Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Nebojte se přijít o něco, co vás zabíjí, radí Pohlreich

aktualizováno 
Pohlreichova škola života, tak by se dala nazvat šéfova poslední buditelská návštěva na zatím poměrně omšelém zámku v Cholticích u Pardubic. Mladý hospodský Josef Raba se snaží, ale motá se v jakémsi začarovaném kruhu. Zdá se, že šéfovy rady nasává jako houba, ale před sebou má ještě hodně dlouhou cestu.

Jedenatřicetiletý Josef Raba, přezdívaný Krab, neskrývá, že vlastní prosperující restaurace byla vždycky jeho sen. A pro jeho splnění je ochoten udělat téměř cokoliv. V odhodlání ho podporuje i rodina. Milující manželka za ním dokonce chodí s kočárkem do práce, aby si vůbec užil své dvě malé děti, protože Josef na zámku často i přespává.

Zámecká restaurace má výčep, nekuřáckou restauraci a salonek využívaný na srazy a svatby. Josef navíc není jen restauratér. Provozuje také rozvoz obědů, přestože to zaměstná jeho lidi na celé dopoledne a nevydělá ani korunu. A ještě v historickém objektu provozuje hudební klub, kde se pořádají diskotéky.

Zámecká restaurace Choltice

Přestože se může přetrhnout, pomáhá i kuchařům v kuchyni a šéf ho vidí jako adepta na infarkt, je v minusu. Ročně prodělává přes sto tisíc, celkový dluh se blíží k milionu korun. Podle Pohlreich jde ale o hodně jednoduché počty.

Rozvoz obědů se při stávajících cenách restauraci nemůže vyplatit, přitom by stačilo je lehce zvednout a naopak by Josefovi přinesly zisk. Z videa je patrné, s jakou úlevou si mladý muž uvědomí, že se o tento "kšeft" bojí zbytečně: "Mám strach je zdražit, abych o ně nepřišel, přitom mě to táhne ke dnu." Pohlreich mu to jen potvrdí: "Bojíš se přijít o něco, co tě zabíjí." 

Podobně musí Josef Raba přehodnotit všechny svoje kroky. Zámek by si sice zasloužil rekonstrukci, ale má nádhernou kapli, nádherné okolí s parkem a rybníky a od jara do podzimu hostům slouží velká zastřešená terasa s hřišťátkem pro děti. Byla by škoda tak kouzelné místo nechat ležet ladem.

Trocha nostalgie nakonec...

Poslední lekci dají kuchařům v Cholticích kolegové, co jim Pohlreich dýchal za krk v předchozích dílech i sériích pořadu. Sami si totiž navzájem navaří a pak zasednou a probírají zkušenosti. Šéf pozval Štěpána se Zdeničkou, na jejichž šumavské bio farmě a v útulné čisté hospůdce, kde podávají vlastní hovězí, údajně poznal, že bůh existuje (více zde).

Přijeli i manželé Kuřovi, jejichž penzion U zběhlíka po šéfově misi také šlape jako hodinky (o šéfově návštěvě v jejich penzionu zde). Snad aby mladý odhodlaný restauratér zvaný Krab i s manželkou na jejich příkladu viděli, že poctivá snaha by jim také měla přinést ovoce.

Ze Šumavy dorazil Štěpán se svou Zdeničkou, dovezli na ochutnání i vlastní...
Dorazili i majitel restaurace Excalibur z Moravské Třebové (vpravo) se svým...
Skupina vybraných hostinských, kteří prošli Pohlreichovým pořadem, u jednoho...

U jednoho stolu navíc zasedl i majitel restaurace Excalibur z Moravské Třebové se svým kuchařem, který už se z protialkoholní léčebny vrátil na své místo do kuchyně. Šéf mu fandí a dokáže jeho osobní úspěch ocenit (příběh Excaliburu zde.) A z Bavorska dorazí i provinilý Roman Schmoll se svou německou přítelkyní a jejich malým synem. Pohlreich nad ním i přes jeho excesy hůl evidentně nezlomil (více o poměrech v bavorské restauraci zde).

Za jaký konec se podaří uchopit restaurační podnikání Josefu Rabovi na zámku v Cholticích, je už jen na něm. Čas ukáže, jak využil cenné rady zkušeného šéfa: jestli se mu podaří dobře se postarat jak o hosty, tak o rodinu.

Zdeněk Pohlreich se tváří, že on už to pod dohledem kamer kontrolovat nebude. "Žaludek mám jenom jeden," říká. Jeho ochutnávání tak premiérově zažijete v pondělí večer v Ano, šéfe! na Primě asi opravdu naposledy.   

 

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz