Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha

Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým knedlíkem a se zelím. Až na unylou omáčku u ledvinek nebylo ve své podstatě hospodské hotovkové kuchyni U hastrmana co vytknout. Paní kuchařka se před čtyřiceti lety vyučila u Jednoty. Novinky ji míjejí.

Poctivý základ je vždycky fajn, jenže i tradice chce trochu svěžího větru, jak se v premiérovém díle Ano, šéfe! snaží Zdeněk Pohlreich vysvětlit majitelům rodinné hospůdky na břehu Vltavy ve Vyšším Brodě u Českého Krumlova. Podle něj je totiž paní kuchařka, na které jejich kuchyně stojí, v tradicích zapikolovaná až moc.

Podle manželů Sípalových však jejich hospůdka ztratila klientelu jen kvůli konkurenci v podobě obří půjčovny lodí a raftů, s kempem a osvěžovnou. Pan Sípal to pak sám za sebe v rodinné hospodě vzdal a začal dojíždět za prací do sklárny do Rakouska, aby manželce pomohl rodinnou hospodu dotovat a trochu ji i vylepšit. Což se jen tak nevidí.

Podle šéfa, který se ve vodáckém kraji kolem Vyššího Brodu trochu porozhlédl, ale není zakopaný pes ani tak v konkurenci, jako ve strachu z jakýchkoliv změn. Protože právě těch se tu podle něj bojí a přitom je potřebují. „Jestli seš jedna hospoda mezi 40 nebo 50, je jedno. Protože záleží, jaká hospoda seš ty,“ konstatuje šéf v díle, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer.

Chce to nebát se změn, za sladkou odměnu to stojí

Sípalovi, pocházející ze staré vorařské rodiny, totiž v podstatě mají štěstí. Mají na čem stavět a v kuchyni mají lidi, které vaření baví a vaří dobře. Stačí je jen trochu posunout, aby byli něčím výjimeční, ať se to paní kuchařce líbí nebo ne.

Ona má sice pravdu v tom, že se vodáci potřebují hlavně pořádně nadlábnout. Ale šéf, který se na její kuchyni dívá z odstupu svých zkušeností, také ví své. A vidět ho, jak drží tvrdohlavou zkušenou kuchařku-tradicionalistku kolem ramen se slovy: „Ono se to možná nezdá, ale my vám chceme pomoct,“ má svoje kouzlo.

Osazenstvo kuchyně se mu podvolí. Ono také není nic jednoduššího. Zahradu plnou zeleniny a bylinek mají přímo u nosu, stačí se naučit pár fíglů, jak je v kuchyni využít a s čím nakombinovat. Přitom se dá stále vycházet ze základů české kuchyně: brambory, uzené, plněné knedlíky s cibulkou. Ale tak, aby to mělo šmrnc.

Musíte o sobě dát vědět a najít odvahu ke změnám

A rezervy tu nejsou jen v kuchyni. Majitele Pohlreich vytáhne na raft, protože je potřeba se na svoji hospodu podívat také z vody, z pohledu vodáků, kteří ji míjejí. A to i proto, že přímo u břehu u hospody chybí jakékoliv molo a pořádný ukazatel.

„Musíte jít těm lidem víc na ruku, aby měli snadnou možnost z lodi vystoupit a ochutnat vaši dobrou domácí kuchyni. Ale k tomu ještě potřebujete jedno dvě jídla, pro který se proslavíte,“ radí, jak se hnout z místa a znovu dostat hospodu U hastrmana do hry a do povědomí.

Aby to bylo manželům Sípalovým úplně jasné, hned u jezu - kterým projíždějící ječící skupinky či rodiny na raftech - Sípalovým názorně vysvětluje: „Podívej, k tomuhle jezu všichni připlouvaj a všichni se trochu bojej. To je úplně stejný jako vy v tom kšeftě, když se trochu bojíte, že to špatně dopadne. Ale ta odměna za to - že si dodám tu odvahu a proplavu to, a že jsem se nepo... - je přece sladká.“

Manželé Sípalovi si zřejmě řekli, že když strach ze šlajsny překonal šéf, tak to oni v hospodě dají také.

A když už má oba majitele pěkně na lopatě, ještě pořádně tne do živého: „Taky jsem vyrostl na těch hospodkých blafech, ale chce to moderní jídlo: víc zelenýho, lepší rýži, větší talíře,“ dodává jim odvahy a vysvětluje, že jen ten, kdo je něčím výjimečný, je také zapamatovatelný. Tak aby si ten strach i sladkou odměnu zažil také, vezmou ho Sípalovi na šlajsnu, přestože bez servítek varuje, co s ním udělá.

Do hospody u Hastrmana ve Vyšším Brodě se pak šéf vrátí po měsíci, začátkem září, kdy už sezona u řeky zvolna skomírá. Po jídle se mu v dobrém slova smyslu vybavují vzpomínky na kuchyni, jakou zažil v mládí. A pro tohle se podle něj tahle hospoda v kraji neztratí.

„Mně se hrozně líbí, že jsme se na něčem domluvili a tys to udělal. Protože to není úplně obvyklý,“ loučí se nakonec šéf s majitelem, který díky jeho návštěvě pochopil, že i konkurence může být fajn a přínosná. Že člověku může pomoci posunout se někam dál. Že je potřeba zůstat otevřený a třeba i začít uvažovat o nějaké spolupráci. Zvlášť, když je tou konkurencí starý kamarád.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...