělému medu dopřejte teplou vodní lázeň. Na mikrovlnku zapomeňte

  9:17aktualizováno  9:17
Stále oblíbenější světlý květový med často brzy krystalizuje neboli cukernatí, pokud není našlehaný do konzistence pasty, která se nemění. Aby se ze zcukernatělého medu stal opět tekoucí, stačí ho prohřát v přiměřeně teplé vodní lázni. Mikrovlnnou troubu nepoužívejte, můžete zničit v medu obsažené cenné látky.

Světlý včelí med často zcukernatí | foto: Profimedia.cz

Ještě je čas nakoupit med přímo od včelařů, tzv. ze dvora, nebo na farmářských trzích. Jen tehdy máte šanci zjistit, z jaké lokality med pochází. Z medu v supermarketu se většinou dozvíte jen to, že pochází ze zemí EU, ale nevíte, jak je upravovaný. Rady, jak koupit dobrý med, najdete v předchozím článku.

Volte med šlehaný nebo vodní lázeň

Pokud se chcete cukernatění medu vyhnout úplně, kupte si med šlehaný, většinou se prodává pod názvem pastový. Upravuje se opravdu pouze šleháním, které natrvalo změní jeho konzistenci do podoby pasty. Ta se dobře maže například na pečivo s máslem.

Pokud vám nešlehaný med zcukernatí, snadno ho přinutíte, aby se vrátil do tekuté podoby. Stačí sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí. Teplota medu ale při zahřívání nesmí překročit 40 až 50 °C, jinak se znehodnotí nejcennější obsažené látky. Vařit se med samozřejmě nemá už vůbec.

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutost, dokonce i opakovaně

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutou podobu. I opakovaně

"Platí, že pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med ztekutit i vícekrát," vysvětluje Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR.

Možnost rozehřát zkrystalizovaný med v mikrovlnné troubě už je ale velmi diskutabilní. "Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný. To je ovšem závislé na typu trouby," varuje Duben.

Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se tedy sice dal teoreticky a velmi zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi u medu snadno dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč tedy vůbec dávat med do mikrovlnky, když je šetrné "rozpuštění" ve vodní lázni velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.




Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Najdete na iDNES.cz