Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha

aktualizováno 
Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým knedlíkem a se zelím. Až na unylou omáčku u ledvinek nebylo ve své podstatě hospodské hotovkové kuchyni U hastrmana co vytknout. Paní kuchařka se před čtyřiceti lety vyučila u Jednoty. Novinky ji míjejí.

Poctivý základ je vždycky fajn, jenže i tradice chce trochu svěžího větru, jak se v premiérovém díle Ano, šéfe! snaží Zdeněk Pohlreich vysvětlit majitelům rodinné hospůdky na břehu Vltavy ve Vyšším Brodě u Českého Krumlova. Podle něj je totiž paní kuchařka, na které jejich kuchyně stojí, v tradicích zapikolovaná až moc.

Fotogalerie

Podle manželů Sípalových však jejich hospůdka ztratila klientelu jen kvůli konkurenci v podobě obří půjčovny lodí a raftů, s kempem a osvěžovnou. Pan Sípal to pak sám za sebe v rodinné hospodě vzdal a začal dojíždět za prací do sklárny do Rakouska, aby manželce pomohl rodinnou hospodu dotovat a trochu ji i vylepšit. Což se jen tak nevidí.

Podle šéfa, který se ve vodáckém kraji kolem Vyššího Brodu trochu porozhlédl, ale není zakopaný pes ani tak v konkurenci, jako ve strachu z jakýchkoliv změn. Protože právě těch se tu podle něj bojí a přitom je potřebují. „Jestli seš jedna hospoda mezi 40 nebo 50, je jedno. Protože záleží, jaká hospoda seš ty,“ konstatuje šéf v díle, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer.

Chce to nebát se změn, za sladkou odměnu to stojí

Sípalovi, pocházející ze staré vorařské rodiny, totiž v podstatě mají štěstí. Mají na čem stavět a v kuchyni mají lidi, které vaření baví a vaří dobře. Stačí je jen trochu posunout, aby byli něčím výjimeční, ať se to paní kuchařce líbí nebo ne.

Ona má sice pravdu v tom, že se vodáci potřebují hlavně pořádně nadlábnout. Ale šéf, který se na její kuchyni dívá z odstupu svých zkušeností, také ví své. A vidět ho, jak drží tvrdohlavou zkušenou kuchařku-tradicionalistku kolem ramen se slovy: „Ono se to možná nezdá, ale my vám chceme pomoct,“ má svoje kouzlo.

Osazenstvo kuchyně se mu podvolí. Ono také není nic jednoduššího. Zahradu plnou zeleniny a bylinek mají přímo u nosu, stačí se naučit pár fíglů, jak je v kuchyni využít a s čím nakombinovat. Přitom se dá stále vycházet ze základů české kuchyně: brambory, uzené, plněné knedlíky s cibulkou. Ale tak, aby to mělo šmrnc.

Musíte o sobě dát vědět a najít odvahu ke změnám

A rezervy tu nejsou jen v kuchyni. Majitele Pohlreich vytáhne na raft, protože je potřeba se na svoji hospodu podívat také z vody, z pohledu vodáků, kteří ji míjejí. A to i proto, že přímo u břehu u hospody chybí jakékoliv molo a pořádný ukazatel.

„Musíte jít těm lidem víc na ruku, aby měli snadnou možnost z lodi vystoupit a ochutnat vaši dobrou domácí kuchyni. Ale k tomu ještě potřebujete jedno dvě jídla, pro který se proslavíte,“ radí, jak se hnout z místa a znovu dostat hospodu U hastrmana do hry a do povědomí.

Aby to bylo manželům Sípalovým úplně jasné, hned u jezu - kterým projíždějící ječící skupinky či rodiny na raftech - Sípalovým názorně vysvětluje: „Podívej, k tomuhle jezu všichni připlouvaj a všichni se trochu bojej. To je úplně stejný jako vy v tom kšeftě, když se trochu bojíte, že to špatně dopadne. Ale ta odměna za to - že si dodám tu odvahu a proplavu to, a že jsem se nepo... - je přece sladká.“

Manželé Sípalovi si zřejmě řekli, že když strach z překonání šlajsny překonal...

Manželé Sípalovi si zřejmě řekli, že když strach ze šlajsny překonal šéf, tak to oni v hospodě dají také.

A když už má oba majitele pěkně na lopatě, ještě pořádně tne do živého: „Taky jsem vyrostl na těch hospodkých blafech, ale chce to moderní jídlo: víc zelenýho, lepší rýži, větší talíře,“ dodává jim odvahy a vysvětluje, že jen ten, kdo je něčím výjimečný, je také zapamatovatelný. Tak aby si ten strach i sladkou odměnu zažil také, vezmou ho Sípalovi na šlajsnu, přestože bez servítek varuje, co s ním udělá.

Do hospody u Hastrmana ve Vyšším Brodě se pak šéf vrátí po měsíci, začátkem září, kdy už sezona u řeky zvolna skomírá. Po jídle se mu v dobrém slova smyslu vybavují vzpomínky na kuchyni, jakou zažil v mládí. A pro tohle se podle něj tahle hospoda v kraji neztratí.

„Mně se hrozně líbí, že jsme se na něčem domluvili a tys to udělal. Protože to není úplně obvyklý,“ loučí se nakonec šéf s majitelem, který díky jeho návštěvě pochopil, že i konkurence může být fajn a přínosná. Že člověku může pomoci posunout se někam dál. Že je potřeba zůstat otevřený a třeba i začít uvažovat o nějaké spolupráci. Zvlášť, když je tou konkurencí starý kamarád.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.